Izbornik
Blog : Što mislimo o pokušaju manevra vladajućih
on 2010/9/5 9:37:28 (1150 reads)

Hrvatski laburisti – stranka rada sa zabrinutošću prati potpuni gubitak orijentacije Vlade koju uspaničeno vodi Jadranka Kosor, a posebice panični strah od najavljenog referenduma i izjašnjavanja građana. Vladin politički kompas potpuno se demagnetizirao i sad se vrti poput ventilatora. Ta bi obezglavljenost moga odnijeti vladu, ali bi mogla i svima nama donijeti opasne glavobolje.
Vlada se je najprije svojski potrudila da prikupljene potpise građana, njih osamsto tisuća, proglasi nelegalnima. No, zahtjev za raspisivanjem referenduma upućen je Hrvatskom Saboru i on će odlučiti hoće li se referendum održati ili ne. Naravno, u nadležnom saborskom odboru (za ustav, poslovnik i politički sustav), kao i u čitavom Saboru, HDZ ima većinu i može odlučiti što hoće. Saborski odbor za ustav, poslovnik i politički sustav i čitav Sabor mogu donijeti odluku kakvu žele. Mogu odlučiti da je sjeverni pol u Krapini i da je sutra prvi dan proljeća. Ne bi im bilo prvi puta da donesu takve besmislene odluke. Jedini je problem što to nije istina i što je eventualna odluka o nemogućnosti i nepotrebnosti održavanja referenduma neustavna, što će, ako bude potrebno, sasvim sigurno potvrditi i Ustavni sud. Naime, činjenice su sljedeće:


1. Dovoljan broj potpisa prikupljen je na zakonit način i time je iskazana volja hrvatskog naroda da se o određenom pitanju izjasni referendumom.
2. Predloženo referendumsko pitanje uopće se ne odnosi na Izmjene i dopune Zakona o radu, već na određena prava iz radnog odnosa koja, prema prijedlogu organizatora prikupljanja potpisa, ne bi trebalo mijenjati. Povukla Vlada prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o radu iz procedure ili ne, to nema nikakve izravne veze s referendumom, njegovim održavanjem i referendumskim pitanjem.
3. Vlada nikad i nije uputila predmetni zakon u parlamentarnu proceduru pa ga ne može ni povući. Naime, Zakon se nije našao na dnevnom redu, što znači da i nije u proceduri. On je Saboru dostavljen, a onda je nekim drugim kanalima predsjedniku Sabora rečeno da ga ostavi na čekanju. Naravno, takav slučaj nije ni predviđen poslovnikom, ali jeste nakaradnom praksom hrvatskog parlamenta.
4. O eventualnom odustajanju od referenduma može odlučiti samo Organizacijski odbor, onaj koji je i pokrenuo postupak prikupljanja potpisa. Kako se ništa nije dogodilo da se takva odluka donese, uvjereni smo da do nje neće ni doći i da će se referendum održati kako je i planirano.
5. Svim nesuvislim i samoubilačkim potezima koje je Vlada povukla posljednjih nekoliko dana samo se zaoštrava politička situacija i nastoje zastrašiti građani. Građane Hrvatske nikad nitko nije uspio zastrašiti pa to neće uspjeti ni Vlada Jadranke Kosor. Može samo podignuti oluju koja će nju i njenu političku stranku otpuhati s političke scene. Možda je za to došlo i pravo vrijeme.

Hrvatski laburisti – stranka rada od samog početka akcije podržali su prikupljanje potpisa za referendum i dali su svoj doprinos u toj akciji. I dalje ćemo se zalagati za pravo građana Hrvatske da izravno, osobnim izjašnjavanjem, odlučuju o svojoj sudbini. Aktivno ćemo sudjelovati i u svim drugim akcijama, političkim i akcijama građanskog neposluha ako to bude potrebno, kojima će se promicati takvi stavovi.
Predsjednik
Dragutin Lesar