Izbornik
Blog : VLAST I OPORBA
on 2006/12/2 19:32:06 (1386 reads)

U svim razvijenim demokracijama građani znaju tko je i njihovoj državi vlast a tko oporba.
Hrvatska je čak i u tome izuzetak. Građani Hrvatske nikada ne mogu biti sigurni koje stranke u Saboru čine vladajuću večinu a koje oporbenu manjinu.

Jedan od razloga svakako je i u tome što je Sanader prilikom sastavljanja vlade 2003. godine okupio šaroliko društvo sa još šarolikijem koalicijskim odnosima. S nekim strankama je potpisao koalicijske ugovore, s nekim ugovore o suradnji, trećima je bilo dovoljno dati pet-šet funkcija državnih tajnika a nekim pobjeguljama iz stranka dao je naknadu od milijun kuna u mandatu da bi se ovi proglasili nezavisnim zastupnicima iako su u Sabor ušli na stranačkim listama. (Ivo Ločar, Slaven Letica i Ivo Banac)

Razdjelnica između vladajućih i oporbenih je međutim vrlo jasna. Onaj ili oni koji glasaju ZA
- povjerenje vladi
- proračun
- organske zakone (zakone za čije donošenje je potrebna natpolovična večina)
jesu de facto i de jure dio vladajuće večine bez obzira priznali oni to ili ne.

U petak, 1. prosinca Hrvastki je Sabor sa 79 glasova usvoji proračun za 2007. godinu. ZA taj najvažniji akt Sanader je dobio
- 63 glasa svojih HDZ-ovaca
- 3 glasa zastupnika Pupovčevih SDSS-ovaca
- 5 glasova zastupnika nacionalnih manjina (Radin, Mak, Taknosić, Adam i Čuhnil)
- 3 glasa Hrvatske stranke umirovljenika
- 3 glasa Adlešičkinih liberala
- 2 glasa „nezavisnih“ pobjegulja – Ive Lončara i Ive Banca
Slaven Letica izbjegao je glasanje o proračunu iako je još to jutro tvrdio da će ga podržati iako mu se ne sviđa ali „da je bolje i tako nego da Sanaderova vlada padne pa da na vlast dođe Čačić ili Račan“.

I dok zastupnici HSU-a, SDSS-a i nacionalnih manjina iskreno i otvoreno priznaju da su koalicijski partner HDZ-a, HSLS-ovci javo osporavaju da su dio vladajuće koalicije. Kažu, mi nismo dio koalicije, mi smo samo partneri.
Tajni partner ili peti ortak, sasvim svejedno. Jedu s istoga stola. I dio su vladajućih u Hrvatskoj. Zajedno s HDZ-om, SDSS-om, HSU-om, manjincima i „nezavisnima“.

A oporba? U Saboru oporbu čine
- 34 zastupnika SDP-a
- 11 zastupnika HNS-a
- 9 zastupnika HSS-a
- 3 zastupnika Glavaševog HSBS-a
- 3 zastupnika reginalnih stranaka ( PGS, MDS, SBHS)
- 4 zastupnika IDS-a
- 1 zastupnik DC-a

A kamo svrtati 7 zastupnika HSP-a? Do jučer bili su rezervni glasački ešalon HDZ-a. Kažu, nećemo više. Do kada? Treba pričekati do nove podjele funkcija i nekog novog tajnog sastanka Đapića i Sanadera.

Konačni rezultat: 80 zastupnika vladajućih, 65 oporbenih i 7 nepoznato.