Izbornik
Blog : SLOVENSKA CONA - HRVATSKA ZONA
on 2005/10/5 15:32:12 (824 reads)

Na dan kada je Hrvatska započela pregovore za punopravno članstvo u EU, parlament susjedne Slovenije usvojio je zakon o proglašenju zaštitne ekološke zone Republike Slovenije i epikontinentalnog pojasa.
Tim zakonom Republika Slovenija dio međunarodnih voda u Jadranu proglašava svojim epikontinentalnim pojasom koji seže od Piranskog zaljeva do 45 stupnjeva i 10 minuta zemljopisne širine (otprilike do Vrsara. Donosivši ovaj zakon pozvali su se na međunarodno pravno i stečena/naslijeđena prava iz bivše SFRJ.
Zakon sam po sebi ne bi bio povod ovom komentaru da u emisiji TV Slovenije (Odmevi dneva) Zaliv-Cona-Arbitraža ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Dimitrije Rupel nije dao tri zastrašujuće izjave.

Prvo izjavio je da je donošenje ovoga zakona unutarnje pitanje Slovenije; drugo, da se Republika Hrvatska ponaša kao da je taj dio Jadrana Hrvatski i treće da prijedlog Vlade RH o rješavanju graničnih pitanja prepušta međunarodnim pravnim institucijama doživljava kao prijedlog o arbitraži o razgraničenju triju zona: talijanske, slovenske i hrvatske.

Dakle, Slovenska cona je unutarnje pitanje Slovenije ali kada je Hrvatski sabor donio Odluku o proširenju jurisdikcije RH na Jadranskom moru kojom je uspostavljena ekološko-ribolovna zona RH – onda je vlast Slovenije to proglasila međunarodnim sporom.

Mi (Hrvati) ponašamo se kao da je to naše – tvrdi Rupel. A Što rade oni?
Iako Republika Slovenija nema izlaz na otvoreno more proglašavaju svoju zonu o međunarodnim vodama koje dotiču Hrvatsko teritorijalno more.
To je, tvrde, njihovo. Dokle? Do Malte otprilike.

I na kraju, oni prihvaćaju arbitražu o razgraničenju triju zona. Za sada talijanske, hrvatske i slovenske. Potom će zatražiti i onu španjolsku, portugalsku i australsku. Argumenti?
Pa za vrijeme bivše SFRJ tamo su plovili slovenski brodovi.
To su naši dobri susjedi.
Već šest godina odbijaju dogovor o gradnji nasipa uz Muru kod naselja Podturna u Međimurju u dužini od 1800 metara jer granična crta na tom mjestu prelazi na desnu obalu. Međunarodni spor izazvali su nakon što je hrvatski inspektor isključio iz prometa trošnu i neispravnu skelu koja je vozila preko Mure kod Sv. Martina na Muri gdje granična crta seže i do 500 metara na lijevu obalu Mure.
Zabranili su promet građevinskoj mehanizaciji i dostavnim vozilima kroz svoj teritorij na hrvatski na lijevoj obali Mure gdje se gradi most (kod Sv. Martina)

Dobri susjedi!

Već nekoliko mjeseci odbijaju ratificirati Hrvatsko-Slovenski sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zbog čega oko 30.000 naših umirovljenika koji primaju njihove mirovine plaćaju porez u Sloveniji.

Dobri susjedi Slovenci!

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF