Izbornik
Blog : ZAŠTITARSKA DEMOKRACIJA
on 2006/1/1 12:36:06 (772 reads)

Požega. Županijska skupština. Vladajući HDZ zadnji dan prije isteka roka mora donijeti proračun. Nedostaje im jedan glas, glas pobunjenog HSP-ovca koji se priklonio SDP-u. No, Anto ne spava. Pobunjenikova ostavka osvanula je pred mandatnim povjerenstvom. I odmah pravaši daju drugog vjećnika.. Siromah pobunjeni HSP-ovac nekoliko dana pokušava objasniti da nije podnio ostavku. Vraga nije, evo crno na bijelom, piše da je. Potpisao to čovjek još onog dana kada ga je Đapić stavio na listu. Bjanco, bez datuma.

Požega. Županijska skupština. Vladajući HDZ zadnji dan prije isteka roka mora donijeti proračun. Nedostaje im jedan glas, glas pobunjenog HSP-ovca koji se priklonio SDP-u. No, Anto ne spava. Pobunjenikova ostavka osvanula je pred mandatnim povjerenstvom. I odmah pravaši daju drugog vjećnika.. Siromah pobunjeni HSP-ovac nekoliko dana pokušava objasniti da nije podnio ostavku. Vraga nije, evo crno na bijelom, piše da je. Potpisao to čovjek još onog dana kada ga je Đapić stavio na listu. Bjanco, bez datuma. To se unosi kasnije, kada potpisani otkaže poslušnost.

Vladajući u vijećnici. Na ulazu u zgradu zaštitari. Da nebi ušao onaj pobunjenik, bivši HSP-ovac. Za svaki slučaj ne puštaju ni oporbene vijećnike. Ni novinare. Možda je pravaš prerušen u novinara. Gužva. Galama. Naguravanje. Ima i povrijeđenih, čak i među novinarima. Došli i policajci. Ali otkud oni znaju tko tu koga čuva, sprječava, tko održava red a tko nered. Uostalom gospon župan su postavili zaštitare, a onda se «ni pametno mešati».

Dok vani traje bitka, vladajući HDZ uz pomoć novog pravaša usvaja proračun. Bravo, sve je po zakonu. I neće biti izvanrednih izbora u županiji. Bagarić će moći i dalje dodjeljivati kredite Zecu, iz Kamen-ingrada. Za firmu ili nogometni klub, kaj je to bitno? A Zec te kredite neće morati vraćati. Pa jesu li oboje u HDZ-u, molim lijepo? Tko je još vidio da svoj svome vraća kredit?

Sisak. SDP-ovac Vidović već nekoliko dana ne može pronaći dvoje svojih gradskih vijećnika. Nestali kao da su u zemlju propali. «Smrdi tu nekaj», veli mi Davorko sredinom prosinca u Saboru. Ali čim je sazavana sjednica gradskog vijeća, evo njih. I ne vole više ni Davorka ni SDP. Dok ih nije bilo zaljubili se u HDZ. A bez njih SDP gubi većinu. I doista, HDZ potpomognut HSP-om (opet) i ova dva socijaldemokrata smjenjuju Vidovića i njegove.
Ali neda se on. Upravni sud, Ustavni sud, Međunarodni sud, nije važno tko ali netko će mene vratiti ovamo, poručuje Davorko pred novinarima, na pressici. Ali, u dvoranu upada Pintarić, glavna perjanica HDZ-a , i izbacuje Davorka. Smjena vlasti na press konferenciji.

Velika Gorica. Na vlasti SDP uz pomoć HSP-a. Ali i gorički pravaš se zaljubio u HDZ pa želi maknuti Piculu. I opet hrabri Anto izvlači ostavku tog zaljubljenika u HDZ i šalje novog vjećnika koji još voli SDP. Za svaki slučaj zaštitari paze tko ulazi i izlazi. I Picula bi spašen.

Dubrovnik. Najprije je Jambo sa svojim „nezavisnim“ vlast dao HDZ-u. No «nekaj nisu dobro delali» pak se gospon Jambo predomislio i okrenuo SDP-u. Ali i tu jedan glas važe. A taj „glas“ daje ostavku. Ali Jambo je brži i jači. I ostavka nestaje. Nema je. Nije je ni bilo.
Ni desetak zaštitara nije uspjelo spriječiti Jamba da ostaku otme i proguta.

I tko je kriv za ovu „zaštitarsku demokraciju“?
Najprije IVICA RAČAN i njegov SDP . Jer je 2001 i opet 2003 odbio prijedlog HNS-a za uvođenje neposrednih izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane.
To će izazvati nestabilnu vlast ,odgovorio nam je tadašnji premjer.

Kriv je i IVO SANADER i njegov HDZ. I oni su odbili neposredne izbore. A predlagali smo ih i 2004 i 2005. Oni pak su bili toliko glupi da ni suvisli razlog odbijanja nisu naveli.

Zašto bi neposredni izbori čelnika smanjili ove krize vlasti u lokalnoj samoupravi?

Glavna bitka vodi se za čelna mjesta, za načelnike i njihove zamjenike, za gradonačelnike i dogradonačelnike te za župane i dožupane. I za mjesta u poglavarstvima.
Njih biraju vijeća odnosno skupštine. Dakle, kandidat treba osigurati većinu u njima.

U sustavi neposrednih izbora čelnike biraju birači. Tko dobije najviše glasova taj je izabran. Nakon izbora on imenuje svoje pomoćnike. U tom sustavu nema poglavarstva.
I što onda biraju vijeća ili skupštine? Svoje predsjednike. A dali ste čuli i za jedan primjer da je kriza vlasti nastupila zbog predsjednika nekog općinskog ili gradskog vijeća? Naravno da to niste mogli čuti. To nikoga ne interesira.

Zašto su Sanader i Račan protiv neposrednih izbora?
U sustavu neposrednih izbora čelnika lokalne samouprave uloga stranačkog vodstva je minimalna. Ne može partijska oligarhija utjecati na tako izabrane pojedince.
I boje se konkurencije. Unutarstranačke konkurencije jer ih uspješni župani ili gradonačelnici mogu ozbiljno ugroziti.

Prilagodeno za ispis Pošaljite tekst Pretvori u PDF