Izbornik
Blog : PROTIV AFERE - AFERAMA
on 2006/10/29 10:55:20 (1795 reads)

U uputama za vođenje političkog marketinga stoji jedna zanimljiva preporuka: ako izbijanje afere ne možeš spriječiti nastoj umanjiti ili sanirati štetu na sljedeće načine: prvo, sve navode hitno demantiraj, ništa ne priznaj i za aferu otpuži političke konkurente; drugo, odmah u javnost svaka dva-tri dana plasiraj novu aferu sa što više nepoznanica, sumnji koje se ne mogu dokazati niti opovrgnuti...

Sanader i Žužul u Veroni tajno dogovarali prodaju „Plive“!? Nije istina, tamo sam bio privatno, na operi, odgovara Sanader. Zašto ste onda koristili službeni avion? I tko je platio račune u Veroni? Novine objavljuju snimljene fotografije u Veroni. Cijela Hrvatska očekuje nove informacije o Veroni.

Počelo je suđenje Petraču.
Tajni računi na koje se uplačivao novac za obranu Hrvatske su postojali.
Preko njih su „poslovali“ Zagorec i Petrač. Spominju se desetki milijuna dolara u pojedinim transakcijama.

I još o tajnim računima.
Bilo ih je čak dvadesetak. Jedan od njih vodio se pod šifrom „pola pijem, pola šarcu dajem“. Samo su četiri čovjeka znala za njih i slobodno su raspolagali sredstvima. Bez ikakove kontrole. Bilo je tu i dragog kamenja u vrijednosti 17 milijuna dolara.Tema na naslovnicama svih dnevnika i tjednika. Objavljuju se kopije dokumenata, uplata, isplata evidencije...

Glavaš ide u zatvor. Sudac Posavec konačno odredio pritvaranje Glavaša u slučaju „garaže“ i zatražio suglasnost Sabora. Podignuta nova optužnica u Osijeku – slučaj „selotejp“.
Mandatno povjerenstvo Sabora odobrava pritvor u Osijeku i odbija pritvor u Zagrebu.

Sud u Osijeku se proglašava nenadležnim, sud u Zagrebu ponavlja zahtjev za pritvorom u Zagrebu. I Državno odvjetništvo traži pritvaranje u Zagrebu. Mandatno povjerenstvo mijenja svoju odluku i odbrava pritvaranje po svim zahtjevima.

Glavašu su najprije rekli da će biti pritvoren u Zagrebu. I on dolazi u Zagreb ali mu tu kažu „ne, idi u Osijek“. I čovjek ode u Osijek a tamu mu kažu „nismo nadležni, idi u Zagreb“.
I čovjek konačno dolazi u Remetinec i nakon svih muka ovi pristaju da ga zatvore.
TV dnevnici imaju direktni prijenos pritvaranja. Reporteri uzbuđenim glasom javljaju: „Glavaš je u Osijeku, Glavaš sjeda u auto, sada se vozi, sada je na utoputu, večera, telefonira, pije mineralnu, izlazi iz auta, ulazi...“ U Zagrebu izlaze specijalna večernja izdanja novina.

Đurđa Adlešić i Josip Friščić potpisali su sporazum da su se oni sporazumijeli da će se HSS i HSLS sporazumijeti. O čemu su se sporazumijeli još je uvijek tajna. Sve novine i sve informativne emisije elektronskih medija ovu temu razvlače već nekoliko dana. Naručuju se posebna istraživanja popularnosti stranaka.

HSP prijeti raskidom koalicije s HDZ-om u Sisku jer je Sanader na sjednici vlade ušutkao gradonačelnika HDZ-ovca Pintarića. Traže Sanaderovu javnu ispriku koju Sanader odbija dati. I danas, u nedjelju to je glavna senzacija u novinama.

U uputama za vođenje političkog marketinga stoji jedna zanimljiva preporuka: ako izbijanje afere ne možeš spriječiti nastoj umanjiti ili sanirati štetu na sljedeće načine: prvo, sve navode hitno demantiraj, ništa ne priznaj i za aferu otpuži političke konkurente; drugo, odmah u javnost svaka dva-tri dana plasiraj novu aferu sa što više nepoznanica, sumnji koje se ne mogu dokazati niti opovrgnuti. Jedna afera proizvodi mnogo štete, u seriji afera negatvivni efekti se poništavaju, interes javnosti pada kao i vjerodostojnost onih koji afere pokušavaju koristiti za napade protiv tebe.

Stručnjake za ovu vrstu političkog marketiga zovu spin-doktori.

I doista, sjeća li se netko još Verone? Traži li još netko račune iz Verone?