Izbornik
Blog :  Ja nisam vidoviti (Milan)
on 2010/8/19 16:17:56 (1942 reads)

Ovih sam dana primio dosta upita zašto se ja i Hrvatski laburisti ne oglasimo o rebalansu državnog proračuna ? Zašto se ne oglasimo o smanjenju plaća korisnika državnog proračuna? Što mislimo o mirovinskoj reformi? Kakav stav imamo o aferi Hypo? Zašto ne komentiramo najavu Vilima Ribića da će osnovati radničku stranku ? O najavi uvođenja poreza bankama?

Neki su mislili da je razlog tome sezona odmora.
I naravno, prevarili su se.


O rebalansu proračuna.
Koliko ja znam rebalans se još uvijek piše. Čak nije ni na dnevnom redu današnje sjednice Vlade ( četvrtak, 19. kolovoza).
Istina, taj nenapisani rebalans komentirali su svi oporbeni lideri i dolideri iz kokodak koalicije.
Ali ja nisam vidoviti Milan. I ne želim komentirati nešto što nisam pročitao.
Sada samo mogu komentirati najavu da će se rebalan u Saboru raspraviti na izvanrednoj sjednici. Kažu neki 25. ili 26. kolovoza.
Redovno zasjedanje započinje 15. rujna. Zašto izvanredno zasjedanje? Što se dobiva s rebalansom 15 dana ranije ? I ako u njemu budu najavljivani bolni rezovi, takav rebalans traži i promjene podosta zakona. Najprije promjene zakona pa tek onda može rebalans.
Jedini razlog „izvanrednosti“ je sijanje straha. Treba narod zaplašiti. Biti će još gore ako se pobunite. Ako štrajkate. Ako demonstrirate ili protestirate.
Kada strah postane nepodnošljiv pretvori se u bunt, revolt, pobunu.

O smanjenju plaća.
To ćemo komentirati samo ako i kada takav prijedlog dođe pred nas u Sabor. I sačekati ćemo reakciju sindikata. Odnosno njihov dogovor s Vladom. I kada nas oni službeno obavjeste o svome stavu.

O mirovinskoj reformi.
O tome smo se prvi očitovali, još 30 srpnja.. Ali, zbog djelovanja nekih čudnih sila, gotovo da nitko nije objavi naše reagiranje.
Pogledajte
http://www.laburisti.com/modules/news/article.php?storyid=182

O aferi „Hypo“
Ova afera ima puno zajedničkog sa aferom „Daimler“.
I jedna i druga uvežene su u Hrvatsku iz članice EU.
I u jednoj i u drugoj ZNA SE tko je davao. NE ZNA se tko je primao.
I jedna i druga završiti će u zaboravu i zastari.
A o „Daimnlewru smo se očitovali. Pogledajte:
http://www.laburisti.com/modules/news/article.php?storyid=26

A možda vas zanima kako parlamentarci Njemačke gledaju na izvoz korupcije iz Njemačke u Hrvatsku? Ne tako davno napisao sam:

„PS: prije nekih dva tjedna u Saboru je bila delegacija Bundestaga. Odbor Bundestaga za EU pitanja, tako nekako. U sklopu programa boravka u RH tražili su i razgovor s nama, članovima Nacionalnog vijeća za nadzor provedbe antikorupcijskog programa. Iako prvotno nisam planirao biti prisutan, otišao sam čuti što naši prijatelji Njemci imaju za pitati.
Najprije su nam održali lekciju o našoj obavezi u borbi protiv korupcije, onda rekli da je EU pogriješila u prebrzom prijemu Rumunjske i Bugarske i na kraju zaprijetili da više nikome neće progledati kroz prste.
Nisam mogao izdržati i ne priznati da doista imamo problem s korupcijom još od doba Turaka na ovim prostorima i ukazati na novi, jako opasan oblik korupcije u Hrvata, na takozvanu „uvoznu korupciju“. I naveo dva primjera. Prvi je Hypo, koji već godinama, po riječima naših uskočkih istražitelja ne možemo rasčistiti jer jedna zemlja članica EU odbija surađivati.
Drugi primjer koji sam naveo bio je „Daimler“ i zamolio kolege parlamentarce iz zemlje iz koje je i uvezena ta korupcija, a koja je također članica EU, da nam pomognu u otkrivanju primatelja mita . Dakle da i oni od njemačkih organa istrage i pravosuđa zatraže prosljeđivanje tih podataka u Hrvatsku.
U veoma nerovoznom odgovoru voditelj te delegacije mi je objasnio kako se u Njemačkoj parlament ne smije mješati u poslove istraga i da oni ne namjeravaju poduzeti ništa.
Tako dakle. Hrvatski se parlament mora boriti protiv korupcije, a njemački se ne smije mješati u korupciju. Naročito ako je podmićivanjem nekoga izvan Njemačke profitirala njihova industrija.“
Cijeli tekst možete naći na
http://drlesar.bloger.hr/post/uvozna-korupcija/2707483.aspx

O stranci Vilima Ribića.
Iako on ili oni tek razmišljaju o osnivanju stranke, mediji su to razumijeli kao gotovu stvar.
A možda razmišlja ili razmišljaju kako si dići cijenu i dočekati da ih konačno netko pozove k sebi?
Bilo kako bilo, nama ta stranka ne može biti konkurent jer Vilim može osnovati samo liberalnu stranku. Njegovi stavovi više su liberalni nego radnički (laburistički).

O uvođenju poreza bankama.
Najkraće, najprije su uzeli umirovljenicima zamrzavanjem mirovina do kraja ove godine. Onda su uzeli radnicima uvođenjme hadezarine. Onda su uzeli općinama, gradovima i županijama promjenom stopa poreza na dohodak.
Tek sada sramežljivo „razmatraju“ i mogućnost oporezivanja onih koji u najvećoj krizi ostvaruju najveće profite, banke.
Tako to rade neoliberalni kapitalisti i njihovi poltroni u vlasti.