Izbornik
Blog : Premijerski kandidat, programi i ...
on 2007/5/9 11:15:47 (935 reads)

Kada smo otprilike prije deset mjeseci hrvatsku javnost izvjestili da mi u Hrvatskoj narodnoj stranci započinjemo s pripremama za parlamentarne izbore koje očekujemo krajem 2007. bili smo prva politička stranka koja je javnosti obznanila dvije svoje odluke koje se u našoj političkoj praksi obično taje od javnosti do zadnjeg trenutka.

Prva je bila ta da na parlamentarne izbore izlazimo sami. Ostavljena je doduše i mogućnost predizbone koalicije ukoliko potencijalni partneri prepoznaju opasnost koja se krije u nekoliko izbornih jedinica u kojima bi, prema anketama HDZ mogao osvojiti apsolutnu većinu i time doći do ukupne relativne većine u Saboru. Ponude u tom smislu (za sada) su odbijene i ostaje naša odluka o samostalnom izlasku na izbore.

Druga naša odluka je bila da hrvatskom biračkom tijelu odmah u startu jasno poručimo: ukoliko HNS nakon izbora i zahvaljujući izbornim rezultatima bude u poziciji sastavljati Vladu, naš kandidat za predsjednika Vlade je Radimir Čačić. Pri tome smo se rukovodili spoznajom da je u državama Europe sasvim normalno i uobičajeno da birači i prije izbora za svaku političku stranku znaju tko je njihov potencijalni kandidat za premijera.

Javno obznanjivanje te kandidature izazvalo je očekivane komentare i kritike.
Najprije su neki tvrdili da se radi o protuzakonitoj kampanji, drugi su pokušavali dokazivati da obmanjujemo javnost jer se na izborima ne bira premijer nego zastupnici Hrvatskog sabora. Kao da birači to ne znaju. Znaju oni i to da nakon izbora Predsjednik Republike mandat za sastav vlade daje onom tko na izborima osvoji apsolutnu većinu a ako takvog nema onda onom tko nakon izbora sastavi parlamentarnu većinu. Znaju i to da taj mandatar dolazi pred Sabor s prijedlogom sastava svoje Vlade i da Sabor glasanjem potvrđuje ili odbija taj prijedlog. Kada su i ankete javnog mišljenja pokazale da građani žele znati kandidate za premijera ti kritičari promjenili su taktiku.

„To je borba za fotelje, ne za programe“ bila je nova kritika. Očekivali smo i tu kritiku, posebice od onih koji su u deficitu kadrova ili od onih koji se nikako ne mogu opredjeliti na koju će stranu nakon izbora. I upravo tada smo javnosti predstavili svoj „Četverolist- reformski projekti za novu Hrvatsku“, koji su bili tek naznaka naših programa.

http://www.hns.hr/modules/reformski_projekt/

„Decentralizacija“, „Novi hrvatski suverenitet“ i „Pravedno društvo“ predstavljani su preteklih šest mjeseci diljem Hrvatske. Kritike o neimanju programa bile su sve rijeđe i svodile su se na propitivanje o gospodarskom programu. Predstavljanje „Ubrzanje gospodarskog rasta“, četvrtog lista našeg četverolista namjerno smo ostavili za kraj.
U nedjelju, 6. svibnja, kao što smo tri mjeseca ranije to i najavili, hrvatskoj javnosi predstavili smo i naš gospodarski program.
Tekst programa, prezentaciju i video zapis možete pogledati na
http://www.hns.hr/modules/gospodarski_program/

Što slijedi? Projekti! Kada? Lipanj mjesec! Kako? Knjiga! Knjiga projekata.
I na kraju izbori. Birači će odlučiti kome će Stjepan Mesić dati mandat za sastav Vlade.
A zastupnici u Hrvatskom saboru će izabrati premijera i ministre.