Izbornik
Blog : Opstrukcija i destrukcija oporbe
on 2007/5/4 10:28:18 (1027 reads)

„Samo je Bog iznad Sabora“ uzviknuo je zastupnik Šime Đodan prije petnaestak godina. I propustio dodati: „ I pokoji Hrvat“.


Povijest i političke prilike u Hrvatskoj pobrinule su se da svih ovih 17 godina, uz Boga, iznad Sabora postoji i pokoji Hrvat. U protekle tri i pol godine čak dvojica: Sanader i Šeks. Udruženim snagama provode opstrukciju i destrukciju rada oporbe u parlamentu. Uz pomoć nejasnog, nedorečenog i nepreciznog Poslovnika o radu Sabora.
Kako se približavaju izbori Poslovnik se tumači sve ekstenzivnije a rad Sabora je sve nepredvidljiviji.
Ova, 25. sjednica, započela je 21. ožujka ove godine. Najavljeno je da će trajati do 27. travnja. No toga dana predsjednik Sabora Šeks najavljuje NASTAVAK 25. sjednice 16. svibnja pa do 1. lipnja. Kontinuirano trajanje sjednice od 21. ožujka pa do 1. lipnja. Zašto? Prvo, da se izbjegne aktualno prijepodne i neugodna pitanja Sanaderu i njegovim ministrima. Drugo, otvaranje mogućnosti NEUVRŠTAVANJA oporbenih prijedloga u dnevni red. Naime, poslovnik predsjedniku omogućuje neuvrštavanja oporbenih prijedloga u dnevni red u toku trajanja sjednice. Poslovnik predviđa obavezu predsjednika da u dnevni red uvrsti prijedloge oporbe dobivene trideset dana prije SAZIVANJA sjednice. Ako nema sazivanja nove sjednice, rok od trideset dana produžuje se i prebacuje na iščekivanje nove sjednice.
I varate se ako mislite da je uvrštavanjem oporbenog prijedloga u dnevni red ispunjen uvjet rasprave.
Da bi se o prijedlogu oporbe otvorila rasprava, Vlada mora dostaviti svoje mišljenje. U kojem roku? U poslovniku ne piše. Mora dostaviti. Kada? Nikada. Tako na primjer moj prijedlog izmjene zakona pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru (ukidanje povlaštene saborske mirovine) vidi: http://www.lesar.info/modules/news/article.php?storyid=10 na mišljenje Vlade čeka od 14. rujna 2005. ili 596 dana. Ili prijedlog zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor čiji je predlagatelj bio Klub HNS-a na dnevnom redu „čekao“ je raspravu 385 dana. Zbog činjenice da smo ušli u izbornu godinu i Ustavne zabrane promjena izbornog sustava godinu dana prije održavanja izbora, prijedlog smo povukli iz procedure.
Ako ste pomislili da je dostavom mišljenja Vlade stvorena poslovnička mogućnost otvaranja rasprave opet ste se prevarili. Nedostaje vam mišljenje radnih tijela (odbora), posebno onog koji je „matično radno tijelo“. A u kojem roku oni moraju dati mišljenje? Nema roka. Kada predsjednik odbora odluči. I nakon što vam se „matično radno tijelo“ smilovalo i dalo negativno mišljenje otvara se rasprava na plenarnoj sjednici? Ne. Jer poslovnik predsjedniku omogućuje da preskače točke dnevnog reda. Rasprava će se otvoriti kada ON tako odluči.

Posebna pak su priča dopune dnevnog reda. Na svakoj se sjednici dnevni red dopuni sa oko 40 točaka. Nakon obavljenih formalnosti koje se svode na konstatacije tipa: o prijedlozima Vlade o hitnom postupku zakona koje nose oznaku PZE (usklađivanje s EU pravnom stečevinom) ne glasa se, o ostalim prijedlozima hitnog postupka, tko je za, hvala, prijedlog je uvršten u dnevni red… o prijedlozima Vlade za prvo čitanje ima li primjedbi, nema, hvala, konstatiram da je dnevni red dopunjen s predloženim točkama. Dnevni red je dopunjen! A redoslijed dopunjenih točaka? Idu li dopunjene točke dnevnog reda na kraj dnevnog reda ili se ubacuju ispred oporbenih prijedloga? O tome odlučuje predsjednik. Vašoj mašti prepuštam zamisao kako je predsjednik odlučio.
Nakon svih tih silnih dopuna dnevnog reda trebali bi dobiti „pročišćeni tekst dnevnog reda“ . Trebali bi. Ali prošli tjedan radili smo dva dana bez „pročišćenog“ dnevnog reda. „ Nakon ove točke idemo na točku s kojom smo jučer dopunili dnevni red pa ćemo se vratiti na točku 18. a poslije toga ćemo raspraviti točku 23. a onda ćemo vidjeti što ćemo dalje…“ tako je otprilike glasilo obrazloženje redoslijeda rada toga dana.
Kada će biti glasanje o raspravljenim točkama dnevnog reda? Kada vladajuća komercijalna koalicija skupi kvorum.
A kako će se glasati? U pravilo elektronski, osim ako Luka Bebić u ime Kluba HDZ-a ne zatraži „glasanje dizanjem ruku“ jer su neki zastupnici zaboravili ključiće.

Kakva je sudbina oporbenih prijedloga podnijetih od 13. ožujka do danas ? Biti će uvršteni u dnevni red 26. sjednice koja će započeti sredinom lipnja i trajati do ljetne stanke 15. srpnja.
A hoće li se o njima otvoriti rasprava ovisi o Sanaderu. Ako nema mišljenja Vlade, nema rasprave. Do kraja mandata.

I sada sigurno slijedi vaše pitanje „A što vi oporba poduzimate da se spriječi ova destrukcija? Zašto ne protestirate? Zašto ne napustite Sabor? Zašto ne izmijenite poslovnik? Zašto ... zašto... zašto...?
Protestiramo. „Ako niste zadovoljni mojim odgovorom ili ako mislite da sam prekršio Poslovnik, obratite se Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav.“ A u svim odborima vladajuća koalicija ima većinu.
Napuštali smo i dvoranu. I onda su u kvorum ubrojili i dvojicu kolega koji su se u tom trenutku zatekli na vratima, nisu dovoljno brzo istrčali iz dvorane.
Predlagali smo i izmjene poslovnika ali „oporba“ znači - manjina i da nema dovoljno ruku za odluku. Doduše, kod izmjena poslovnika bilo je i malo čudnih okolnosti u kojima je jedna oporbena stranka bilateralno nešto dogovarala s vladajućima i nije podržala ključnu odredbu izmjena koja je trebala spriječiti „šetanje“ po dnevnom redu a dopunske točke uvrštavati na kraj dnevnog reda.

Do kraja mandata ćemo izdržati ovako. A novi saziv Sabora morao bi donijeti novi Poslovnik i spriječiti Vladu da Saboru diktira dinamiku rada i zasjedanja, redoslijed dnevnog reda, opstrukciju oporbenih prijedloga i neizvršavanje zaključaka Sabora kojima se Vladi nešto nalaže ili od nje nešto traži. Bez obzira tko bio „vlast“ a tko „oporba“.