Izbornik
Blog : Aktualno prijepodne – 15. sjednica – 12. studenog 2014.
on 2014/11/12 12:59:12 (674 reads)

DRAGUTIN LESAR:
Pitanje za predsjednika Vlade.
Kome se pogoduje uništavanjem Imunološkog zavoda, za čiji se račun to radi? Na čiji trošak to znamo, na trošak javnog zdravstva. Ali pitanje je dakle u čiju korist Vlada dopušta da Imunološki zavod propada.
Polazim od pretpostavke, predsjedniče Vlade da pratite provedbu Strategije upravljanja i raspolaganja državnom imovinom u kojoj je Imunološki zavod uvršten u kategoriju od razvojnog značenja za Republiku Hrvatsku. Vlada imenuje i Upravu i Nadzorni odbor. Ne znam da li ste čuli ili pročitali da je Imunološki zavod izgubio dio dozvola za svoje proizvode, da zaposleni ne primaju plaće, da štrajkaju ali rade kako bi pokušali spasiti ono što se spasiti da, a istovremeno se prema navodima medija u Hrvatskoj krvna plazma uništava jer ju nema tko preraditi.
Imati Imunološki zavod koji proizvodi antitoksine, virusna i bakterijska cjepiva i prerađuje krvnu plazmu, pravo je bogatstvo za javno zdravstvo. U Hrvatskoj se ona uništava, u zemlji u kojoj je tako razvijeni sustav dobrovoljnog darivanja krvi, krv besplatna, a ono što je posebice bitna s minimalnom prokuženošću. Ja smatram da treba velika sposobnost da se u takvom okruženju imunološki uništava. Ako pak nije u pitanju velika sposobnost, onda je to kriminalna namjera uništavanja takve institucije od značaja za javno zdravstvo.


ZORAN MILANOVIĆ:
Poštovani gospodine zastupniče, ne uništavamo Imunološki zavod nego radimo upravo suprotno, pokušavamo ga spasiti i naći investitora ali bez sitnih pasova sa kućnim sindikatom što neki ovdje rade nego u interesu jedne jake, važne hrvatske firme, a sve podatke o tome ćete dobiti u pisanom obliku od Ministarstva gospodarstva koje je za to nadležno.
Hvala.
DRAGUTIN LESAR:
Gospodine predsjedniče Vlade, naravno tražim pisani odgovor, nisam zadovoljan.
Ali vas moram podsjetiti, prošlo je s današnjim danom 380 dana otkada je na prijedlog vaše Vlade Hrvatski sabor usvojio Zakon o strateškim investicijskim projektima. Mediji su nedavno objavili, a tada se davali velika obećanja kako će taj zakon dovesti do velikog investicijskog buma, u 380 dana , od 59 projekata 3 su uvrštena u kategoriju strateškog, ostalih 56 bit će za 18 i pol godina jer to je tempo kojim radite na provedbi toga.
Ali ono što je problem, zašto Imunološki zavod nije strateški investicijski projekt za ovu Vladu? U Europi i u svijetu nedostaje krvne plazme i skupo se plaća. Toliko minimalnu prokuženost krvi koja postoji u Hrvatskoj, a o tome vam ministar Varga može više reći je sama činjenica, sam dokaz da se ne može ministar gospodarstva igrati s Imunološkim zavodom i pokušavati ga prodat strancima.
To je nacionalno vrijedni resurs koji ne dozvoljava, ne trpi da mene optužujete igranje pasova sa kućnim sindikatima, a govorim o javno-zdravstvenom interesu.
Imunološki osim gospodarskog ima javno-zdravstveni interes. I zato bih molio da mi ne šaljete odgovor ministra gospodarstva, jer njegove sposobnosti smo vidjeli svi ove tri godine. Tražim vaš odgovor da mi objasnite zbog čega Imunološki nije strateški investicijski projekat ove Vlade.