Izbornik
Blog : FOLKSDOJČERI I SANADER
on 2005/11/27 14:42:36 (967 reads)

Nakon špekulacija i medijskih nagađanja ministrica Škare-Ožbolt i službeno je potvrdila da je premijer Sanader sa svojim kolegom i, kako se voli hvaliti prijateljem, premijerom Austrije Schusselom dogovorio da će Hrvatska obeštetiti državljane Austrije koje je vlast bivše SFRJ protjerala iz zemlje oduzevši im sve nekretnine. U našem narodu oni su poznatiji kao „folksdojčeri“ ili „podunavske Švabe“.

Kaže ministrica Vesna da su pregovori započeli još prije sedam godina (dakle u vrijeme HDZ-ove vlade) i da su završili još u travnju ove godine. U najvećoj tajnosti. Bez znanja Sabora. A taj dogovor ili sporazum predviđa da će Republika Hrvatska ili imovinu vratiti ili bivše vlasnike obeštetiti u novcu. U eurima, dakako.

I Škare-Ožbolt i predsjednik Sabora Šeks odbijaju kritike da je austrijska pomoć Hrvatskoj za početak pregovora o članstvu u EU bila uvjetovana ovim sporazumom. Znači li to da Austrija nije ništa od Hrvatske tražila, da smo mi sami njima ponudili isplatiti nekoliko milijuna eura?

Nikola Mak, zastupnik Njemačke manjine u Saboru pak ovaj sporazum naziva „moralnim pitanjem a ne toliko i financijskom obavezom Hrvatske“. Znači li to da ćemo mi Hrvati iz nekih moralnih razloga podunavskim Švabama na ruke izbrojiti oko 35 milijuna dolara koliko dugujemo Talijanima protjeranim poslije drugog svjetskog rata. Esulima i Optantima.
A što ako se za naknadu jave i Nijemci iz Njemačke? A Mađari? Mogu li i oni postaviti zahtjeve da im se vrati pola Čakovca i Belog Manastira?
I koliko će mo daleko u povijest ići? Do 1914 ili 1918? Zašto se uvijek zaustavljamo na povijesnim granicama kada tobože mi nekome nešto dugujemo?

Od koga će mo mi zatražiti odštetu za sva stradanja i uništavanje zemlje za vrijeme prvog svjetskog rata? Tko je razori Hrvatsku u drugom ratu? Tko je razorio trećinu Hrvatske u Domovinskim ratu? Od koga je Sanader zatražio odštetu za Vukovar, Dubrovnik, Škabrnju, Gospić , Osijek ....?

Priprema li to Sanader reviziju Osimskih sporazuma kojima je bivša država izravnala sve račune sa Italijom? Ili želi revidirati Ugovor iz 1955 o osnivanju Republike Austrije kojim Hrvatska kao nasljednica bivše Jugoslavije ima status suosnivača Austrije?

Najave o zahtjevima za odštetu stižu iz SAD-a od tamošnjih Židova, Njemci se raspituju o sadržaju toga tajanstvenoga sporazuma, Mađari ga prevode na mađarski. A Beograd?
Postoji li mogućnost da i Beograd zatraži odštetu za oduzetu imovinu Srba u vrijeme NDH?
Ako imalo šanse za to postoji, siguran sam da će Sanader i taj sporazum „parafirati“. U najvećoj tajnosti. Bez znanja Sabora.

Sanader i Schussel su prijatelji. Nadam se da Angela Merkel nije prijateljica Sanadera.
Nadajmo se da George Bush ne pozna Sanadera. A tko je premijer Mađarske? Molim vas nemojte to otkriti Sanaderu. Da i s njime nebi nešto „parafirao“.

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF