Izbornik
Home / Međimurske pjesme / Žiga

Mirko Švenda Žiga

Ziga Prije svega, zahvaljujem svom prijatelju Mirku Švendi - Žigi na ustupljenom najnovijem CD-u s pravom korištenja na mojim stranicama.
Posebnu zahvalnost dugujem mu na velikoj pomoći koju mi je pružio dok sam bio upravitelj međimurske zaklade solidarnosti "Katruža".

Pjesme koje vam ovdje nudim tradicionalne su te su odsvirane na instrumentu koji se danas izuzetno rijetko čuje, a i malen ga broj ljudi znade svirati - cimbulama.

Popis ponuđenih pjesama:

1. Međimurje kak si lepo zeleno
2. Dok sam snočka išel dimo
3. Oj ti siva megla
4. Međimurje malo kak si lepo ravno
5. Instrumentalna Međimurska
6. Božićna Međimurska (sa grupom pjevača)

O cimbulama
Stari žičani instrument - udaraljke, može imati od 70 do 100 žica, danas se jako rijetko koristi. Po obliku podsjeća na harfu ali je samostojeći na tri ili četiri noge.

O Žigi
Do ranih devedesetih godina međimurska narodna pjesma njegovoala se isključivo među starijom generacijom, gotovo zaboravljena i rijetko javno izvođena. Godine 1992. Žiga izdaje svoj prvi CD sa svojom obradom međimurskih pjesama čime ih približava mladoj generaciji. Čestim nastupima i izvođenjem međimurskog melosa na lokalnim radio-stanicama popularnost narodnih pjesama raste, sve veći broj mladih aktivno se uključuje u različita kulturno-umjetnička društva. Čini mi se da je upravo Žiga za sobom povukao novi val mladih međimruskih pjevača koji sve češće izdaju nove albume ne samo sa međimiurskim narodnim pjesmama već i autorske pjesme pjevane na međimurskom kajkavskom.

"V Kotoribi cug mašina fučnula". Ako ćete ikada biti u prilici Žigu slušati u živo, zamolite ga da vam otjepava tu pjesmu.
"Na lijepom plavom Dunavu" lijepi je valcer - kaže Žiga, ali najljepaši na svijetu ipak su "Katruže".


Pogledajte još sadržaja
Preporucite ovu stranicu! Priprema za ispis