Izbornik
Blog : Kolektivna amnezija u HDZ-u i SDP-u
on 2005/10/4 10:33:50 (795 reads)

Rasprava između vodećih vladajućih i vodećih oporbenih o reviziji privatizacije, koju su ovih dana vodili iz saborskih klupa, tek je predstava za javnost dok obje stranke zapravo izbjegavaju poduzeti bilo kakve konkretne poteze.
Naime, Sabor je u travnju ove godine, u vrijeme propaloga Račanova i Sanaderova saveza za Europu, donio na prijedlog svih klubova, osim HNS-ova i HSP-ova, zaključak kojim je sve nadležne institucije obvezao na podnošenje izvještaja o izvršenoj reviziji privatizacije, a sebi dao rok od 90 dana da potom «poduzme sve mjere za otklanjanje nepravilnosti, nezakonitosti i mogućeg obeštećenja Republike Hrvatske za štete nastale u pretvorbi i privatizaciji, uključujući i izradu novog Zakona o privatizaciji, kojim bi se trebao definirati i model radničkog dioničarstva».

Kako spomenuti zaključak nijedan od klubova predlagatelja uopće ne spominje, a HDZ i SDP fiktivnim prepucavanjem svraćaju pozornost sa suštine problema, javnosti treba reći tko će se prihvatiti kojeg dijela posla i kada te zašto se ne raspravlja o obvezama koje je Sabor tada preuzeo. U zaključku ne stoji kako će novi prijedlog zakona sastaviti Vlada, već Sabor, pa bi bilo dobro znati tko se čime bavi od stranaka koje su ga predložile. Piše li Račan novi zakon, formira li Sanader plan obeštećenja države i građana, što radi Tomčić? U Klubu HNS-a smo odmah bili svjesni da je tada predloženi zaključak samo jedna u nizu lažnih nada za građane koji godinama čekaju pravdu za privatizacijski kriminal, te da ga zato i nismo poduprli.

A da nema volje ni interesa za stvarna rješenja govori i jučerašnja izjava predsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji se, nakon naših pet puta ponavljanih upozorenja, ipak sjetio da se Sabor u travnju obvezao na neke konkretne korake te ustvrdio kako će, s obzirom da u raspravi nitko od klubova predlagatelja nije usvojeni zaključak ni spominjao pa se o njegovom sadržaju nije ni raspravljalo, sazvati sjednicu predsjednika Klubova koje će odlučiti kako riješiti nastalu situaciju. Nije pogrešno pretpostaviti da će se iz nastale situacije pokušati izaći nekim novim zaključkom, no Klub HNS neće poduprijeti nijedan drugi zaključak dok god Klubovi zastupnika ne izvrše obveze preuzete u travnju.

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF