Izbornik
Blog : Moralno i ispravno pa čak i pristojno
on 2008/4/21 12:10:10 (1418 reads)

Traže od mene da im vratim mandat. Kažu da su čista obraza i da bi to bio moj minimum poštenja. U stranci sam proveo dvanaest godina. Nikada se nisam osjećao tako prevarenim. I Razočaranim. Bili smo pred svakojakim iskušenjima. I problemima. Uvijek sam nastojao utjecati da naše odluke budu u korist stranke, društva i države. Da zadržimo političku samostalnost, da ne ulazimo u tajne dogovore. Ponekad sam uspjevao, ponekad ne. Sada sam ocjenio da više ne mogu utjecati na proces donošenja odluka koje idu u krivom smjeru.
I otišao. Na radost nekih.

Nastojao sam jasno iznositi svoje stavove, braniti ih argumentima ali i pažljivo slušati i uvažavati i druge, tuđe argumente.
Obaveze zastupnika u prošlom mandatu odradio sam korektno i profesionalno. Iako nas je u Klubu formalno bilo 11, u radu sam mogao računati samo na tri-četiri kolege.

Ja se promjenio nisam. Niti sam promjenio politički stav spram vladajućih niti o poziciji stranke kojoj sam pripadao 12 godina. Tih dvanaest godina nastojao sam promovirati narodnjačke vrijednosti jer ja to jesam.
Moji stavovi o moralu, poštenju i pristojnosti ostali su isti. Najveći prekršaj koji sam napravio bio je taj što sam cestu prešao dva metra od pješačkog prelaza. I platio kaznu.

Smatrao sam i smatram da u politici nisu svi isti. I ne mogu ni biti.
Pripadam onima koji doista vjeruju u iskrenost i poštenje u politici.
Nažalost sada sam se uvjerio da sam dvanaest godina radio i s nekima kojima su moral, istina i pošetenje strani pojam. A upravo oni mene sada u svojim izjavama za medije prozivaju i propituju moj moral. O moralu javno mogu govoriti samo oni koji ga imaju.

Žao mi je, strašno mi je žao što sam morao napustiti stranku. Žao mi je zbog 37.000 članova. I prijatelja koji su ostali i s kojima sam djelio ideje. Ali ostajem s tisuće svojih birača koji sa mnom dijele narodnjačke ideje.
Ali morao sam to učiniti. Nisam više mogao šutjeti i pristajati na kompromise da bi ostao u milosti vodećih ljudi.

I tako, ja sam amoralan, nepošten i nepristojan. A oni koji su čista obraza smjenjuju i suspendiraju neistomišljenike. Bez propisane procedure. I o tome te izvjeste putem novina.
Naravno, prave razloge zataje. Boli, to strašno boli. I kada rana zacjeli, ostaju ožiljci.

Platio sam cijenu iskrenosti. Ili naivnosti. Ali promjeniti se neću.
I neću im pokloniti mandat.