Izbornik
Blog : GORNJI GRAD - ZABRANJENI GRAD
on 2005/12/12 18:31:01 (762 reads)

Prije četiri mjeseca Hrvatski sabor usvojio je izmjene Zakona o javnom okupljanju. Tim izmjenama zabranjena su sva javna okupljanja bliže od 100 metara od zgrada u kojima svoja sjedišta ima Vlada ili njene službe, Sabor ili Ustavni sud Republike Hrvatske. S obzirom da su su sjedišta navedenih tijela vlasti na Trgu Sv. Marka u Zagrebu i s obzirom da je širina ili dužina trga manja od 100 metara jasno je da su na samom Trgu Sv. Marka zabranjeni svi oblici javnog okupljanja.


Spomenuti zakon pod „javnim okupljanjem“ podrazumijeva svako okupljanje više od 20 ljudi koji na tom okupljanju žele iznositi svoje socijane, političke, vjerske, kulturne, sportske ili druge interese, stavove ili zahtjeve.
Dakle, javno okupljanje nije samo protesno ili demonstrativno okupljanje već tu spadaju i koncerti, skupovi potpore i veselja, molitve, dočeci sportaša s osvojenim medaljama i tome slično.

U proceduri glasanja o tim izmjenama svoj glas „ZA“ dalo je 76 zastupnika. Već idućeg dana upozorio smo predsjednika Hrvatskog Sabora da taj zakon spada u takozvane „organske zakone“ na što upućuje i Ustav RH, jer se njime utvrđuju osnovna ljudska i građanska prava.
Za usvajanje takovih zakona potrebna je večina svih zastupnika, konkretno 77 glasova od ukupno 152 koliko Sabor broji članova. Po mom sudu, a to sam javno iznio i na press-konferenciji proglašenje usvajanja tih izmjena zakona bilo je grubo kršenje Ustava.

Četiri mjeseca kasnije Ustavni sud svojom je odlukom utvrdio isto: prilikom glasanja o izmjenama zakona nije postignuta natpolovićna večina od 77 glasova a pošto taj zakon spada u „organske zakone“ Ustavni sud odlučio je da zakon prestaje vrijediti 31. ožujka 2006. i da Sabor u tom vremenu mora otkloniti nepravilnosti. I? Tko je odgovoran? Nitko!

Isprika? Kaj god. Sabor povrijedi Ustav i nikom ništa. Tko je kriv? Saborski zastupnici!?
Da nebi. Kriv je predsjednik Sabora koji je proglasio da je zakon usvojen.

Gotovo? Ne, nije. Dana 8. prosnica Vlada premijera Sanadera opet isti tekst izmjene Zakona šalje u Sabor. Po „hitnom postupku“! Isti dan Sabor ponovno o tome raspravlja. U svojoj raspravi zagrebački Gornji Grad nazvao sam Zabranjenim Gradom. Kao onaj u Kini.

I predložio da Turistička zajednica Zagreba stranim turistima naplaćuje ulaznice za dolazak na Gornji Grad. Ili Markov trg, kako vam je draže. Jer oni smiju na Markov trg. Taman da ih je i više od 20 u grupi. Hrvati ne smiju. Da bi bili sigurni od policije moraju se „razbiti“ u manje grupe. I angažirati turističkog vodiča koji će im na jednim od stranih jezika tumačiti da tu stoluje Sanader. I da, molim lijepo budu tiho kako ga nebi ometali u radu. Ne voli naša Vlada buku, viku, galamu. Uostalom ako se nekome baš i dere, viče ili galami jer nema posla, ili ne daj Bože od plaće ne može prehraniti obitelj neka ide na Bundek. Ili Hipodrom. Tamo je uostalom bio i Sveti Otac. Ni njega nisu pustili na Markov trg.

Gotovo? Ne, nije još. Nakon moje rasprave za „ispravak krivih navoda“ javila je uvažena zastupnica Zdenka Babić – Petričević. Ona u Hrvastkom Saboru zastupa Hrvate izvan Domovine. One koji glasaju na parlamentarnim izborima ali porez ne plaćaju Domovini. Previsoki su. Porezi. I „ispravi“ mene moja uvažena kolegica „da Gornji Grad nije Zabranjeni Grad a da je u prošlom režimu to bio a da su zatvori u Petrinjsoj i Đorđičevoj bile slobodne zone za hrvatske domoljube“.

Gotovo? Ne, nije još. Te iste večeri, 8 prosinca nekoliko stotina hrvatskih domoljuba unatoč jakim snagama policije s Jelačić placa probilo se na Trg Sv. Marka.

Protestirali su protiv hapšenja generala Gotovine. I došli to javno i glasno reči Sanaderu. Pod njegove prozore. I onda su došle još jače snage policije i nasrnule na hrvatske domoljube. Razbili ih najprije u dvije grupe, javlja oko 22 sata RTL, pa potisnuli s trga, oko 23 sata, a onda ih počelo hapsiti. I privoditi. Kamo? U, oprostite što citiram kolegicu Zdenku, "slobodne zone za hrvatke domoljube" Tako se sada zovu pritvori u Đorđičevoj i Petrinjskoj.

Zašto privoditi? Jer su se ogriješili u Zakon o javnom okupljanju. Javno su se okupili na zabranjenom mjestu. U Zabranjenom Gradu. Samo četiri sata nakon što je Sabor po drugi puta raspravio taj zloglasni zakon. U petak 9. prosinca čak 83 zastupnika hrabro je digla ruku za taj zakon. Čak su i junačine iz HSP-a predvođeni Đapićem hrabro pomogle HDZ-u.

Gotovo? Oprostite, nije još. Na sjednici Predsjedništva Sabora još prije prve rasprave Premijer Sanader nas predsjednike Klubova zastupnika pokušao je nagovoriti da ga podržimo.
Naišao je na puno razumijevanje predsjednika Kluba zastupnika SDP-a uvaženog kolegu Račana. Reče Ivica da zaista Markov trg nije primjereno mjesto za demontracije i da to nekako treba zabranit. Odlučan, kakav je uvijek i bio.

Gotovo? Sada jeste.

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF