Izbornik
Blog : Tajne graničnih sporova Hrvatske i Slovenije u Međimurju
on 2008/4/22 11:46:11 (5961 reads)

O graničnim sporovima između Hrvatske i Slovenije domaća ali i inozemna javnost upoznata je ponajprije zbog spora u Savudrijskoj vali ili kako bi Slovenci rekli Piranskom zaljevu.
Ponekad doduše i Sveta Gera bude predmet medijsko-diplomatskih mudrijanja ali problemi granice dviju država u Međimurju čak ni medijski nisu prešli Dravu. Tko zna, možda je još uvijek za neke Hrvatska ipak samo (od Jadrana) do Drave.

U proteklih mjesec dana list „Međimurje“ redovito izvješćuje o novostima na granici. Najprije smo saznali da je slovenska policija svojim patrolama zaposjela granicu. I pooštrila pogranični režim. Lovci i ribiči našli su se na sto muka. Onda su slovenski policajci našim podturenskim općinarima objasnili da pristanište skele na lijevoj obali Mure u Miklavcu nije na našem nego na njihovom teritoriju. Kopnene patrole očito nisu bile dovoljne pa su susjedi, prema svjedočenju lokalnih dužnosnika granicu odlučili nadgledati i iz helikoptera. To što u tom poslu uljeću i u naš zračni prostor, nikoga ne smeta.

I dok lokalni dužnosnici imaju teškoća kako građanima objasniti sva ta zbivanja na i oko granice, naša vlada a posebice vanjski poslovi šute. Ni riječi objašnjenja, ni uputa ni tumačenja.

Puno toga bi nama u Međimurju ostalo nejasno da Vlado Zagorec, dopisnik „Večernjeg lista“ iz Ljubljane 20. travnja nije objavio tekst pod naslovom „Gdje je kraj?“
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/ ... national/3062505/index.do

U tom tekstu našu javnost gospodin Zagorec izvješćuje da je vanjsko-politički odbor slovenskog parlamenta, na prijedlog vlade utvrdio stajališta slovenskom dijelu mješovite Hrvatsko-Slovenske komisije za granice. A ta stajališta imaju za poslužiti slovenskoj strani u pregovorima s hrvatskom stranom u pokušaju da se utvrde zajednička stajališta koje će dvije države iznjeti pred Međunarodni sud u Haagu, ad hoc arbitražu ili neku treću institucionalnu varijantu.
Prenosi i izjavu slovenskog ministra Rupela da su sve parlamentarne stranke oko toga postigle koncenzus a da po njima na granici ima ukupno 22 sporne točke.
Na području Međimurja to su Štrigova, Mura-Hotiza, Pince i Murska šuma sve do Mađarske granice. I daje objašnjenje da su te 22 sporne točke vidljive u karti koju je izdao „Zavod 25. junij“ ( na čijem je čelu pučanin Marijan Podobnik) i Geodetski institut Slovenije.

Jedan internetski pak je portal tim povodom za izjavu zamolio i Davorina Rudolfa kojega predstavlja kao međunarodnog stručnjaka za granice. I njegova je izjava veoma zanimljiva.
Kaže gospodin Rudolf da ne razumije izjave slovenskih kolega ali da će sve biti jasnije 22. travnja kada će se sastati mješovita komisija u Rijeci.

Što saznajemo iz ovoga teksta? Prvo, da postoji mješovita hrvatsko-slovenska komisija za granice. Onda se moramo zapitati tko su članovi te komisije u našem, Hrvatskom dijelu? Tko je na čelu te komisije?
Drugo, da slovenskom dijelu komisije na prijedlog vlade stajališta utvrđuje vanjsko-politički odbor parlamenta. Sada naravno slijedi pitanje tko stajališta utvrđuje našem dijelu komisije?
Mi u Saboru niti znamo za tu komisiju, niti znamo tko su članovi, niti tko joj je na čelu niti što i po čijim uputama radi.
Treće, mješovita komisija po slovenskim tumačenjima ima cilj dogovoriti zajednička stajališta koja bi dvije države iznjela pred arbitražu. Naravno da se pitam tko će u Hrvatskoj ta stajališta potvrditi – usvojiti.? Hoće li i to proći mimo parlamenta?

Četvrto, Slovenci spominju 22. sporne točke. Prijašnja HDZ-ova vlada ali i ova koalicijska javno se izjašnjavala o granici u Savudrijskoj vali. O spornim točkama u Međimurju šuti.
S pravom se pitam zna li uopće Sanader o kojim se to spornim točkama u Međimurju radi? Ili pak ta šutnja ima neke veze sa iznenadnim susretom Sanader-Janšna na granici kod Svetog Martina na Muri u jeku najžešćih sukoba oko gradnje nasipa na lijevoj obali Mure? Hrvatska je svojim novcem izgradila nasip na lijevoj obali i zaštitila Slovenska sela. Izgradnja nasipa na desnoj obali, kojim se od poplave štite naša sela zapinje. I na kraju, postoji li i trunka istine u tračevima kako je Hrvatska strana Sloveniji kao osnov za zajednička stajališta predložila da se vratimo na granice ucrtane u propalom dogovoru Račan-Drnovšek???

Vratimo se sada na spominjane sporne točke i slovenske karte.
Evo kako to izgleda u globalu. Kosim crvenim crtama označeni je Hrvatski teritorij za koji Slovenija smatra da pripada njima. Po njima granica MORA ići sredinom korita rijeke Mure. Zašto? Jer je tako bilo ucrtano u karte 1845. kao granice između mjesta Hotiza, Kapca i Kota na slovenskoj strani i Sv. Martina na hrvatskoj strani.
Posebno pažnju obratite na tekst ispod fotografije novog mosta kod Svetog Martina na Muri.

Open in new window


Štrigovu spominju kao prvu spornu točku. Zašto? Zato, pišu, što je Štrigova između 1922. i 1929. bila pripojena Mariborskoj oblasti. Po njima to bi izgledalo ovako:

Open in new window


Mura-Hotiza i Pince druga su i treća sporna točka. Po njima, sve što je na lijevoj obali Mure mora pripasti Sloveniji:

Open in new window


Murska šuma pa sve do granice s Mađarskom četvrta je spotna točka to pak bi izgledalo ovako:

Open in new window


Ovaj svoj zahtjev obrazlažu ovako: „Granica po sredini rijeke Mure kao granica Dravske banovine bila je ucrtana i godine 1931. i 1980. (Krajevni leksikon Dravske banovine, Ljubljana 1937. i Krajevni leksikon Slovenije IV, Ljubljana 1980.“

Zanimljivo je da u svojoj argumentaciji ne spominju granice SR Slovenija – SR Hrvatska kao ni činjenicu da se radi o zemljištu koje je u najvećem dijelu u takozvanom „dvojnom katastru“.

No na kraju im moram zhvaliti. Kada već od naše vlade i našeg ministra vanjskih poslova nisam uspio saznati sporne točke, proučavajući njihove sve mi je više toga jasnije.
Sada razumijem i zašto ministar Kalmeta nije smio otvoriti novi most kod Svetog Martina na Muri kojega je izgradila Hrvatska.

Upozoravao sam još prije tri godine da ne smijemo olako prelaziti preko slovenskih izjava o sredini Mure kao granici. Upravo u želji da ukažem na opasnost koja se valjala sa slovenske strane dan nakon demisije ministra Kalmeta s mosta na Muri i u znak protesta „otvorio“ sam sa svojim kolegama zastupnicima taj most.
Lokalni HDZ u Međimurju me otpužio za izazivanje incidenata. Sada bi bilo dobro da vodstvo HDZ-a Međimurja ode u pogranična područja ljudima objašnjavati i pokazivati gdje je granica. Za početak im predlažem da u Miklavcu skelom prijeđu na lijevu obalu.