Izbornik
Blog : Jasno ili pak samo izvjesno?
on 2007/3/2 9:10:23 (1002 reads)

Sada je jasno da će parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti 25. studenog ove godine.
Iako se špekuliralo i o 18 studenom kao mogućem datumu izbora, Sanader se očito odlučio za 25. studeni.

Sada je jasno da će parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti 25. studenog ove godine.
Iako se špekuliralo i o 18 studenom kao mogućem datumu izbora, Sanader se očito odlučio za 25. studeni. Jedan od mogućih razloga za to je i 18. studeni koji se obilježava kao dan tragedije Vukovara a propustiti hodočašće u Vukovar u sklopu predizborne kampanje očito nije želio.

Ima li sama činjenica da će izbori biti u studenome i zakonodavno značaj? Ima!
Naime, prema našem Ustavu izbori se MORAJU održati (krajnji rok) najkasnije 60 dana po isteku mandata aktualnog saziva Sabora. To konkretni znači da je zadnji ustavni dan održavanja izbora 20. veljače 2008. godine (sadašnji saziv Sabora konstituiran je 22. prosinca 2003.). I što sada? Zamislimo na trenutak situaciju da svaka Vlada koristi spomenutu mogućnost i izbore provodi na samom kraju ustavnog roka. To istovremeno znači da bi slijedeći ustavni rok za parlamentarne izbore bio u travnju, pa potom u lipnju, pa u kolovozu... A jedna od kvaliteta izbornog procesa je i jasnoća, predvidljivost KADA će se izbori održati. U tom smislu puno mi se boljim rješenjem čini ono iz zakona o lokalnim izborima u kojemu je propisano za se izbori održavaju svake četiri godine, treće nedjelje u mjesecu svibnju.

Sada je jasno i to da samo dvije parlamentarne stranke na izbore idu s željom da smjene nesposobnu vlast HDZ-a. To su HNS i SDP. I SDP i mi jasno smo javno iskazali svoju oporbenu poziciju u parlamentu i namjeru preuzimanja vlasti. HSLS s HSS-om (ili obrnuto) uporno odbija javno deklariranje svoje pozicije. Friščić i Adlešić to zamataju u „programsku koaliciju“ odnosno tvrdnjom da će ići s onima koji prihvate, pazite sada, NJIHOV PROGRAM Dakle, netko će na izborima osvojiti relativnu većinu sa svojim programom a onda će poslije izbora ući u koaliciju s Đurđom i Josipom i provoditi NJIHOVE programe!?
HSP nema s kim nego s HDZ-om. HSU će čekati do posljednjeg trenutka i odlučiti po „programu“ TKO DA VIŠE. IDS i regionalci, kao i manjinci uvijek će se svrstati k onom ili onima koji imaju naviše izgleda za sastav Vlade.

Sada je jasno i to da POSLIJE izbora postoje dva sigurna partnera. To su opet SDP i HNS. Sa ili bez predizbornog kandidata za premijera i SDP i HNS imaju velike šanse za pobjedu. A rezultati izbora i broj mandata u Saboru odlučiti će i o prvim ljudima izvršne i zakonodavne vlasti.

I na kraju, jasno je i to da je sama ideja o mogućoj PREDIZBORNOJ koaliciji SDP-a i HNS-a strašno uzbudila duhove. Naročito u HDZ-u. Ali oni o tome mudro šute.

Jasno? Ili pak je sve samo izvjesno?