Izbornik
Blog : Tko će dati premijera?
on 2007/1/29 22:56:27 (1120 reads)

Ono što je moglo stvoriti dojam da se sadašnja oporba, prvenstveno HNS i SDP ne može dogovoriti o potencijalnom kandidatu za premijera je izjava kolege Čačića koji je jasno i nedvosmisleno nekoliko puta javno izjavio: „Ili ću biti premijer ili neću biti u vladi“.
Ali ta izjava ne znači da HNS nije spreman biti u Vladi ako Čačić nije premijer. Ta izjava znači da ON ne želi biti član Vlade kao ministar i da će u tom slučaju stranka dati kandidate za članove Vlade ako do postizborne koalicije dođe.

***

Prošli petak, kao uostalom i svakog petka nakon završenog posla u Saboru kući sam se vraćao vlakom. Netko jako pametan u HŽ-u ga je nazvao „Hitri Varaždinec“ iako mu je ujutro polazna a navečer završna stanica Čakovec. Staje u Varaždinu, Ludbregu, Koprivnici i Križevcima. Logično bi bilo da se zove „Brzi Međimurec“ ili još autentičnije „Fletni Međimurec“ kako mi kajkavci kažemo za „brzi“. No, bio hitri, brzi ili fletni po nazivu, sasvim svejedno jer skoro uvijek kasni. Toga 19. siječnja u polasku je kasnio samo 20 minuta.

Negdje oko Križevaca u odjeljak u kojemu sam se vozio ušao je jedan moj prijatelj iz Čakovca. Politički i stranački angažiran pa je sasvim razumljivo da smo odmah počeli razglabati o politici. S teme na temu a kada su na red došli predstojeći parlamentarni izbori razgovor je postajao sve dinamičniji a očito i glasniji jer sam krajičkom oka primjetio da i ostali putnici prate naš razgovor. Jedan od njih klimanjem ili odmahivanjem glave davao nam je do znanja o čemu se s nama slaže a u čemu ne.

U trenutku kada me prijatelj pitao za procjenu o broju mogučih mandata koje će pojedine stranke osvojiti na izborima i taj putnik se uključio u razgovor sa svojim procjenama. Na moju konstataciju da će stranke ljevog centra osvojiti dovoljni broj mandata za sastavljanje vlade on je energično ustvrdio: „ Nećete jer se ne možete dogovoriti tko će dati premijera!!!“ I taman kada sam ga želio pitati kako to misli „dogovoriti se“, vlak je stao u Koprivnici i gospodin je u žurbi napustio vlak.

Ta njegova, energično izrečena tvrdnja mučila me sve do sada. Stalno sam razmišljao iz kojih razloga je čovjek „dogovor o tome tko će dati premijera“ stavio na prvo mjesto odluke prema kojoj će biraći odlučivati za koga će glasati. Kako je moguće prije izbora postići međustranački dogovor o tome koja će stranka istaknuti kandidata za premijera?
A onda sam shvatio poruku: Vi (HNS) i SDP morate se dogovoriti tko će dati kandidata za premijera. Iako kažu da su biraći uvijek u pravu, ovog puta ću ustvditi da gospodin (ali i svi oni koji isto razmišljaju) nije u pravu. Zašto?

Četiri su razloga.
Prvo, prema našem ustavu Predsjednik Republike NAKON izbora daje mandat za sastav Vlade onom koji je osvojio apsolutnu većinu u Saboru, ako toga ima. Dakle svaki dogovor o tome „tko će dati premijera“ prije izbora je „na vrbi sviralo“!

Drugo, ako nitko ne osvoji apsolutno većinu, Predsjednik Republike će, nakon razgovora sa svim čelnicima stranka koje imaju mandate u Saboru, mandat sa sastav nove Vlade povjeriti onom koji uspije složiti postizbornu koaliciju s apsolutnom većinom. U ovakovoj situaciji predizborni dogovor o kandidatu za premijera moguć je samo načelno i to na način da se potencijalni partneri postizborne koalicije dogovore da će njihov kandidat biti iz one stranke koja u toj grupaciji osvoji najviše mandata.

Treće, dogovor o tome „tko će dati premijera“ moguć je samo unutar PREDIZBORNE koalicije a s obzirom na to da SDP i HNS sigurno neće ići u predizbornu koaliciju, takov dogovor nije ni moguć.

Četvrto, NAKON izbora stranke mogu stvoriti POSTIZBORNU koaliciju s apsolutnom većinom u Saboru ali tada je pravilo odabira kandidata unaprijed poznato: kandidata daje ona stranka koja u toj koaliciji ima najviše mandata.

No ostala mi je još jedna dilema. Zašto se taj čovjek obratio meni (a ne mom sugovorniku) i rekao „VI se morate dogovoriti“?
Očito je aludirao na našu kampanju „Čačića za premijera“. I nju protumačio kao naš apriorni zahtjev da, bez obzira na rezulate izbora zahtjevamo kandidaturu za premijera.

Otklonimo onda i te moguće dileme:

1. Hrvatska narodna stranka ide na parlamentarne izbore s namjerom da na lijevom centru osvoji naveći broj mandata. Nakon izbora spremni smo na koaliciju sa strankama lijevog centra koje žele podržati program i kandidaturu Čačića za premijera.
2. U toj koaliciji lijevog centra pravo na isticanje kandidature za premijera imati će ona stranka koja osvoji najveći broj mandata. Dakle, ako HNS ne osvoji najveći broj mandata u toj postizbornoj koaliciji, podržati ćemo kandidata iz stranke s najvećim brojem mandata.
3. Ukoliko stranke lijevog centra ne osvoje dovoljni broj mandata za sastav vlade, HNS će u Saboru biti oporbena stranka.

A zašto onda naša kampanja „Čačića za premijera?
Zato jer biraćima želimo uputiti dvije jasne poruke:
1. I vi zaslužujte da uvečer, na dan izbora kada Državno izborno povjerenstvo proglasi prve neslužbene rezultate izbora znate tko je budući premijer kao što to znaju biraći u cijeloj Europi kada idu na izbore za svoje parlamente.
2. Naše programe koje vam nudimo provoditi će ON sa svojim timom i ON preuzima odgovornost. Nema sakrivanja iza „objektivnih poteškoća“, „nasljeđem prijašnje Vlade“, „kolektivne odgovornosti“ „zategnutim odnosima u koaliciji“.

Ono što je moglo stvoriti dojam da se sadašnja oporba, prvenstveno HNS i SDP ne može dogovoriti o potencijalnom kandidatu za premijera je izjava kolege Čačića koji je jasno i nedvosmisleno nekoliko puta javno izjavio: „Ili ću biti premijer ili neću biti u vladi“.
Ali ta izjava ne znači da HNS nije spreman biti u Vladi ako Čačić nije premijer. Ta izjava znači da ON ne želi biti član Vlade kao ministar i da će u tom slučaju stranka dati kandidate za članove Vlade ako do postizborne koalicije dođe.

A kako ga je krenulo, nije Ratko daleko od Banskih dvora.