Izbornik
Blog : TRIBUNAL U HAG-u PREŠAO OVLASTI
on 2005/10/9 13:10:00 (796 reads)

Tribunal u Hagu pokrenuo je postupke protiv nekoliko novinara zbog otkrivanja identiteta zaštičenih svjedoka. Među njima je Josip Jović, bivši urednik „Slobodne dalamacije“. Za razliku od drugih, Jović nije sam otišao pred sud već se prepustio postupanju domaćeg pravosuđa. A ono je tremeljem zahtjeva za izručenje izdalo nalog za privođenje. Jović je uhićen i čeka izručenje.


Istina je da je Jović kao urednik „Slobodne“ bio HDZ-ov glasnogovornik, istina je da je pogrešno procjenio Sanadera nakon izbora 2003., istina da nije očekivao da branjenje Gotovine više nije korisno za HDZ, istina je da je otkrio ime zaštičenog svjedoka.

Isto tako je istina da je otkrivanje zaštičenog svjedoka teži prekršaj koji se ne tolerira nigdje na svijetu.

Ali istina je i to da Tribunal (tužiteljstvo i sud) u Hagu nisu osnovani za progon građana zbog otkrivanja tajni ili kritičkog pisanja o Tribunalu. Prilikom osnutka jasno je utvrđeno da je nadležnost suda otkrivanje i kažnjavane svih koji su se ogrješili u ratu. Bilo zbog zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina, zločina protiv civila, zločina protiv zarobljenika. Bilo kao zapovjednici, bilo kao izvršitelji ili planeri ili oni koji su za zločin znali a nisu ga spriječili ili počinitelje kaznili.

Je li Jović počinio zločin? Nije. Je li smio otkriti identitet zaštičenog svjedoka? Ne.
Da li je zbog toga trebao odgovarati? Da. Ali ne pred sudom u Hagu nego pred sudom u Hrvatskoj.

Da je naše pravosuđe reagiralo tada (1999.) i sankcioniralo Jovićevo protuzakonito djelovanje Hag danas nebio tražio njegovo uhićenje.

Međutim, ni Jovićevo kršenje zakona i nereagiranje našeg pravosuđa ne daju pravo Tribunalu da optužuje i sudi Joviću. Oni za to nemaju mandat. Nisu nadležni. Prešli su granicu ovlasti i time sada oni krše zakone.

S Jovićem se nisam slagao ni onda kada je od „Slobodne“ napravio režimski list, ni onda kada je „hrabro“ provalio identitet svjedoka. Ne slažen se s njim ni danas kada se poziva na činjenicu da on nije bio prvi koji je to učinio. Ali isto tako snažno se protivim Tribunalu i njihovim izlascima izvan okvira i nadležnosti.

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF