Izbornik
Blog : LAŽNA POTROŠAČKA GROZNICA
on 2006/12/28 16:32:18 (2024 reads)

Početkom prosinca 2006. godine jedna je nacinalna televizijska kuća u informativnoj emisiji izbacila procjenu (neimenovanih) stručnjaka kako će Hrvatice i Hrvati za Božić potoršiti 11 milijardi kuna. Taj je podatak pratio vijest o početku potrošačke groznoce koja nas već početkom prosinca zahvaća kao pandemija gripe.

Samo nekoliko dana kasnije taj se podatak o 11 milijardi kuna koje ćemo spiskati samo zbog Božića pojavio i na druge dvije nacionalne TV dalekovidnice..

Iznoseći taj podatak voditelj HTV-ovog Dnevnika brojku 11 izgovarao je krajnje dramatično ( J E D A N A E E E E E S T M I L I J A R D I kuna) kao da najavljuje opći potop. Doduše, HTV je tom podatku dodao i kritičku tvrdnju da se taj vjerski blagdan u potpunosti komercializirao. I svake večeri do samog dana Božića taj se podatak vrtio u Dnevniku uvijek kao dokaz da smo JAAAAKO bogati jer eto, samo zbog Božića trošimo J E D A N A E E E E S T milijardi kuna.

Danas pak je objavljen podatak da čak 200 tisuća Hrvata i Hrvatica ide na skijanje i to u inozemstvo. Novi dokaz rastrošnosti bogatih građana siromašne Hrvatske.

A zapravo se radi o velikom neznanju ili još večoj podvali.

Nečiju računicu kako će građanska prosinačka potrošnja u Hrvastkoj iznositi 11 milijardi kuna mediji su preveli da će ta potrošnja za 11 milijardi biti VEĆA od uobičajene mjesečne potrošnje građana Hrvatske.

A što govore podaci? Građani Hrvatske prosječno mjesečno troše 10 milijardi kuna. U tu se potrošnju dakako računa i ona potrošnja u trgovačkim centrima ali i ona koju ostvarujemo kupnjom auta, stana, plaćanje komunalnih prireza i dopronisa, odvoza smeća, struje, vode, plina, školskih potrepšita, potrošnja za kulturu i razonodu, telefona i interneta... Ako tih 10 milijardi prosječne mjesečne potrošnje preračunamo na prosječnu obiteljsku potrošnju ispada da prosječna hrvatska obitelj mjesečno potroši 6.667 kuna.

Ako se dakle ostvari procjena da će prosinačka potrošnja biti oko 11 milijardi kuna to samo znači da će građani ove države što zbog Božića i NOVE GODINE (ali i činjenice da oko 500 tisuća ljudi ne radi u vremeni između Božića i Nove godine čime povečavaju potrošnju kod kuće) potošiti samo milijardu kuna više ili 667 kuna po obitelji u prosjeku. Toliko zapravo iznosi ta „potrošačka groznica“ u Hrvata.