Izbornik
Blog : Slavenska krvoločna mržnja
on 2007/2/18 13:03:04 (1060 reads)

Prije nekoliko dana predsjednik Republike Italije stanoviti Napolitano, odlikovao je šefa fašističke policije u Zadru za vrijeme talijanske okupacije.

U govoru kojeg je tom prilikom održao stradanja talijana poslije rata nazvao je „posljedicom slavenske krvoločne mržnje“, „aneksionističkih težnji“ a govoreći o Zadru i Istri i njihovom vraćanju u sastav Hrvatske rekao je da je to „tragična sudbina talijanske istočne pokrajine“.

Samo dan poslije predsjednik Republike Hrvatske Mesić u svojoj izjavi napisao je da u tom govoru „ima natruha otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma“.

Cijela se talijanska javnost uzbudila, svi mediji i svi političari stali su uz svoga predsjednika i oštro napali Mesića.

A u Hrvatskoj muk. Vlada i premijer Sanader šute. Mediji propituju „što je to Mesiću trebalo“, pa „zašto baš on, što to nije prepustio nekom drugom“, „nije se dobro pripremio“ i u tom stilu.

A onda se oglasio i Bruxelles. Pred novinare je izašla zamjenica glasnogovornice Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen i izjave Mesića nazvala „neprimjerenima“. O izjavama Napolitana Europska komisija „nema stav“.

A onda se oglasio i Sanader. On je jako ljut na Piu Ahrenkilde Hansen. I već dva dana se na nju ljuti. Zašto ta Pia nema stav i o izjava Napolitana pita se Ivo. A što on misli o izjavama Napolitana? Pošto Maček, Sanaderov glasnogovornik sve manje izlazi pred novinare, to vjerojatno nikada nećemo saznati.

Zašto se svi ljute na Mesića? Zato jer je po prvi puta ODMAH, JASNO i NEDVOSMISLENO iznio stav. Po prvi puta je netko u Hrvatskoj imao STAV. Bez diplomatske uvijenosti odbio je optužbe Napolitana i poručio da Hrvatska više neće dozvoliti da svatko tko se sjeti može po nama lupati što mu slina na jezik donese.
U proteklih sedamnaest godina stalno smo se nekom ispričavali. Onda su stizali zahtjevi za odštetom esula, optanata, folksdojčera... Stalno nas se vraća u prošlost, traže naši „grijesi“ i uvijek iznova pojavljuju se oni koji od Hrvatske nešto traže.

Što mislite, kako bi reagirala Europska komisija da je Mesić državnim odličjem odlikovao nekog šefa Ustaškog redarstva? Ili da je izjavio kako je tragična sudbina Međimurja do 1918. i 1941.-1945. bila posljedica krvožednih Huna a da naša zapadna pokrajina Trst ima tragičnu sudbinu talijanske okupacije?

P.S.
Današnji predsjednik Republike Italije bio je prvi čovjek Komunističke partije Italije krajem šesdesetih godina. On je bio JEDINI čelnik komunističkih partija u Zapadnoj Europi koji je 1968. godine zdušno PODRŽAO Sovjetsku intervenciju (okupaciju) u tadašnoj Čehoslovačkoj.

O svoj „blagodati“ koji su talijani donijeli Istri, otocima i Zadru početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća dvojac Marušić – Štivičić snimili su fantastični film „Istarska rapsodija iz godine 1920.“. Bilo bi zaista potrebno da HTV ponovno emitira taj film koji ne traje dulje od desetak minuta i da jednu kopiju, titlovanu na engleskom jeziku pošalju i u Europsku komisiju.
Ovom prilikom pozivam odgovorne na HTV-u da svakako emitiraju taj film odmah.