Izbornik
Blog : Tko su - ONI???
on 2006/12/21 19:50:42 (1731 reads)

U posljedenjih godinu dana u Hrvatskoj česta su tema rasprave, sukoba i polemika državni dužnosnici. Pod tim pojmom u javnosti se najčešće percipiraju političari koji su javno najeksponiraniji. Ako se u to ubaci i tema sukoba interesa onda se krug državnih dužnosnika koji mogu biti u sukobu interesa svodi na ne više od desetak njih.

Približavanjem pak parlamentarnih izbora u sklopu teme državnih dužnosnika prije ili kasnije otvoriti će se i tema primopredaje vlasti odnosno čiji se mandati stavljaju na raspolaganje novoj vladi.

Tko su državni dužnosnici? Tko od njih je obuhvaćen i zakonom o sprečavanju sukoba interesa? Koji državni dužnosnici svoje mandate stavljaju na raspolaganje novoj vladi?

Da bi dobili precizne odgovore treba pažljivo isčitati tri zakona:
1. Zakon o obavezama i pravima državnih dužnosnika
2. Zakon o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti i
3. Zakon o postupku primopredaje vlasti.

No, ako imate i najbolju volju da iz tih zakona poredate gdje je tko teško da će te uspjeti. Prvi i drugi zakon pretrpjeli su više od 15 izmjena i dopuna a da nikada nije objavljen PROČIŠĆENI tekst zakona što otežava utvrđivanje na koga se koji zakon odnosi a na koga ne. Zadnje izmjene zakona u Saboru su nažalost izglasane 15. prosinca ove godine. Zbog toga sam odlučio napraviti „pročišćene“ popise svih dužnosti na koje se odnose tri spomenuta zakona. I prikazati ih tabelarno radi mogučnosti usporedbe.

Open in new window


Zaključci:

1. Predsjednik i suci Ustavnog suda RH jesu državni dužnosnici i u zakonu o sukobu interesa ali ZAMJENIK PREDSJEDNIKA Ustavnog suda nije u zakonu o sukobu interesa
2. Guverner, zamjenik guvernera i viceguverner HNB-a nisu državni dužnosnici???
3. Zamjenik tajnika vlade, pomoćnici ministra, tajnici ministarstva, zamjenici državnih tajnika, zamjenici i pomoćnici ravnatelja državnih upravnih organizacija, zamjenik i pomoćnik glavnog državnog inspektora, predstojnik ureda Predsjednika Sabora i predstojnici ureda Vlade izbrisani su iz zakona o sukobu interesa uz obrazloženje da oni više neće biti državni dužnosnici nego državni službenici pa ispada da samo zbog toga ne mogu doći u sukob interesa odnosno da ne mogu zloupotrebiti svoj položaj odnosno JAVNU DUŽNOST!!!
4. Ako se slijedi ta logika možemo očekivati i da se uskoro iz Zakona o postupku primopredaje vlasti izbrišu zamjenik tajnika Vlade, pomoćnici ministra, tajnici ministarstva, i predstojnici ureda Vlade koji za sada JESU u zakonu.
5. Ravnatelj i pomoćnici ravnateljka Hrvatskog Zavoda za mirovinsko osiguranje, direktor, zamjenik direktora o pomoćnici direktora Hrvastkog Zavoda za zdravstveno osiguranje JESU državni dužnosnici ali Ravnatelj i pomoćnici ravnatelja Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje NIJE državni dužnosnik. Logika???
6. Glavni inspektor Državnog inspektorata je državni dužnosnik i u zakonu o sukobu interesa ali njegovi zamjenici i pomoćnici NISU ni državni dužnosnici niti pak su u zakonu o sukobu interesa. Slučajno???

Kada se utvrđuje popis funkcija koje spadaju u rang DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA gotovo da svi žele dobiti taj status jer on sa sobom nosi niz povlastica. Međutim, kada se utvrđuje popis JAVNIH DUŽNOSTI koji moraju biti pokriveni sprijećavanjem sukoba interesa dobrovoljaca nema a i vladajući HDZ s toga popisa nastoji skinuti njih što više.

Zašto? Zato jer je to priprema terena da se iz Zakona o postupku primopredaje vlasti izbrišu zamjenik tajnika Vlade, pomoćnici ministra i tajnici ministarstva. Biti će proglašeni državnim službenicima i zaštićeni od obaveze stavljanja na raspolaganje svojih mandata. A pokušaj njihovog smjenivanja biti će proglašen revanšizmom. Poznato???