Mala Srbija i Velika Slovenija

Datum 2007/5/17 18:00:00 | Topic: Blog

Srbija više nije najveća nevladina organizacija u Europi. Izabrali su Vladu. Demokratsku, kažu. Europski orijentiranu, koja će imati i ministra za Kosovo i Metohiju. Bez Kosova iz Metohije. I Koštunica je demokrat, kažu EU birokrati. Onda sam ja budistički svećenik.
Podobnik, predsjednik slovenskih pučana, koji su dio vladajuće koalicije u «državi referenduma», kako deželu zovu u Brusselessu, posvetio se svojem starom hobiju – kartografiji. I nacrtao Veliku Sloveniju u čiji sastav (za sada) ne ulaze Zagreb i Dubrovnik. Ali ulazi veliki dio Međimurja. Slovenska vlada se ogradila od kartografa Marijana a njegov brat Janez ostaje potpredsjednik Vlade.

Naši političari odmahuju na Podobnika i njegove karte. Ja pak razmišljam ZAŠTO je to učinio? U Sloveniji već duže vrijeme postoji ideja da se o ulasku Hrvatske u Europsku uniju mora raspisati referendum koji bi obvezivao njihov parlament. To je na tragu najave da će Hrvatska biti posljednja država primljena u EU odlukama parlamenata zemalja članica. Nakon toga o prihvaćanju novih članica će odlučivati birači na referendumima. A za prijem neke države u EU trebalo bi dobiti «ZA» na referendumima svih zemalja članica Unije. Jedno «NE» značilo bi NE!

Slovenski, pak, pučani pitaju zašto nakon Hrvatske? I pripremaju teren za prikupljanje potpisa, parlamentarnu odluku i raspisivanje referenduma. Sve u kontekstu odluke o mogućem arbitražnom rješavanju graničnih sporova.
This article comes from lesar.info
http://www.lesar.info

The URL for this story is:
http://www.lesar.info/modules/news/article.php?storyid=213