Izbornik
Blog : Izdelano v Sloveniji
on 2007/2/3 9:45:03 (1214 reads)

Sa susjednom Slovenijom baš nemamo sreće. Savudrijska vala, otvoreno more, Sveta Gera, granica na Muri, Krško, Ljubljanska banka, hidroelektrane na Muri, izgradnja nasipa na lijevoj obali Mure...

A sada pak su se pobunili protiv Hrvatske zato što je INI produljena koncesija za naftne ili plinske platforme u sjevernom Jadranu.

Odkuda ta nerovozna reakcija susjeda? Krajem prošle godine Europska unija tražila je načine kako Turskoj zakomplicirati nastavak pregovora za prijem u članstvo. Neke članice EU željele su i Hrvatsku pridodati Turskoj i na „neodređeno vrijeme“ staviti nas u čekaonicu. Šansu ili najjači argumenat vidjele su u najavama da će upravo tada Hrvatska jednostrano proglasiti zaštićeni ekološko-ribolovni pojas u Jadranskom moru (ZERP). Cijela slovenska diplomacija bubnjala je po cijeloj Euoropi o tome i pripremala teren. Bili su svjesni činjenice da bi to zamrzavanje pregovora za Hrvatsku značilo još desetogodišnje čekanje.

A onda šok za susjede. Hrvatski Sabor aktiviranje ZERP-a prolongira na 1. siječnja 2008! U Ljubljani nerovoza raste. Hrvatska nastavlja pregovore. Čekaju i vrebaju. Činjenicu da je Hrvatska INI produljija koncesiju za ekspoataciju plina iz sjevernog Jadrana proglasili su prejudiciranjem granice na moru!? Koje granice? Između Hrvatske i Italije. Jer Slovenija nikada nije imala i ne može imati izlaz na otvoreno more a time niti nekakovu granicu na moru koja bi sezala do otvorenog mora.

Ministar vanjskih poslova Rupel izjavio je kako mu se „sviđa ideja da se građane Slovenije pozove da ne ljetuju u Hrvatskoj“! I dodao da on zadnjih 15 godina nije ljetovao u Hrvatskoj.

Meni pak se sve više sviđa ideja da mi u Hrvatskoj u širokom luku zaobilazimo slovenske trgovačke lance. A one proizvode na kojima pak piše „Izdelano v Sloveniji“ zamjenimo s onim „Kupujmo Hrvatsko“.

P.S. Izgradnja nasipa na lijevoj obali Mure kojima od poplava šitimo slovenska sela su pri kraju. Izgradnja nasipa na desnoj obali kojima će se od poplava štititi naša sela u Međimurju mora pričekati nove poplave. Tako je odlučio Sanader.