Izbornik
Blog : Stavovi hrvatskih političkih stranaka o TTIP-u (dio 3/3)
on 2015/7/3 11:21:00 (2757 reads)

Tema TTIP ( Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja) rijetko je prisutna u našim medijima. Još rjeđe se moglo čuti – pročitati što o tome misle naše stranke. Prvi puta o tome su se morale očitovati u sklopu rasprave i Interpelaciji o radu Vlade na tu temu. Kako bi javnost mogla imati uvid u te stavove objavljujem neautorizirani tekst fonogram saborske rasprave.

Interpelacija o radu Vlade Republike Hrvatske u svezi s njezinom ulogom u postupku pregovora Europske unije i Sjedinjenih Američkih država o sklapanju partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja ( srijeda, 1. srpnja 2015.)

DRAGICA ZGREBEC: Dragutin Lesar, u ime predlagatelja.

DRAGUTIN LESAR: Imao sam iskrenu namjeru javiti je još na kraju svih rasprava međutim nakon ove rasprave u ime predlagatelja i svih potpisnika moram se javiti za riječ.

Prvo, želim konstatirati da mi je izuzetno žao što ministrica vanjskih poslova je imala više povjerenja u zastupnika Kolmana pa mu je dala pravo da referira o sadržaju TTIP-a što uopće nije predmet interpelacije ni rasprave, nego u gospodina Klisovića. Sadržaj TTIP-a nije predmet interpelacije, ni u jednom dijelu, ali u svojem uvodu rekao sam da ću o njemu oprezno govoriti sa upotrebom riječi navodno tako dugo dok je ispregovarani dio ili ono što Europarlament je nazvao konsolidirani tekstovi tajnim.

Kolega Kolman da ste pročitali zaključke koji se u interpelaciji nude onda bi vidjeli da prva točka glasi sljedeće: "Zadužuje se Vlada Republike Hrvatske da u roku od 30 dana Hrvatskom saboru dostavi cjelovito Izvješće o aktualnom statusu pregovora o TTIP-u koje će uključiti prikaz svih dosad definiranih stajališta Vlade RH o svim dosad održanim krugovima pregovora i rasprava u okviru vijeća s posebnim naglaskom na mehanizme …/Govornik se ne razumije./… ad hoc arbitraže te stajališta o opsegu sporazuma s obzirom na javne usluge i javnu nabavu."

Dakle, prvom točkom zaključka željeli smo dobiti upravo to da ovlašteni predstavnik Vlade najprije u pisanom materijalu a onda i u uvodu pred Hrvatskim saborom iznese sve informacije u svim dosad održanim krugovima pregovora sve ono što je Vlada kao specifične hrvatske interese zastupala u tijelima EU temeljem službenih, a ne privatnih informacija nekih koji su privilegirani pa nešto više od toga mogu znati i kako bi onda otvorili raspravu ne samo u Hrvatskom saboru nego što je drugi cilj tu komunikacijsku strategiju dobiti što prije i takve informacije davati građanima Hrvatske. To je cilj ove interpelacije. I nema nikakvih populističkih frazetina ni u interpelaciji niti sam ih koristio u obrazloženju.

Vi ste svojim pristupom povrijedili zdravu pamet 2,5 milijuna građana Europe koji su potpisali takav zahtjev otvaranju javnosti i javno učinjenim pravom pristupa tim informacijama. I završno, ja vas moram podsjetiti da je Europski parlament u 62 točci preporuka Europskoj komisiji, koje doduše nisu usvojene ali su bile u pripremi, napisao i sljedeće, da pretvore napore za transparentnost u sadržaju praktične rezultate između ostalog postizanjem pozitivnog dogovora s američkom stranom kako bi se poboljšala transparentnost uključujući pristup zastupnicima u Europskom parlamentu svim dokumentima uključujući i konsolidirane tekstove.

Europski parlament je ove preporuke pripremio za Europsku komisiju. Pa ako u Europskom parlamentu Europskoj komisiji preporučuju dajte i Amerikance pritisnite i olabavite u toj tajnosti, dajte te konsolidirane tekstove na uvid, a predsjednici parlamenata u travnju u Rimu su rekli ne samo članovima Europskog parlamenta nego i članovima nacionalnih parlamenata ovo treba učiniti dostupnim. To piše u izvještaju koji je predsjednik Sabora Leko dostavio u klubove zastupnika. Zaključci konferencije predsjednika parlamenata članica EU.

I svaki pokušaj dolaska do Poslovnikom propisane forme kako otvoriti raspravu o sadržaju TTIP-a to je prva točka zaključka. I ako ova interpelacija bude prihvaćena i taj zaključak onda će tek Sabor o sadržaju TTIP-a razgovarati. Ja sam mislio da je to svima jasno. Nakon ove rasprave vaše moram zaključiti da ste vi interpelaciju doživjeli kao želju za raspravu o sadržaju TTIP-a.
… /Upadica Zgrebec: Kolega privedite kraju./…To je prva točka zaključka.

DRAGICA ZGREBEC: Mladen Novak, replika.

MLADEN NOVAK: Hvala lijepo. Pa kolega Lesar počeli ste, odnosno u jednom dijelu svoje rasprave ste spomenuli zaključke koje ste ponudili. I mi smo ih isto tako potpisali. I u tim zaključcima, odnosno konkretno u prvom zaključku tražite da predstavnik Vlade iznese stavove RH odnosno da ih predoči koji su stavovi RH bili vezani uz to. Pa ja vam mogu odmah reći sudeći na dosadašnje iskustvo pročitajte si stavove Njemačke vlade pa ćete znati koji su stavovi Hrvatske vlade. jer mi još dosad nismo imali svojih stavova koji su se razlikovali uglavnom od stavova Njemačke vlade. Lijepo je da dobacujete, vjerojatno ste sad došli od nekud pa onda imate razloga za dobacivanje. Ali moj stav se sigurno neće promijeniti o tome.
Kad god je guranje na ovakav način ovakvih ugovora onda je definitivno dokaz da je u pitanju korupcija političkih elita. I neće me nitko uvjerit da to nije tako. Tim prije što ide tolika tajnovitost da ulazimo malte ne u sobu u kojoj ćemo morati biti rendgenom pregledani da ne bi šta slučajno unesli ili iznesli …/Govornik se ne razumije./… je svojevremeno rekao stoput ponovljena laž postaja istina, tako i ovo sad. Iz dana u dan ćemo ponavljati da je to sve dobro, za nas će to bit dobro, to je u našu korist, pa jednog dana to možda postane i istina a mi to okusimo na vlastitoj koži u sasvim drugačijem obliku.

DRAGICA ZGREBEC :Kolega Lesar? Ne.Igor Kolman replika.

IGOR KOLMAN: Zahvaljujem poštovana potpredsjednice Hrvatskog sabora.
Uvaženi kolega Lesar, niste vi krivo procijenili, ja sam zaista upotrijebio ovu raspravu da govorim o sadržaju sporazuma. O interpelaciji sam u nekoliko rečenica rekao ono što je ja mislim i očekivano da ću ja u ime kluba HNS-a reći a to je dakle da se ne slažemo s procjenama iz te interpelacije i da podržavamo način na koji Vlada radi u tim pregovorima. Ali ono što, i namjerno sam iskoristio ostatak vremena da govorim o onome što se meni čini i nama čini kao moguće prednosti sporazuma jer mi se čini da je ova cijela rasprava i ova cijela interpelacija isto kako i u slučaju rasprava koje smo imali jutros, dakle o istraživanju Jadranu i ugljikovodicima, isto kao u slučajevima outsourcinga, autocesta i svega onoga drugoga da se zapravo uzima jedna tobože tehnička formalna stvar da bi se pokrenula rasprava kroz koju se onda meritum stvari prikazuju u krajnjem negativnom svjetlu. I činilo mi se da je i ovdje to slučaj ili namjera, ili ako nije namjera da će se pretvoriti u to i zbog toga sam većinu svog vremena iskoristio da govorim pozitivno o TTIP-u.

DRAGICA ZGREBEC: Dragutin Lesar odgovor na repliku.

DRAGUTIN LESAR: Uvaženi kolega Kolman, sve što ste o TTIP-u rekli tobože da hrvatska javnost zna, a sad možete zamisliti oko milijun ljudi nas gleda, dolje je 200 novinara koji piše izvješće, doživio sam isključivo kao vaše dodvorničke frazetine.

DRAGICA ZGREBEC: Nisam razumjela kakve frazetine?

DRAGUTIN LESAR: Dodvorničke.

DRAGICA ZGREBEC: U ime Kluba zastupnika SDP-a kolega Daniel Mondekar.

DANIEL MONDEKAR: Uvažena potpredsjednice Hrvatskog sabora, uvažene kolegice i kolege, gospodine Klisović, suradnici iz ministarstva, predstavnici NGO sektora ja ću se držati u svojoj raspravi zaključaka i onog što slijedi nakon zaključaka gdje je na kraju krajeva interpelacija ulazi nešto malo dublje u ono što su tri stupa samog TTIP-a i dio onih područja, dvadesetak područja i desetak industrija koje se zasebno pregovaraju unutar ovog sporazuma.

Pa prije svega treba jasno reći da je važno raspravljati. Pa hvala Bogu da je važno raspravljati o ovakvoj temi. Ova tema je i ovaj ugovor je jedna od ključnih inicijativa Europske komisije, ona će gotovo sigurno ovakav jedan ugovor obilježiti kao što je kolega Jandroković rekao a i kolega Kolman i neki prije na srednji rok jednu cijelu generaciju. Jednim djelom se zato i takav ugovor radi između dviju najbogatijih ekonomija na svijetu. Da se na kraju krajeva stvori i platežno najmoćnije jedinstveno tržište na svijetu barem do 2050.godine kada će vjerojatno samo Afrika imati dva puta više stanovnika nego Kina i Indija zajedno, no što zapravo se jednim djelom i već sada priprema.

Naravno da je važno raspravljati i važno je raspravljati ovo i na odborima i važno je raspraviti i na plenarnoj, to je istina. I da ste malo pratili neke stvari koje su se u ovom Saboru radile znali bi da je Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora ovu temu otvorio prije više od godinu dana i nastavio raspravljati ovu temu dosada valjda pet, šest puta. Imali smo dva saslušanja sa kolegom Klisovićem i prva sjednica Odbora za europske poslove već krajem osmog početkom devetog mjeseca bit će deseti krug pregovora.

Imali smo dvije velike javne konferencije o TTIP-u i imat ćemo još jednu. Vjerojatno odmah nakon saslušanja će ići još jedna konferencija gdje dugujemo i javnosti i sindikatima i NGO sektoru da se nastavi raspravljati. Imali smo također bilaterale javnog otvorene sa prijateljima iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Mađarske da razmijenimo stavove oko samog TTIP-a.

Dakle, u Odboru za europske poslove ova tema se itekako raspravljala i da bila je javna. Zadnja konferencija čiji ste cijeli info paket mogli dobiti na raspolaganje koje smo složili sa kompletnim podsjetnikom, sa zadnjim krugom pregovara, sa svime što smo mogli skupiti pa i sa stajalištima organizacija civilnog društva dan je zastupnicima i nikakav stav nismo zauzimali upravo zato što deveti krug pregovora je, nije sam početak, ali nije baš ni da je već visoki stupanj pregovora i da već sad znamo nevjerojatnu stvar kod kojega hitno treba raditi …
Ja neću govorit vam o tome kakva je metodologija pregovora, nema svrhe govoriti ko vodi pregovore u ime Komisije, niti ta cijela ponuda, lista kako i na koji način radi američka i europska strana. To možete naći, a zašto možete naći je isto jedan od ključnih razgovora, jedan od ključnih pardon točaka.

Jer prije godinu dana nekakvih 14 mjeseci i ovaj Sabor kao i ova Vlada su se uključili u inicijativu pritiska na Europsku komisiju da hoćemo informacije.

To što danas imate na GD trade Europske komisije jako puno informacija o TTIP-u je zato što je to netko odradio. I mi smo se za to borili i mi kao mali hrvatski Parlament je radio pritisak i na Europsku komisiju i na europske institucije zajedno sa našim prijateljima iz Europe da se što transparentnim učini ovaj pregovor. Jer kada je bio prvi naš razgovor o TTIP-u bio je sa kolegama iz SAD-a kada zaista je bilo teško pričati o bilo čemu o ovome ugovoru i kada je toliko toga bilo na stolu i kada je puno više strahova i polu informacija kojih je by the way bilo i danas ja se ispričavam, bilo i danas u raspravi prije godinu i nešto dana to je bilo jedino to, kada je Sabor krenuo u raspravu o TTIP-u.

I meni je drago da danas raspravljamo ali ja pozivam sve vas da se uključite i u nastavak rasprave o TTIP-u, ali i da pratite neke druge inicijative EU koji su pak vezane i uz ovaj ugovor.
U petak ujutro odbor će imati konferenciju o … /Govornik govori engleski./ … jedinstvenom digitalnom tržištu gdje ćemo i otvoriti sa Vladom i Europskom komisijom i priču o audiovizualnoj djelatnosti i TTIP-a gdje smo pritiskali povjerenika Navračića da nam kaže kakav je stav Europske komisije o tome. kao što smo prije tri tjedna imali 3 ili 4 odbora raspravu o GMO i gdje je GMO i TTIP bio četvrtina ukupne rasprave i upravo zato da bi pojasnili neke informacije o kojima danas su išle poluinformacije, neistine ili poluistine. Ali opet s druge strane strahovi koji su bili prije godinu i nešto dana.

E sada ovako, transparentnost je zaista ključna bitka i uvijek će biti takva bitka. … /Govornik govori engleski./ … da svi smo čitali barem koji pratimo, čitali smo izvješće londonskog … /Govornik govori engleski./ … koji je radio prvi taj utjecaj procjenu učinka TTIP-a sa tih 500 i nešto eura po obitelji. Naravno da je to jedan prosjek, naravno da je to bilo prije ugovora i naravno da kada je ugovor gotov svaka država članica za svaki ovaj stup za svaku industriju koja se raspravlja i svaka ta 24 poglavlja će morati napraviti procjenu učinka propisa.
I jedan od zaključaka naše konferencije je bilo da hoćemo procjenu učinka i da tu procjenu učinka želimo raspraviti u Hrvatskom saboru, dobiti je kao dokument u Hrvatski sabor i na kraju ona mora biti ključni jedan od dokumenata kada će ovaj Sabor glasovati o ovom ugovoru … /Govornik se ne razumije./ …
Nacionalni parlament mora ratificirati ovaj ugovor ukoliko će se zaista raditi o mješovitom ugovoru, a kako stvari stoje hoće i to se mora raspraviti u Saboru.

I tu odmah dolazimo do nečega što danas o tome se nije puno pričalo, a to je da TTIP kakav god da bude on će vam biti uvažene kolegice i kolege, najmanji zajednički nazivnik i to je ono što dobivamo iz informacija koje razgovaramo sa drugim nacionalnim parlamentima. Jer naravno kada vam dođu kolege iz Malte i kažu ispod ovog ne idemo, kada vam dođu kolege iz Mađarske i kažu ispod ovog ne idemo, kada vam dođu kolege iz Velike Britanije i kažu nama nikako … /Govornik govori engleski./ … ne dolazi u obzir, naravno da sve to ajmo tako da se izrazim, ispada iz igre.

Nema nacionalni zdravstveni sustavi da idu u ovaj ugovor, nema da vam ide kvaliteta hrane u ugovor i naravno da će na kraju ugovor biti ono što će imati zajednički, najmanji zajednički nazivnik 28 država članica koje će ih morati ratificirati u svojim nacionalnim parlamentima. I to će biti TTIP na kraju i to su već najavili Britanci zbog svojih interesa koji imaju u prehrambenoj industriji, to su rekli i Nijemci zbog svojih interesa u autoindustriji ICT, itd. Države su jasno rekla ispod koje razine ne idu i Europska komisija se u konačnici toga i mora držati.
Ja ću sada da ne govorim o tri stupa neću govoriti ni o brojkama tko ima kakvu korist, koliki je uvoz-izvoz, prvi neki mali … /Govornik govori engleski./ … su napravljeni, radila je Hrvatsko udruženje izvoznika je radilo jer ako se ukine carina i ako se ukinu administrativne barijere koje su sa američke strane u prosjeku nekakvih 5% plus 20% administrativnih barijera znači 25%, a sa europske strane oko 15%-ak kada se izračuna prosječna carina i administrativne barijere u obliku različitih tarifa onda vi možete vidjeti na sadašnjem hrvatskom izvozu i američkom uvozu kolika je vrijednost toga. Evo to je to. To se napravilo jer to se zna da neće biti carine i neće biti tih tarifa i te brojke vam variraju od 100 milijuna kuna do 500 milijuna kuna na hrvatski izvoz i 60 milijuna do 250 milijuna kuna na američki uvoz, kako je radilo udruženje naših izvoznika.

Ali da malo neke strahove sada dohvatimo se u zadnjih pet minuta iz razloga što je ovaj pregovor work in progress, pregovara se. 10.krug će biti za dva tjedna i mi ćemo vjerojatno još nekoliko krugova morati proć prije nego što će u konačnici procjena učinka se moć početi kvalitetno raditi.

I to je poanta zašto interpelacija ima jedan omanji problem, za 30 dana će završiti 10.krug pregovora i imat ćemo približno iste informacije koje imamo i sada.

Dakle poanta je u tome da trebamo pričekati još par krugova pregovora da počnemo raditi Studiju procjene učinka, par krugova u smislu da vidimo kada se uđe u regulatornu suradnju u sljedećih par krugova što će se dogoditi i što će biti u konačnici ispregovarano.

Odakle informacija na kraju krajeva?
Prvo se komisija je zaista otvorila što više može ali u razgovorima sa drugim nacionalnim parlamentima izmjenjuju se informacije, ima ih dosta. I zato je vrlo bitno dohvatiti se par tema, A) GMO, koji godinama, mislim godinama, ispričavam se, godinu dana se vrtio kao priča. Europska pravila vrijede. A europska pravila su takva da omogućavaju Republici Hrvatskoj da kaže Croatia je GMO free country, točka. Američkoj strani to nije drago, izrazila je već negodovanje zbog toga što jug Europe će ostati GMO free. Ali će ostati.

Idemo dalje, prehrambena industrija. Da, nama ne odgovara pitanje klorirane piletine, niti hormonizirane govedine. Njima ne odgovara oparena piletina jer oni kažu, gledajte naš klor uništi sve bakterije a vaša piletina dođe sa salmonelom. O.K. off the table. Što neće biti dogovora neće biti na stolu.

Ajmo dalje, ono što je predsjednik Europske komisije jasno rekao i države članice podržale, data protection, pogotovo nakon afere Snowden, nije stvar pregovora. Dapače opet ću ponoviti ovaj petak pričamo o digital single marketu. Dođite jer digitalno tržište koje Europa stvara imati će tzv. cloud Europe i big data analytic Europe. Europa želi i hardverski i softverski se odvojiti od Sjedinjenih Američkih Država. Ni to kolegama u Americi nije drago. Ali to je naše pravo da tako radimo jer nemamo povjerenja u ono što se događa pogotovo famozni safe harboring u kojem naši podaci odu preko atlantika, obrade se, jer je to zakonito tamo, vrate u Europu i tu se koriste u komercijalne svrhe.

Dakle to je nešto što za nas ne dolazi u obzir kao ni GMO, kao ni bilo kakva loša hrana. To su naprosto određeni strahovi o kojima treba otvoreno govoriti. I još jedan u zadnjih, evo par minuta famozni investor to state dispute settlement, znači odnos investitora i država. Da, kao što znate od one prve priče danas čekamo da vidimo i rezolucije Europskog parlamenta koji će vjerojatno biti već ovaj mjesec. I da, čekamo da vidimo i famozni amandman 115. i već sada se promijenio stav. Komisija je već izašla sa novim prijedlogom i u ovom trenutku imamo dva, dva prijedloga kako riješiti tu priču.

Jedan prijedlog kaže, idemo prvo sa ad hoc arbitražom dok ne postavimo stalni sud nezavisnih eksperata koji se, čuva ih se od sukoba interesa. I drugi prijedlog koji kaže ne, uspostaviti ćemo nezavisni sud ali do tada će suditi nacionalno zakonodavstvo. To su prijedlozi sada, daleko od onog prvog prijedloga o kojem se pričalo.
I zato on što ja podržavam danas u interpelaciji da pričamo i na plenarnoj sjednici. Ono što je SDP obećao na sjednici Odbora za europske poslove da ćemo nastaviti saslušanja sa kolegom Klisovićem koji predstavlja Republiku Hrvatsku u pododboru za trgovinu unutar Odbora za vanjsku politiku. I on predstavlja nas u tim pregovorima i dolazi nam redovito u Sabor i obavještava Sabor. Jednako tako raspraviti ćemo i o studiji procjene učinka i raspraviti ćemo o samom ugovoru kada ćemo ga ići ratificirati.

Ja se zahvaljujem, neću više dužiti nego ću vas sve pozvati da kada raspravljamo o inicijativama koje Europska unija šalje u države članice a da pri tome horizontalno su povezane ili mogu biti povezane sa ovim ugovorom da svi vi koji ste zainteresirani sudjelujete.

Još jedanput, u petak je prva sljedeća vezana uz digitalno tržište Europske unije. I ja vam se svim zahvaljujem.
DRAGICA ZGREBEC: U ime Kluba zastupnika HDSSB-a, kolega Boro Grubišić.
BORO GRUBIŠIĆ: Hvala lijepo poštovana potpredsjednice Hrvatskoga sabora, gospodine zamjeniče ministra sa suradnicima, kolegice i kolege zastupnici.

Slušajući kolegu Mondekara rekao bih da mi je malo pao kamen sa srca. Naime, nisam ja nikakav protivnik dakle ovog sporazuma TTIP ili TTIP, kako god hoćete, kako se naziva, nego li sam za čiste račune i čist odnos Republike Hrvatske, suverene države, članice Europske unije koja bi trebala ili koja bi svojim, u svom pregovaračkom procesu u svezi provođenja ovoga sporazuma zauzeti i jasan i glasan svoj stav da se čuje.
A s obzirom da smo evo imali priliku od kolege Mondekara i neke stvari i čuti kako su se odvijale u tih 9 krugova pregovora a da su, da je vrlo malo informacija curilo pogotovo u javnost ili u širu javno, jasno, te da su dio, odnosno da je taj sporazum bio obavijen, i po medijima se naravno provlačilo velom tajne, tajnosti pregovora, tajnosti dogovora, te da su stalno dolazile informacije a evo i sam gospodin Mondekar kao predsjednik Odbora za europske poslove je priznao da se već godinu dana povlači pitanje GMO-a, te hormonski da kažem uzgajane govedine te klorirane piletine itd..

Dakle godinu dana se i ne znam u koliko krugova provlaćila ova tematika. Jasno da je hrvatska javnost bila uznemirena sa time. I ne treba ni zamjeriti što je bila uznemirena s time.

Nadalje, kako se naziva odnos investitora i države je također nešto što zabrinjava sve u Hrvatskoj a naravno trebalo bi zabrinuti i Hrvatsku državu jer se radi o prijedlogu, o prijedlogu ne kažem o zaključku, da se radi o arbitraži izvan države, izvan državnog zakonodavstva i da način na koji se formira taj sud od tri člana kako je netko već prije govorio može i s obzirom na iskustva koja postoje kod tužbi pojedinih korporacija ili investitora kako netko to lijepo naziva prema državama koje sada, bio je primjer Ekvadora koji je platio 2 milijarde dolara kazne zato što je neka naftna tvrtka dobila parnicu protiv Ekvadorske države, Republike Ekvador.
Nadalje, postoje druge tužbe. Evo Egipat je tužen zato što je donio Zakon o povećanju minimalne plaće pa onda kompanije koje rade u Egiptu zapravo imaju povećane troškove. Zbog povećane minimalne, ne opće plaće ili prosječne plaće nego minimalne plaće. I ima niz drugih, Phillip Morris je tužio Urugvaj i Australiju zbog donošenja zakona protiv pušenja. Dakle suverena država donese zakon protiv pušenja, a onda te tuži duhanska industrija valjda za smanjenje dobiti, ako je došlo do smanjenja stope incidencije pušača i pušenja u toj državi.

I kažem da sad ne nabrajam druge sporove koji su nastali između investitora i između korporacija velikih i država. Da ne govorimo o firmi, ajd sad reći ću ime, mislim kad smo već tu i razgovaramo oko obitelji, a i nema nas više, dakle o firmo Monsanto koja je zagovaratelj i veliki proizvođač GMO sjemena i GMO hrane u svijetu. I onda podatak o tome da američka strana traži da se ne deklarira ono što je GMO, dakle da ne piše a sada u našem zakonodavstvu je to propisano, dakle u hrvatskom zakonodavstvu, onda to naravno uznemirava hrvatsku javnost.

I zato je i ova interpelacija nastala da vidimo, kako reče sam kolega Lesar, što je to Hrvatska Vlada u pregovorima u tih 9 krugova učinila kako bi zaštitila i kako bismo mi vidjeli na koji način funkcionira naša pregovaračka delegacija, pozicija u Europskom parlamentu, u Europskoj komisiji, u Europskoj Vladi, kako bi znali kako će izgledat na kraju taj TTIP, što ćemo mi od tog TTIP.
Meni je drago čuti da će biti i povećana ulaganja, investicije, iako kako kažu kod nas postoji antipoduzetnička ili antiinvesticijska klima, tako da se bojim da mi puno od toga nećemo profitirati s obzirom na investicije koje baš nam i ne dolaze u nekoj većoj mjeri.

Naravno da je dobro što se ukidaju carinske barijere između Amerike i Europske unije, tu postoji određena diskordinacija u visini carinskih stopa ili ne znam ni ja čega sve ne ili proizvoda koji ulaze i izlaze na jedno i na drugo tržište i da hrvatski proizvod koji za mene i dalje tvrdim, bez obzira tko god što mislio da ima izvrsnu kvalitetu, u usporedbi sa onim koje se uvozi, poglavito poljoprivrednih prehrambeni industrija, pa i sireva i vina i maslina i svega drugoga što Hrvatska može i zna proizvesti i ja sam uvjeren da će ta hrana sasvim sigurno naći kupce i na američkom tržištu, a ne samo europskom.

Kada govorimo o povećanom izvozu koji je eto zadesio Hrvatsku ulaskom, pa naravno da je zadesio ako su ukinute carinske barijere između Hrvatske i Europske unije. Hrvatska je članica i zbog toga što imamo smanjenu carinu na naše proizvode imamo i povećanje izvoza. Uvjeren sam, možda neće biti u tolikoj mjeri s obzirom da je Amerika podaleko, da ćemo mi još da kažem možda udvostručiti izvoz Hrvatska. Dakle kada govorimo o tržištu SAD-a, ovo nam je bliže europsko tržište pa je lakše i robu isporučiti iako danas moderna sredstva transporta mogu sve isporučiti.

I onda ova … digitalizacija o kojoj je govorio također kolega Mondekar, u njoj se u Europskom parlamentu govorilo prije već 2-3 godine i evo došlo je na red da se i to sprovede u Hrvatskoj. Tematska sjednica kako kažu da je u petak, ali to je dobro pitanje samo koliko će na kraju, a to će biti valjda i predmet rasprave, ostati osobnosti, ostati od onoga da ne budemo članovi Big brothera u svemu tome ili ćemo svi globalno na svijetu biti u jednom Big brother klubu pa će se onda znati sve o svakome i kolika će bit mogućnost zaštite privatnih podataka i privatnosti uopće u tome svemu.

Dakle naravno da sam za interpelaciju i da želimo kao saborski zastupnici doznati ono što je kolega Lesar apostrofirao, kako se Hrvatska Vlada dakle bori, ponaša u tim pregovorima i kako s obzirom na stavove hrvatskog naroda kako s tim pregovorima štiti i hrvatske interese i to je legalno pravo na zastupnike, zato je ova interpelacija danas na djelu.

A bilo bi dobro možda da je negdje nakon petog ili šestog kruga možda Hrvatska Vlada izvijestila Hrvatski sabor o tome. Inače ovako putem medija kada ljudi čitaju te medije, napise i sve skupa, dođemo do dezinformacije, ljudi postaju dezinformirani pa da ne kažem i ja, ali i mnogi, a naravno i građanstvo u Republici Hrvatskoj.
O drugim sadržajima možda i nije predmet ove interpelacije, iako ne možemo se ne dotaknuti svega onoga što je procurilo da taj sporazum donosi TTIP. Međutim, ono što je bitno a to sam rekao je dakle arbitraža i pitanje odnosa prema nacionalnom pravosuđu. Dakle drugo, GMO za koje sigurno vjerujem da nema niti u jednom klubu ovdje, ni u SDP-u ni HNS-u, ni HDZ-u, dakle nema ni jednog zastupnika koji želi da Hrvatsku preplave GMO proizvodi. Dakle, o tome, to je ono što je najviše i ono što je još vrlo važno, a to je da se liberalizacija u Zakonu o radu i u Zakonu o zaštiti okoliša kojim bi poništili one da kažem i tradicije i dosege koje smo postigli teškom mukom.

Zakon o radu znamo koliko smo ovdje raspravljali šta je sve traženo, kako smo se da kažem ipak uspjeli nekako dogovoriti da imamo nekakav Zakon o radu koji, s kojim nije zadovoljan ni, nisu zadovoljni ni poslodavci ali bome niti jednog trenutka ni radnici u RH. A Zakon o zaštiti okoliša je ono što je također bitno jer želimo ono kako se kaže Lijepa naša Hrvatska sa onom pjesmicom koju pjevaju naša djeca, da ona ostane i dalje takva, a ne da bude podložna interesima privatnim interesima i kapitalu koji bi onda zapravo sasvim sigurno promijenio sliku te Hrvatske. Eto to nam je cilj.

Zato ovdje i raspravljamo, zato smo ovdje da evo i ovu interpelaciju kažem podržimo i da zamolimo ili da, ne možemo reći da naredimo gospodinu Klisoviću koji je glavni pregovarač tamo, da ako može ikako ono što je čuo danas, a zahvaljujem vam zato što ste došli i ovako bili uporni u slušanju svih naših ovih komentara i rasprava, da koliko možete što više ostvarite svega ovoga što mi želimo, dobronamjerno. Ne da, nismo mi nikakvi zločesta oporba, niti smo nekakvi ne znam ni ja neprijatelji nikoga.
Evo hvala vam lijepo.

DRAGICA ZGREBEC :U ime kluba DC-a, Novog vala, Narodne stranke reformista kolega Petar Baranović.

PETAR BARANOVIĆ: Hvala lijepa gospođo potpredsjednice Hrvatskog sabora, gospodine zamjeniče sa suradnicima, poštovane mnogobrojne dame i gospodo večeras u 10 manje 5 šta bi rekli mi Šibenčani. Raspravljamo o možda jednoj od najvažnijih tema u ovom mandatu Sabora, ne raspravljamo o benignoj stvari.
Dovoljno smo politički pismeni svi mi koji smo došli kroz demokratske izbore u ovu sabornicu da shvaćamo da je ovaj sporazum koji je predmet između ostalog ove interpelacije, odnosno indirektno zapravo jedan potpuno novi životni okvir za buduću generaciju građana Europske unije prvenstveno. Dovoljno smo politički pismeni i iskusni da znamo pravu narav ovog sporazuma, pa bih o tome rekla svega kratko nekoliko rečenica da bi obrazložija naš stav vezano za ovu interpelaciju.

Znate priču o benignosti i avangardnosti politike i demokracije SAD-a sam ja popija kad sam ima 15 godina. Danas mi tu priču ne može nitko prodat. Ovaj sporazum je zapravo okvir za stvaranje potpuno novog odnosa građana EU prema i otvaranja zapravo društva EU prema SAD i njihovim interesima i on je iznimno važan. Otud i konspirativnost, tajnost pregovora, suptilnost.

Ja doduše moram potvrditi neke navode kolege Mondekara koji je kazao da je njegov odbor matični odbor raspravljao u više navrata o ovome na jednoj od zadnjih konferencija sam i osobno govorija baš na temu GMO-a. Ali je činjenica da je odnos visoke hrvatske politike prema ovom pitanju takav da mi o ovome raspravljamo večeras u 10 sati, a toliko smo jutarnjih termina potrošili bit ću brutalno iskren pa možda čak i politički nepristrojan, na budalaštine.

Da je ovu temu trebalo uvažena gospođo potpredsjednice Sabora staviti u primjereno vrime kad je ova sabornica puna, kad u ovoj sabornici sjede i ljudi koji su svojim profesionalnim nišama stručnjaci raznih profila pa mogu vrlo detaljno sagledati ovaj kompleksni materijal, odnosno prokomentirati aspekte TTIP-a. Da je to trebalo biti u primjerenom terminu da i civilno društvo može to na jedan primjeren način pratiti hrvatsko novinstvo jer ne radi se o jednostavnoj stvari.

Ova interpelacija ima obrazloženje koje počinje, činjenica jest da je Vlada RH dala podršku sklapanju TTIP-a bez da je prethodno izradila studiju utjecaja TTIP-a na domaće gospodarstvo i društvene odnose u cjelini. Znate, tamo u mom kraju diže jedna firma 7 vjetro elektrana, mislim da je to baš kraj odakle je …/Govornik se ne razumije./… zamjenik ministrice, pa onda ima potrebu izraditi čitav niz studija, studija između ostalog ona ključna je studija utjecaju na okoliš, 7 vjetro generatora koji će po nekim statističkim podacima ubiti 10 vrabaca godišnje pa se radi studija.

A mi raspravljamo večeras o dokumentu koji će imat iznimno jak utjecaj u kreiranju sudbine hrvatskog gospodarstva, hrvatskog obrazovanja, u budućnosti hrvatskog javnog zdravstva, hrvatske poljoprivrede, a da apsolutno nitko nije napravija projekcije šta će se desiti u zemlji koja ima deficit u proizvodnji hrane i koja nije samodostatna u proizvodnji hrane u razini od milijardu i po do dvi milijarde američkih dolara godišnje.
Šta će se desiti sa proizvođačima kukuruza u Hrvatskoj kad se liberalizira potpuno i ukine bilo kakva zapreka da američki kukuruz dolazi na tržište u Hrvatsku, da američka soja dolazi na tržište u Hrvatsku. Tko je taj koji će iskontrolirati da li je to GMO free ili klasično sjeme ili je GMO sjeme?
Tko je taj, koji su to mehanizmi? Dajte me uvjerite. Nema ih!

Imamo poljoprivredu u kolapsu koja bi s obzirom na strukturu hrvatskog gospodarstva u kontekstu zapošljavanja i samoodrživosti gospodarske RH trebala proći kroz reformu i proces oporavka. Mi večeras imamo raspravu o radu Vlade vezan uz dokument koji iz korijena mijenja još detaljnije, još korjenitije poziciju hrvatskih poljoprivrednika na slobodnom tržištu. Imamo li ikakvu projekciju što to znači za te ljude koje je neodgovornost hrvatske politike već dosad satrala i bacila na koljena? Apsolutno nemamo. Je li to dopustivo? Ne.
Uvoz-izvoz, predlagatelj interpelacije vrlo logično je zaključio potrebno je izvršiti analizu utjecaja kojeg će TTIP imati po domaći izvoz u odnosu na podatke o robnoj razmjeni RH i SAD-a. Potpuno točno! Imamo situaciju da se generalno pred ovaj Sabor sve bitne stvari stavljaju kad je komedija finita.

Potpuno politički realno, svjesno mogu reći da je naš manevarski prostor i naš utjecaj i važnost u kreiranju odnosa između Bruxellesa kao centra upravljanja EU i SAD-a minoran. Bez obzira na trud i doprinos koji su dali naši europarlamentarci, ne dovodim to u pitanje, bez obzira na trud i doprinos koji su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova o ovom pitanju dali ali bi bilo dobro i bilo bi politički odgovorno da se o ovome detaljnije i iscrpnije raspravljalo u normalnim terminima Hrvatskog sabora, da se intenzivnije i u nekim drugim odborima raspravljalo o svim aspektima ovog dokumenta po hrvatsko gospodarstvo …/Govornik se ne razumije./… poljoprivreda, ostatak gospodarstva, energetika što god. Da bi u dozvoljenom manevru nacionalne politike mogli kondicionirati sektore za ono što će biti realne konzekvence primjene ovoga sporazuma kad bude gotov.
Neke se stvari pripremaju unaprijed. Brod se za ribarenje sprema kad je ružno vrijeme, par dana prije. Da vam se ne desi feler kad ste na moru i kad je stvar već gotova. Radim jednu paralelu da bi me oni malobrojni odgovorni zastupnici koji večeras pošteno zarađuju svoju plaću zajedno s predstavnicima izvršne vlasti u ovom neprimjerenom terminu za ovakvu temu shvatili.

Danas imamo na dnevnom redu 4 interpelacije. 2 se odnose na vrlo osjetljivu gospodarsku djelatnost protiv koje mi u Narodnoj stranci reformista i u klubu sa DC-om i Novim valom nismo protiv ali tražimo ozbiljan pristup pa je to dobilo jutarnji termin, onda je došla ova još ozbiljnija tema. Ovo je ozbiljnije od bušenja Jadrana. Pa o tome raspravljamo u 22,00 a o potrebi reforme javne uprave ćemo raspravljati vrlo vjerojatno kad kolega Lesar odradi završnu riječ negdje u 22,20 u zemlji u kojoj je javna uprava glavna Ahilova peta sustava i u kojoj javna uprava je jedan od najvećih konzumenata, a ne producenata. I nakon 20 godina plakanja da nam javna uprava ne treba raspravljat ćemo u Hrvatskom saboru u 22,20 sati nas, sad nas je 8, dok dođe to na dnevni red bit će nas 5.

Da ne duljim ovo je večer još jedne sramote za hrvatsku politiku i neodgovornosti u pristupu ozbiljnim temama klub Narodne stranke reformista, DC-a i Novog vala će poimajući ozbiljnost TTIP-a a i opravdanost sugestija i zaključaka koji su u ovoj interpelaciji podržati interpelaciju zastupnika Lesara.Hvala na pažnji.

DRAGICA ZGREBEC: I završno kolega Dragutin Lesar.

DRAGUTIN LESAR: Želim se zahvaliti svima koji su potpisali interpelaciju, svima koji su sudjelovali u raspravi, zamjeniku ministra sa suradnicima koji pristojno prati raspravu cijelo vrijeme i gostima na galeriji kojih je skoro koliko i nas zastupnika u dvorani jer oni isto takav interes imaju da prate.

Samo 4 komentara. Neki u svojoj raspravi su rekli da ne vide vezu TTIP-a i suverenosti država, odnosno nacionalnih politika. Ja nisam okulist pa im tu puno ne mogu pomoći i zato ih samo mogu uputiti na ono poglavlje područja TTIP-a koje se zove regulatorna suradnja. Možda će otkriti o čemu se radi.
Podnositelji su bili proglašeni da šire defetizam. Ne, ne, jesu pošli od opreza i ničeg drugog. I želje da naš oprez čuju i oni koji odlučuju, a mimo Sabora, i da shvate da ima onih koji žele znati više. Da je komunikacija s građanima potrebna ali i mogućnost da oni iznose svoje stavove, dakle ne da građani samo slušaju nego da se i sasluša građane valjda više nikome nije sporno u Hrvatskoj. A to su upravo i naši prijedlozi zaključka.
Opredjeljivanje za ili protiv TTIP-a, ja nemam nijedan argument u ovom trenutku biti za ili protiv jer ne znam njegov sadržaj i posljedice. Zato smo rekli studija, studija će odgovoriti na to jel' koristan ili ne, ako bude rađena savjesno i pošteno. Izbacivati 545 eura profita po obitelji je čisti populizam. Na temelju čega je to izračunao? Molim vas, pa nemojmo to raditi. Vlada veli nema studiju, tek ćemo je sad napraviti i već je netko izračunao profit po obitelji nakon TTIP-a. To je populizam, opasan populizam i demagogija. I moram vam reći da sa velikim djelom rasprave kolege Mondekara se slažem. Imao sam malo rezervu prema vašoj raspravi prije nego što ste počeli i dobro je da ste naveli primjere nekih delegacija s kim ste razgovarali iz nekih država koji su rekli ispod ovoga mi ne idemo.

Vidite mi bi htjeli znati što je Hrvatska rekla ispod čega ne ide? I to je točka jedan naših zaključaka da Vlada kaže Hrvatska ispod ovoga ne ide. Mene nije briga ispod čega Malta ne ide, i je li Velika Britanija ili Poljska, ja želim znati ispod čega Hrvatska ne ide. To piše u točki jedan zaključka, to želimo konačno čuti. Što smo dosad rekli i što danas tvrdimo ispod čega ne idemo. Jel to svetogrđe to tražiti i raspravljati o tome u Saboru?
Drugo, išle su neistine, točno, upravo zato što nije bilo istine. Neistina se može širiti kad nema istine. To su naši zaključci. Dajte ljudima informacije na način koje neće biti obojene, frizirane i tražit pravo na apsolutnu istinu samo jedne strane.

I sad na kraju znam za niz rasprava i razgovora na odboru. O kvaliteti toga udruge civilnog društva imaju svoje mišljenje, znate kad ih pozovete pa samo jedan od njih ima na kraju mogućnost reći dvije rečenice, to baš ali dobro. Ali kolega Mondekar odbor ima isti problem kao i mi koji je efekt svega toga u hrvatskoj javnosti? Jako mali. To je naš problem. I zato da je odbor na plenarnu prenio, kompletno sastavio i prenio kompletno izvješće o devet krugova. Ne trebamo čekati deseti i interpelacije ne bi bilo. Napravite vi to, ako Vlada neće napravite vi to i na taj način omogućite raspravi i u mogućem sadržaju tog tipa.

To je suština slijedećega, i na kraju odbor nije Sabor. Ja znam Zakon o suradnji Vlade i Sabora na europskim poslovima, ali mi smatramo da TTIP nije u kategoriji europskih poslova i da Sabor plenarno o tome ima pravo raspravljati i odlučivati. Tu se samo malo razlikujemo, ništa drugo. Ne željeti nikoga ni uvrijediti, ni povrijediti. To je točka pet zaključka. I vi ste svojom raspravom dali dosta potpore onim strahovima, prohtjevima i zahtjevima koje smo mi u interpelaciji zatražili i ako u petak svi imamo taj isti cilj da otklonimo mogućnosti ne sporazuma, da otklonimo mogućnosti širenja laži, da građane ne pridobivamo ucjenama i strahovima nego istinom što je jako bitno onda smo napravili veliki posao.

Kada smo obrazlagali u Hrvatskoj benefite ulaska u EU, bilo je previše spinova i PR-a a premalo informacija. Pa sada kada se neka europska pravila počnu i u Hrvatskoj provoditi i ostvarivati javljaju se nezadovoljstva i ljudi su razočarani zato jer na vrijeme nisu znali istinu. Ona je možda bila nuđena ali na način koji ljudi nisu čuli i razumjeli i prihvatili. Nemojmo to ponoviti ovaj put.

Što je kolega Baranović rekao nije ovo običan trgovinski ugovor, ovaj ugovor kad bude potpisan on će živote ljudi u Hrvatskoj i cijeloj EU duboko mijenjati. A ja vas uvjeravam da amerikanizacija Europe nije dobra stvar i nije to kako što neko bezobrazno reče težnja da idemo u špilje, da se vraćamo u špilje. Opravdani strah pred nečim što nije Europa i nisu naše vrijednosti, one su za Amerikance dobre i neki uživaju u njima a da samo zbog profita petnaestak multinacionalnih kompanija uništavamo ono što dosad jesmo stvorili, cijenimo, njegujemo i ljudi prihvaćaju to nije interes građana. To me nitko neće uvjeriti da je to interes građana.

Naravno da ću pozvat zastupnike i zastupnice da nas podrže u petak. Ne zato što sam naivan da će nas podržati, nego želim vjerovati i doživjeti u 12 godina da jednom svi glasaju po savjesti a ne samo po tome da izvrše zadaću koju su dobili.

Eto, to bi bilo to o jakoj važnoj stvari u kojoj će vjerojatno, slažete se kolega Mondekar, sutra u medijskom izvještajima biti jako puno rečeno i da smo sad napravili veliki doprinos da širimo istinu o TTIP-u s ovom raspravom ovdje. Vidite to je naš problem, to je naša odgovornost i naša krivica što to dozvoljavamo tome smo mi krivi.

DRAGICA ZGREBEC:Inače jako puno informacija u medijima iz Sabora kolega Lesar. Tako da ne trebamo biti baš …/Upadica se ne čuje./…
Ingrid Antičević-Marinović replika.

INGRID ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ: Ma evo iako je kasno dozvolite da vam samo nešto kažem u vezi tog kukanja, da nismo pod svjetlima pozornice. Pa mnogi Parlamenti i u Europi pa i van Europe rade po cijelu noć, rade po cijelu noć i ja ne bih ovdje govorila koja je tema važnija i tako. I zašto vi smatrate da nije ozbiljno raspravljati navečer? Do kad bi mi trebali raditi do 2 sata popodne, a redovito ići na šalter gdje se isplaćuju plaće? Pa ja vjerujem da to niste mislili kad ste to rekli. I još malo, preplavit će multinacionalne, i dakle u interesu multinacionalnih američkih kompanija koje govorite o proizvodima američkim, a mene više zabrinjavaju neprovjereni kineski koji i ovako dolaze u Hrvatsku ali ne preko Amerike.

DRAGICA ZGREBEC: Dragutin Lesar odgovor na repliku.

DRAGUTIN LESAR: Kolegice Ingrid, vi bi bar trebali znati poštivati i sjećat se da se u ovoj dvorani vodila rasprave i u 1 sat ujutro i u 3 sata ujutro kao što sam i sad u dvorani i često jesam ovdje i meni uopće nije problem raditi 12, 13, i 14 sati, ali radi se o tome kada u čemu Parlament raspravlja.I nemojte mi sada reći da redoslijed točaka i termin otvaranja rasprava je slučajnost ili kuglicama lota.Nemojte me uvjeravati da vladajući ma tko oni bili, rasprave ne tempiraju kako to njima odgovara. I ako vi ne razumijete što znači važna tema kada postoji prijenos i nije bitno da mediji prenose replike i doskočice i poskočice petkaša i replikanata nego sadržaj rasprava, o tome sam govorio, a ne o tome da mi se ne radi u Saboru, bar to meni ne možete reći.

DRAGICA ZGREBEC: Zaključujem raspravu. O interpelaciji ćemo glasati u petak.