Izbornik
Blog : ZRINSKOMANIJA U ČAKOVCU
on 2005/10/28 20:06:05 (1347 reads)

U centru Čakovca, na najvećem trgu postoji spomenik Zrinskom. Međimurci ga zovu «ftič» (ptica). Vjerojatno zato što je na njegovom vrhu veliki orao raširenih krila okrenut glavom prema Pešti (Budimpešti). I neki tvrde da zapravo simbolizira mađarizaciju Međimurja.
Orao je simbol Mađarske krune. Raširenih krila obgrlio je Međimurje i okrenuo ga prema matici Mađarskoj. Mač u kandžama opomena je onima preko Drave. Zagrebu. Hrvatskoj.


A zapravo je to spomenik Nikoli Zrinskom. Koji je nastradao (ubijen) u lovu u Kuršanečkom lugu. Mađari ga smatraju, cijene i poštuju kao začetnika mađarske književnosti. Autor je velikog spjeva svom pradjedi Nikoli Zrinskom Sigetskom »Adrijanskoga morja sirena ». Naravno, napisanom na mađarskom jeziku.

Zbog toga svaki Mađar koji dođe u Čakovec mora se fotografirati kod tog spomenika. I položiti vijenac ili cvijeće.

Kako stvari sada stoje u Čakovcu će uskoro biti još DVA spomenika Zrinskim. Kojim Zrinskim? Siguran sam da to do kraja nisu raščistili ni suparnici u borbi zrinskomanije koja vlada Čakovcem.

Naime kaj?

»Zrinska garda« udruga građana iz Čakovca koju vodi Zlatko Bacinger pokrenula je akciju da se u sklopu zidina starog grada (dvorca Zrinskih) postavi spomenik Petru Zrinskom (bratu spomenutog Nikole i praunuka Nikole Zrinskog Sigetskog) i Frani Krstu Frankopanu. Oboje su završili tragično u Bečkom Novom Mjestu. Proglašeni urotnicima i obezglavljeni. Taj spomenik zvao bi se «Oproštaj».

Na zahtjev Muzeja Međimurja županijsko poglavarstvo Međimurske županije 18. listopada 2005. daje suglasnost za postavljanje spomenika.

Međutim u Čakovcu djeluje i Matica Hrvatska – ogranak Čakovec. Njenim radom rukovodi Prof.dr.sc. Zvonimir Bartolić. Koji je u «Zrinskoj gardi» smijenjen sa svih funkcija jer je na sve načine opstruirao ideju spomenika «Oproštaj».
Koristeći političke veze unutar HDZ-a i pozvavši u pomoć Velikog meštra Družbe Braće hrvatskog zmaja (?) Matiju Salaja od Predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Vladimira Šeksa dana 23. rujna 2005. traži da Hrvatski sabor bude pokrovitelj postavljanja spomenika «Zrinskim i Frankopanima u Čakovcu» (citat iz zamolbe). Ovaj pak bi spomenik navodno trebao biti postavljen na «rotoru» kod Pošte. Zrinski na konju. Kažu, veći od Jelačićevog konja na zagrebačkom trgu.

Kojim Zrinskim? Onom istom Petru Zrinskom i onom istom Frani Krsti Frankopanu kojima «Zrinska garda» želi postaviti spomenik u okviru zidina Dvorca Zrinskih u Čakovcu. Istim ljudima, za iste zasluge, uz veoma slično obrazloženje, u istom gradu u isto vrijeme DVA spomenika ??!!

Doduše postoji razlika ! Ogromna !

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF