Izbornik
Blog : I lisice istjerati iz kokošinjca
on 2012/3/4 11:06:46 (1261 reads)

Nakon stranačkog skupa u Poreču, kako prenose mediji, ministar Jovanović izjavio je i ovo:

„Dosta je kokošinjca! Ne želimo da nas građani tako percipiraju, vrijeme je da Saboru, a još važnije parlamentarnim zastupnicima vratimo ugled koji zaslužuju – rekao je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović. To znači da ćemo, kaže, ukinuti institut "Ispravak netočnog navoda" koji se konstantno zloupotrebljava i zbog čega nas građani vide kao jedan veliki kokošinjac. Osim ispravka netočnog navoda, reda će se uvesti i u pravila kada će i na koji način zastupnici imati pravo na repliku.“ Ministar Jovanović kaže da će se sjednice Sabora i ubuduće održavati srijedom, četvrtkom i petkom, a odbori ponedjeljkom i utorkom.– Rad odbora treba unaprijediti, satnice odbora ne bi se smjele međusobno preklapati, a članovi saborskih odbora trebali bi rad odbora učiniti zanimljivijim kako bi privukli veću medijsku pažnju. Jer veća medijska pažnja omogućava i kvalitetniju raspravu i bolja rješenja – tvrdi Jovanović. (Večernji list)


Iako je malo čudno da o mogućim izmjenama poslovnika Sabora govori misnistar, želim odmah istaći da će Hrvatski laburisti podržati ovaj dio izmjena.
Ali i proširiti zahtjeve za izmjenom ili dopunom poslovnika koji će predsjednika onemogučiti da oporbene prijedloge zakona ili drugih akata drži na „čekanju“ neuvrštavanjem u dnevni red dva-tri jeseca.
Isto tako zahtjevati ćemo da se rasprava o točkama dnevnog reda mora otvoriti u roku najkasnije od 60 dana od uvrštavanja u dnevni red.
Nadalje, poslovnikom se mora utvrditi da Vlada svoje mišljenje na oporbene prijedloge mora dostaviti najksanije u roku od 30 dana kako bi se onemogučio izgovor da se „oporbeni prijedlozi na radnim tijelima ne mogu raspraviti jer nema mišljenja vlade.“
Nadalje, mora se utvrditi rok od 45 dana u kojemu se oporbeni prijedlozi moraju raspraviti na matičnom radnom tijelu.
I posebno bitno, da se onemugući manevar „nastavak sjednice za 14 dana“ a u cilju izjegavanja aktualnog prijepodneva. Prekid sjednice dulji od 5 dana mora biti onemogučen odnosno tada se mora sazvati nova sjednica koja uvijek započinje aktualnim prijepodnevom.

Ovo je samo dio poslovničkih „caka“ kojima se služi lisica kako bi oporbene prijedloge minorizirala, opstruirala....
A sve to, ministre Jovanoviću, utječe na ugleda Sabora, zar ne?

PS. Još od 12. siječnja pet naših prijedloga zakona čekaju na uvrštavanje u dnevni red. Ni o jednom Vlada nije dostavila mišljenje. Ni o jednom raspravu nije proveo matični odbor.