Izbornik
Blog : Kolonijalizam Svjetske banke
on 2007/2/18 12:51:35 (1164 reads)

Približavanjem izbora u našoj se javnosti uvijek iznova otvara pitanje (pre)zaduženosti države. Osim stručnjaka u tu se raspravu ukljkučuju i političari, novinari, bankari ali i građani. Osim licitiranja o visini duga i ocjene je li on prevelik, podnošljiv ili realan, dvije se stvari gotovo uvijek zaboravljaju.

Prvo, zaboravlja se da u strukturi ukupnog vanjskog duga nije samo zaduženje države nego da je u toj masi i zaduženje banaka i poduzeća te građana.

Drugo, gotovo da se i ne raspravlja u što se ulažu krediti koje uzima država, banke, poduzeća ili građani.

U posljednjih nekoliko godina zaduživanje DRŽAVE nije povećavano, prema nekim podacima ono je čak i smanjeno za nekoliko stotina milijuna dolara. Naša PODUZEĆA posebno ona koja svoje proizvode izvoze povečala su svoja zaduživanja u inozemstvu posebno stoga što su krediti (novac) tamo jeftiniji (manja kamata i manji troškovi kredita).

Zaduživanja GRAĐANA raste. Iz godine u godinu raste broj građana i iznosi kreditnog zaduženja. U prošloj i ovoj godini najviše su porasli krediti za kupnju/izgradnju/renoviranje stanova i/ili kuća. Država potiče ulaganje građana u stambeni fond priznavajući ta ulaganja kao i kamate na stambene kredite kao poreznu olakšicu do 12.000 kn po poreznom obvezniku.

Prije nekoliko mjeseci Svjetska banka „upozorila“ je Hrvatsku da su zaduženja građana za stambene kredite „prevelika“. Ovih dana otišli su korak dalje i savjetovali (čitaj: naredili) Vladu da se ta porezna olakšica na stambene kredite ukine.

Zašto Svjestkoj banci smetaju stambeni krediti građana Hrvatske?

Zašto im ne smetaju krediti za kupnju automobila? Bijele tehnike? Elektonskih aparata ili uređaja. Kompjutorke opreme? Namještaja?

Zato što su atomobili uvozni! Kao i većina bijele tehnike. I elektronski aparati i kompjutori. I namještaj. Kada na kredit kupujemo uvozno robu za Svjetsku banku je sve u redu.

Ali ulaganje u stanove ili kuće je problem!? Za njih da. Jer cigla, pijesak, cement, betonsko željezo, građevno drvo, stolarija, crijep, parketi, staklo, elektro i vodovodni mateijal, materijal za grijanje – nisu uvoz iz Njemačke, Franscuske, Italije, Češke...

Graditeljstvo i njegov ubrzani razvoj za sobom vuće još tridesetak proizvodnih i uslužnih djelatnosti. Mahom domaćih. Ulažući u stanove i kuće građani više ulažu u domaće proizvode i usluge a manje u uvoz.

A to se modernoj kolonijalnoj sili koju su nazvali Svjetska banka ne sviđa.

Čvrsto vjerujem da do izbora Sanaderova Vlada neće stići prihvatiti „savjet“ Svjetske banke i da neće ukinuti porezne olakšice za ulaganje u stanove i kuće. A poslije izbora nova Vlada trebala bi se unaprijed „zahvaliti“ na savjetovanju Svjetskoj banci.