Izbornik
Blog : Izvanredni izbori?
on 2005/10/7 11:43:42 (784 reads)

Samo 24 sata nakon što su u Luxembourgu europski oci donijeli odluku o početku pregovora o prijemu Hrvatske u EU predsjednik SDP-a Ivica Račan zatražio je izvanredne parlamentarne izbore. Kaže Račan da Hrvatskoj treba vjerodostojna Vlada koja će započeti i završiti pregovore. A predsjednik te Vlade valjda bi bio ON ?

Ovaj ispad Račana nije jedini. Krajem ljeta najavio je oštru borbu protiv HDZ-a u Saboru i od onda ga u sabornici nema. Doduše njegovi su podnijeli Saboru Interpelaciju o radu Vlade. Čak dvije. Jednom traže da Vlada smjeni već smijenjenog direktora HŽ-a Mlinarića, a druga zadužuje Vladu da citiram: «…u okviru svojih nadležnosti poduzme mjere kojim će se na svim razinama pojačati odgovornost svih sudionika u obnašanju vlasti.». Ili prevedeno: Lijepo Vas molimo budite dobri jer ćemo Vas mi u suprotnom poškakljati ispod pazuha.

A što je smisao interpelacije? Zatražiti glasovanje o nepovjerenju Vladi ! Iako je Račan svjestan da za NE povjerenje ne može dobiti 77 glasova (koliko je potrebno da Vlada padne) oni «oštro» napadaju Vladu i Sanadera. Istovremeno odlazi na ručkove sa predsjednikom Vlade. I na čelu je Nacionalnog odbora koji u ime Sabora nadgleda pregovore Republike Hrvatske i EU. Potom izjavljuje: «Suradnja da, koalicija ne» !?

E sada, ako je spreman na suradnju sa Sanaderom, zašto onda traži izvanredne izbore?
Sije maglu. Javno kritizira, tajno surađuje.

Ako mu je do vlasti za kojeg vraga je onda učinio sve da u prosincu 2003. izgubi izbore?

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF