Izbornik
Blog : Europski DA Hrvatskoj
on 2005/10/4 14:00:39 (815 reads)

Dana 4. listopada 2005 u 01,40 sati U Luxembourgu započeli su pregovori o prijemu Hrvatske u punopravno članstvo EU. Carla del Ponte europskim je čelnicima prije toga potvrdila punu suradnju Hrvatske s Haškim tribunalom. Predsjednik Mesić upozorava da nema mjesta euforiji, Sanader svoju politiku euforično proglašava svojim trijumfom. Da je Sanader nastavio HDZovu (svoju) politiku iz predizborne kampanje 2003. danas bi se integrirali s Širokim Brijegom. Treba mu priznati: njegov najveći je doprinos EU integracijama Hrvatske je upravo u tome što je odbacio (dotadašnju) politiku HDZ-a i prihvatio (ne bez otpora unutar svoga HDZ-a) proeuropsku orijentaciju.

Sada slijede pregovori koji će potrajati 2-3 godine. O kome ovise rezultati?
Kakve će proizvodne kvote izpregovarati pregovarači, koje će izuzetke izboriti i koliko će biti prelazno razdoblje prilagodbe (posebno bitno za poljoprivredu)?

U tom smislu sudbina Hrvatske i njezinih građana je u rukama
1. Kolinde Grabar Kitarović – voditeljice državnog izaslanstva
2. Vladimira Drobnjaka - glavnog pregovarača
3. Martine Dalić i Borisa Vujčića koji su zamjenici glavnog pregovarača
4. dr. Branka Baričevića šefa misije RH pri EZ
i Tamare Obradović tajnice pregovaračke skupine.
5. Njima treba pridodati i Veru Babić, Sinišu Petrovića, Olgicu Spevec, Mirioslava Kovačića Peru Lučina, Zlatana Frohlica, Nikolu Ružinskog, Ružicu Gelo, Snježanu Bagić i Damira Kušena koji su svi redom voditelji pregovaračkih timova za pojedina područja.

Možda bi neki ovom popisu pridodali i Ivicu Račana, predsjednika Nacionalnog odbora kojeg je imenovao Hrvatski sabor kao tijelo parlamenta za praćenje pregovora. Ja ga namjerno izostavljam s toga popisa dok se god ne izliječi od potpune amnezije koja ga je uhvatila na reviziji privatizacije.

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF