Izbornik
Blog : DETUĐMANIZACIJA – MESIĆ – LATIN – SANADER
on 2005/12/18 13:50:00 (898 reads)

U dvodnevoj saborskoj raspravi o Izvješću o radu Programskog vijeća HRT-a za 2004 godinu bilo je svega i svačega. Padale su teške riječi, optužbe i uvrede. Ne želeći sudjelovati u tom linču drugi dan rasprave povukli smo se iz dvorane. Vladajući su nastavili raspravu i dio njih je preuzeo ulogu oporbe „glumeći“ replike i ispravke krivog navoda svojima.

Atmosferu je dodatno podgrijala emisija HTV-a „Latinica“ emitirana večer prije početka rasprave.
Svoj sud o toj emisiji ne mogu dati jer je nisam gledao. Ali u svojoj raspravi jedan od zstupnika HDZ-a istaknuo je da je ta emisija Denisa Latina bila pokušaj „detuđmanizacije“ Hrvatske.

Kada to izgovori član HDZ-a to se mora čitati kao jedna od najtežih optužbi. Jer i danas, 6 godina poslije smrti prvog predsjednika Hrvatske, Franje Tuđmana, za njih nije dozvoljivo javno iznositi niti jednu kritiku na njegov račun.

Prvi koje je počeo koristit izraz „detuđmanizacija Hrvatske“ bio je sadašnji predsjednik Mesić. On je u izbornoj kampanji 2000 godine jasno porućivao da će provesti „detuđmanizaciju hrvastkog društva i države.“ I provodio je to na svoj način. Otvarajući arhive Pantovčaka, obznanjujući do tada najskrivenije tajne Predsjedničkih dvora, samoukidanjem predsjedničkih ovlasti čime je Hrvatsku od polupredsjedničkog sustava vratio patlamaentarizmu i depolitizacijom policije i vojske brzopoteznim umirovljenejm pobunjenih generala. To mu jurišnici desnice, kojih je još mnogo i u HDZ-u nikada nisu oprostili

Nakon Mesića, za „detuđmanizaciju“ optužili su i Latina.
A što je sa Sanaderom? Predsjednikom HDZ-a i Vlade?
Ako je itko istinski proveo „detuđmanizaciju“ Hrvatske onda je to Ivo Sanader.
Brzo, efikasno i cjelovito. Na svim područjima i svim ključnim točkama.

Točka prva: KADROVI
Niti jedan član HDZ-a koji je bio u blizini Tuđmana danas nije ni na jednoj funkciji. Čak što više, malo ih je i ostalo članom HDZ-a. Neki su otišli sami, neki izbačeni a oni koji su ostali u potpunosti su marginalizirani. ( Šarinić,Škegro,Mateša,Valentić,Pašalić,Milas,Granić. Ljerka-Mintas,Penić,Aralica,Šošić.......)
Nedavno mi reče jedan od njih: Sanader nas je sve otjerao i sada je u zvaršnoj fazi stvaranja svoga kulta ličnosti. Tuđmanom se koristi samo kao sredstvom pokoravnja.

Točka druga: MMF i WB
Sve zahtjeve koje pred Sanadera stavi Međunarodni monetarni fond ili Svjetska banka izvršavaju se bezpogovorno. Pokušajte zamisliti Tuđmana i te “bjelosvjetske bitange“
kako sa domačin „crnim, crvenim , zelenim i žutim vragovima“ rade protiv Hrvatske.

Točka treća: EU
„Sve za ulazak u Europsku uniju“ moto je Sanadera.
„Hrvatsku ni za što“ bio je moto Tuđmana.

Točka četvrta: HAAG
Svi koje je Haag tražio su u Haagu ili su bili pa pušteni da se brane sa slobode.
Svi dokumenti koje je Haag tražio su u Haagu.
Da je 1998 Gotovini bilo dozvoljeno da obavi razgovor s haaškim istražiteljima, da dokumenti koji su spašavali Blaškića nisu bili sakrivani , da policija i obavještajna zajednica nije sakrivala haaške bjegunce iz BiH u Hrvatskoj, da .....

Točka peta: B i H
Sanader je položaj Hrvata u susjednoj Bosni i Hercegovini prepustio njima samima i međunarodnoj zajednici. „To je unutarnje pitanje BiH“ kartko je odrezao sve zahtjeve da se Hrvatska uključi u pregovore o reviziji dejtoskog sporazuma.
HDZ iz BIH po svoje stavove više ne dolazi u Zagreb. I Zagreb više nije glavni grad Hercegovine.

Tuđmanovoj slici u svojim uredima dodao je i svoju. Uskoro će ostati samo jedna.
S njegovim imenom na usnama uništava sve što je bilo njegovo.
Potpuna, cjelovita i efikasna „detuđmanizacija“ Hrvatske.
Korisno za Hrvatsku? Dakako!
Korisno za HDZ? Sigurno!
Problem je samo u tome što on to ne smije priznati a njegovi desničari su poput mačića: još nisu progledali.

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF