Izbornik
Blog : BLIC KOMENTARI
on 2006/10/15 19:09:49 (1512 reads)

Kako to hrvatski blogeri u domaćoj blogosferi znaju reči, evo nekoliko "brzih i kratkih" i to naravno iz političkog područja.

HINA


Sanaderov kabinet prije četiri mjeseca nam je u Sabor uputio prijedlog za izbor članova Upravnog vijeća HINE. U prijedlogu je nedostajao kandidat iz redova zaposlenih u HINI.
Gotovi svi iz oporbe smo predlagali da se izbor članova vijeća odgodi dok i zaposleni ne kandidiraju svoga predstavnika. Zašto žuriti, pitali smo.

Treba izabrati ravnatelja, rokovi pritišću, odgovarali su vladajući „zajedničari“. I, naravno izabrali krnji sastav Upravnog vijeća.

I to krnje vijeće izabralo je ravnatelja.Točnije ravnateljicu. Kažu: morali smo jer su isticali svi rokovi koje određuje zakon.

Samo dan nakon toga Sanader na sjednici Vlade traži da se smjene svi članovi Upravnog vijeća i da se ponovi izbor ravnatelja. Razlog: upravno vijeće nije bilo kompletno, nedostaje predstavnik zaposlenih.. I, vjerovali ili ne nastavlja: „trebalo je pričekati.. bez obzira na zakon.. bilo bi demokratskije.. da i predstavnik zaposlenih odlučuje“.

Dakle, demokratski je kršiti zakon. Demokratski je forsirati izbor nepotpunog Upravnog vijeća. Demokratski je četiri mjeseca Saboru ne dostaviti prijedlog zaposlenika za petog člana vijeća. Demokratski je smjeniti one koji su očito izabrali „krivog“ ravnatelja.

I još jedna bizarnost: prijedlog Vlade za smjenu članova vijeća iz Vlade u Sabor došao je samo četiri sata nakon sjednice. Prijedlog za petog člana vijeća iz Vlade u Sabor putuje četiri mjeseca.

SUKOB INTERESA

U petak, 13 listopada u Saboru smo raspravljali u Izvješću o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. U svojoj raspravi zadržao sam se samo na onom dijelu izvještaja u kojem povjerenstvo ukazuje na nužnost dorade postoječeg zakona kao bi taj relativno novi pravni institut u borbi protiv korupcije i u Hrvatskoj bio bolje reguliran ali i građanima jasniji.
Najkraće, založio sam se za doradu zakona koja će i u Hrvatskoj stvoriti javno okruženje u kojem političar otkriven u sukob u interesa zauvijek mora napustiti politiku.

Ničim izazvan replicirao mi je zastupnik HDZ-a Franjo Arapović ustvrdivši da bi njega njegova stranka izbacila iz članstva ako bi mu se utvrdio sukob interesa. Kao, oni su moralni i čiste svoje redove od sumnjivaca.

Dragi Franjo ja ti vjerujem da bi TEBE sigurno izbacili iz HDZ-a Ali kako to da niste iz HDZ-a izbacili tvoga kolegu Antu Bagarića. Za njega je Povjerenstvo nedvojbeno utvrdilo da je bio u sukobu interesa kao župan Požeško-slavonske županije. Tu odluku potvrdio je i upravni sud. I u izvještaju o kojem smo raspravljali on je jedan od petorice (Čehok iz HSLS-a, Ronko iz SDP-a, Zec iz HSP-a). Umjesto da ste ga izbacili iz stranke doveli ste ga u Sabor. Sada više nije župan nego zastupnik. I sjedi pet stolica ljevo od tebe .

ZERP

Račan i Friščić Saboru predlažu aktiviranje ZERP-a i za članice EU-a (Zaštičeni ekološko-ribolovni pojas u Jadranskom moru). Samo dan nakon toga Sanader ih optužuje da rade protiv interesa Hrvatske i da pokušavaju skupiti jeftine političke bodove. I otkriva da je o tome s njima razgovarao u ponedjeljak i da su se dogovorili da to naprave zajednički, ili kao to doktor Ivo voli reči da „postignemo konsenzus“.

Kada je Sabor 2003. godine trebao proglasti isključivi gospodarski pojas (na koji Hrvatska ima pravo po međunarodnim propisima) Račan je svojom poznatom odlučnošću i pronicljivošću umjesto gospodarskog pojasa izmislio ZERP. I odgodio primjenu na godinu dana. Sanader, tada u oporbi vrištao je da je to izdaja.

Čim je došao na vlast taj isti Sanader iz primjene ZERP-a isključuje zemlje-članice EU-a.
Znači da se ZERP odnosi samo na Crnu Goru i Albaniju. A poznato je da ribari albanci i crnogorci „oru“ po Jadranu.

Tko tu koga i od koga štiti? Tko je izdajnik a tko politikant?
Stvarno je vrijeme da Čačić preuzme Vladu.