Izbornik
Blog : Oni nama 0,5,mi njima 5,625 %
on 2013/3/27 14:24:26 (757 reads)

Ministar financija Slavko Linić ovih dana ponovno je zadužio državu za 1,5 milijardu američkih dolara, uz sveopće hvalospjeve ministara u Vladi kako je ovo dokaz uspješnosti i povjerenja koje uživamo u financijskim krugovima.

Međutim, postavlja se pitanje zna li Vlada čemu služe devizne rezerve. U ovom trenutku hrvatske banke u inozemnim bankama drže 11,2 milijarde eura pričuva uz 0,5 posto kamata. Na taj način financiramo austrijsko i njemačko gospodarstvo, a ministar Linić nas zadužuje uz kamatnu stopu od 5,625 posto, uz valutni rizik. Umjesto zaduživanja, Hrvatska narodna banka mogla je smanjiti pričuve za 1 milijardu eura, što je 1,5 milijardu američkih dolara.

Javna je tajna da je ovo inozemno zaduživanje napravljeno pod pritiskom guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, kojemu nikako ne odgovara da bi država svoje obveznice ponudile i građanima Republike Hrvatske.

Podsjećam da imamo u Hrvatskoj 128 milijardi kuna štednje, a guverneru Hrvatske narodne banke ne odgovara da se država zadužuje kod banaka u Hrvatskoj jer se boji da u tim uvjetima ne bi mogao raditi jedino što zna, a to je kontrola tečaja kune.