Izbornik
Blog : OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE RH ZORANU MILANOVIĆU
on 2012/8/11 14:16:20 (1163 reads)

KLUB ZASTUPNIKA
Hrvatskih laburista – Stranke rada
Tel: (01) 4569-481
e-mail: klub.laburisti@sabor.hr


OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE RH ZORANU MILANOVIĆU
Od Vas zahtijevam da odmah zaustavite sve nezakonite radnje koje ste započeli prije nego li Hrvatski sabor usvoji Strategiju upravljanja državnom imovinom. Činjenica da ni Vlada HDZ-a nije Saboru predložila Strategiju ne opravdava Vas i Vladu vaše koalicije.


Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,
Vlada Republike Hrvatske najavila je privatizaciju tvrtki u državnom vlasništvu i davanje autocesta u koncesiju. I to nije osobita novost, dapače, možemo reći da je to jedna od rijetkih dosljednosti Vaše vlade.
No, Vi i Vaši ministri uveli ste "nemoguću" novost u radu Vlade, koju nismo očekivali, vjerujući da ste Vi kao premijer osoba koja će se s dužnim poštovanjem pridržavati zakona Republike Hrvatske. To je i Vaša obveza, kao građanina i kao premijera. Ili nije?
Dužni smo upozoriti javnost i sve građane, Vladu i Hrvatski sabor, a posebno Vas kao premijera, nedopustiva je rasprodaja državne imovine za koju Vlada nema suglasnost Hrvatskog sabora, a ne može je imati jer Strategija upravljanja državnom imovinom nije usvojena u Saboru.
Vlada ne može prodavati niti u koncesije davati državnu imovinu bez usvojene Strategije upravljanja državnom imovinom. Zakon o upravljanju državnom imovinom (NN 145/10, 70/12) u članku 9., u stavku 2. jasno propisuje: "Strategiju donosi Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od četiri godine." Činjenica da ni Vlada HDZ-a nije Saboru predložila Strategiju ne opravdava Vas i Vladu vaše koalicije.
Motivi za prodaju državne imovine, u ovom slučaju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, posve su jasni. Pod krinkom osnaživanja na tržištu, primarno se radi o financiranju deficita. S druge strane pojedini Vaši ministri uporno nas uvjeravaju da je javni sektor nesposoban i da sve bolje funkcionira u privatnim rukama. Pitanje je samo koliko nas to košta odnosno tko će to platiti? Građani, naravno! Tako je i s upravljanjem autocestama, privatne tvrtke će preuzeti brigu o našim autocestama i tako će navodno biti svima bolje, država će dobiti gotov novac, a privatnici će ostvarivati profit s povećanim iznosima cestarina. I opet je pitanje tko će to platiti, a odgovor se zna.
Hrvatski laburisti su do sada već u niz navrata jasno rekli da se protivimo rasprodaji strateške imovine, a to su svakako Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje. Iskustvo na slučaju INA očito nije nikoga ništa naučilo, to nas i ne čudi, jer ova vlada nema strategiju za budućnost hrvatskog gospodarstva pa niti za upravljanje imovinom. I u tome je glavni problem Vaše vlade!
Isto tako smo jasno rekli da se protivimo davanju u koncesije već izgrađenih objekata i predložili smo da samo budući projekti mogu ići u koncesije. Prije svega radi tereta financiranja takvih projekata u uvjetima recesije, proračunskog deficita i skupih kredita.
Kao što smo rekli, ne čudimo se rasprodaji strateških tvrtki i jedine domaće banke pored HBOR-a te koncesijama za izgrađene autoceste, jer to su pojedini članovi Vlade najavljivali i prije izbora. Čudimo se nepoštivanju zakonitosti i procedure koja je u ovom slučaju izigrana, a Hrvatski sabor u potpunosti ignoriran. I to je nedopustivo!
Umjesto strategije izlaska iz krize, zaustavljanja rasta nezaposlenosti, restrukturiranja gospodarstva i javnog sektora, reindustrijalizacije i otvaranju novih radnih mjesta, Vlada Republike Hrvatske uvodi nedemokratski model upravljanja i ignorira hrvatske zakone. Nije li to dovoljno sramotno, osobito jer dolazi od navodno odgovornije i poštenije vlade od prethodne. "Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu", kaže stara latinska, a u hrvatskom prijevodu to znači da zakone svi moramo poštivati, osim Vlade Republike Hrvatske!
Gospodine Milanoviću, Strategija upravljanja državnom imovinom nije usvojena u Saboru niti ju je Vlada predložila!
U ovom trenutku čak i ne moramo ulaziti u političku i ekonomsku raspravu oko merituma smisla i svrhe prodaje državne imovine, osobito tvrtki poput Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke kao i davanja postojećih autocesta u koncesiju. Ovog trenutka primarno je pitanje zakonitosti takvih postupaka.
Možda su za Vašu vladu stvarne reforme i izlazak iz krize "nemoguća misija", ali sigurno je da je Vaša temeljna misija kao premijera poštivanje svih zakona Republike Hrvatske i na to Vas upozoravam kao predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada.
Od Vas zahtijevam da odmah zaustavite sve nezakonite radnje koje ste započeli prije nego li Hrvatski sabor usvoji Strategiju upravljanja državnom imovinom.

S poštovanjem,
Dragutin Lesar
predsjednik