VESNA ŠKARE-OŽBOLT

Datum 2006/2/11 18:50:00 | Topic: Blog

U petak, 10.veljače rano ujutro Sanader je smjenio ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt.
Ona je bila jedini član Vlade a da nije bila član HDZ-a. Kao i obično, toga jutra došao sam na posao prije 8 sati. Iznenadio sam se kada sam u kafiću sreo nekoliko zastupnika HDZ-a. Došao je i Sudec iz HSU-a. Čak je i Čehok iz HSLS-a bio tamo iako na zasjedanje skoro i ne dolazi. Poštovane kolege u zgradi Sabora ne može se vidjeti prije 9 sati. Nekaj se sprema. Nekaj velikog.
Kad sam vidio Peru Kovačevića iz HSP-a postalo mi je jasno da ćemo toga jutra imati hitnu dopunu dnevnog reda i da Vesna odlazi.

Samo dva sata poslije vladajuća koalicija u Saboru imenovala je novu ministricu.
Vladajućima za to nedostajali su glasovi. Primjetio sam da u dvorani nije bilo nekoliko zastupnika manjinaca. Na glas zastupnika DC-a Piplovića nisu mogli računati.

Ali su zato u dvorani bili svi zastupnici HSP-a. I glasali za Anu Lovrin koju je Sanader predložio za Vesninu nasljednicu. Sada je valjda i (političkim) slijepcima jasno da je Đapić sa svojima dio Sanaderove vladajuće komercijalne koalicije.

Obrazlažući Škarinu smjenu Sanader je doslovno rekao: Smjenio sam je zbog krize identiteta DC-a. Ne može netko 5 dana biti član Vlade, a šesti dan kao predsjednik stranke tu istu vladu kritizirati.
Na prvi pogled smisleno i opravdano. No, je li doista to razlog? Nije. To je izgovor, logičan lako razumljiv i prihvatljiv za narod.

Vesna Škare bila je jedna od boljih ministara u Vladi. Pokrenula je toliko potrebne reforme u pravosuđu. S medijima je znala jako dobro raditi. Na TV-u i u novinama bila je češće od Sanadera. I u tome je pogriješila. Sanader ne trpi popularne. Njemu trebaju poslušni.

Vesna je bila i ambiciozna. I u tome je pogriješila. Sanader ne podnosi ambiciozne. Njemu trebaju poslušni izvršitelji. Vesna je bila i kreativna. I to je njena pogreška. Pokraj Sanadera ne mogu biti kreativci. Njemu trabaju poslušni izvršitelji bez ambicija i ideja.

I najveći grijeh Vesne: U anketama je već mjesecima bila ispred Jadranke Kosor. A nije član HDZ-a. Pola mandata ove Vlade je prošlo. Mandat ide prema izborima. Vesna Škare Ožbolt odbila je Sanaderovu ponudu da se DC utopi u HDZ. Sanader nije izbore želio dočekati sa popularnom ministricom koja nije član HDZ-a a k tome je još i predsjednica DC-a. Treba ih uništiti. Za početak izbaciti je iz Vlade.

No znao je Ivo da je to rizično zbog njene popularnosti. I da će teško objasniti smjenu uspješne ministrice. Zato su majstori oko Mačeka dobili zadaću da je deskreditiraju. Preko svojih piskarala ubacili su „patku“ da je Vesna odavala tajne iz Vlade. Da je novinarima „dilala“ transkripte... odluke... dogovore.... povjerljive informacije. Da je tajne službe prate, prisluškuju, snimaju, fotografiraju...
Naravno da je tisak odradio svoj dio posla. Vesna je samo u par dana postala nepouzdana, sumnjiva, nelojalna...

Teren za završni udarac – smjenu bio je pripremljen. Toga jutra, u petak 10. veljače Sanader je Vesnu o smjeni obavjestio – telefonom.

Vesna Škare jeste napravila dvije pogreške. Prvo je pogriješila kada je ušla u Vladu Sanadera. S njim je dugo radila u Uredu predsjednika dok je još Tuđman bio živ. Morala ga je bolje poznavati. Morala je znati da oko sebe ne trpi konkurenciju.
I druga pogreška je bila ta što je uz ministarsku dužnost zadržala i mjesto predsjednice stranke. S time si je suzila manevarski prostor.

No, najtragičnija figura ove farse je kolega Frano Piplović koji je bio zastupnik u Saboru umjesto Škare - Ožbolt. Ni jedan HDZ-ovac nije tako zdušno branio Vladu kao on. Nevješt na riječima i argumentima počesto je ispadao smješan. Nastojao je biti veći HDZ-ovac od njih.

Bio je i član istražnog povjerenstva koje je trebalo „dokazati“ da su Tomčić i Čačić pogodovali svojim tvrtkama dok su bili državni dužnosnici. Naravno, kao predstavnik vladajučih. Braneći svoj rad u tom povjerenstvu i njihove zaključke rekao je:
„Svi znamo što smo mi tu trebali naći“. Nije uspio objasniti što su to trebali naći. Ispao je iz Sabora. U petak kasno popodne pitao je jednog mog kolegu iz Kluba HNS-a može mu li pronaći neki posao.

Ne kaže narod bez osnove: Tko s vragom tikve sadi o glavu mu se obijaju.This article comes from lesar.info
http://www.lesar.info

The URL for this story is:
http://www.lesar.info/modules/news/article.php?storyid=99