Izbornik
Blog : Obećanje moraš ispuniti ili „obljuba dela dolg“
on 2007/3/9 17:16:52 (1252 reads)

O tome da kao zastupnik u Saboru primam puno pisama već sam pisao.
I na sva odgovaram. Ako pošiljatelj napiše i svoju adresu.
Ali, kako odgovoriti na anonimno pismo? Posebno ako problem o kojemu čovjek piše (pa samim time i moj odgovor) nije osobne prirode nego stvar općeg dobra.
A upravo takovo jedno pismo dobio sam ovih dana i odlučio na njega javno odgovoriti.

Dragi moj biraču iz Međimurja,

Prvo, Hrvatska će svoje obaveze uplate novaca u „Fond za razgradnju NE Krško“ izvršiti odmah nakon što Slovenija Hrvatskoj isplati zaradu koju je ostavrila prodajom struje proizvedene u NE Krško krajem devedesetih a koja je pripadala Hrvatskoj a koju HEP nije preuzimao.

Drugo, i Hrvatska će sa Slovenijom potpisati protokol ili ugovor o izgradnji HE na rijeci Muri na teritoriju Slovenije onda kada Slovenija
a) Hrvatskoj dostavi Studiju utjecaja na okoliš
b) projekat prilagodi primjedbama Hrvatskih stručnjaka i
c) otkloni moguće negativne utjecaje na okoliš uz rijeku Muru na teritoriju Hrvatske sukladno međunarodnoj konvenciji o prekograničnom utjecaju na okoliš.

To je naime ista procedura koju je provodila i Austrija prilikom gradnje svojih HE na Muri na teritoriju Austrije koje su izgrađene tek nakon potpisivanja adekvatnog protokola između Austrije i Slovenije.
Pošto je Slovenija potpisnica ranije spomenute konvencije i njena „obljuba dela dolg“, zar ne?

P.S.
Uz pismo moj cjenjeni birač iz Međimurja poslao mi je i isječak iz „Dela“ od 24. veljače pod naslovom „V sklad za razgradnjo JEK priteka le slovenski denar“. Sugovornici novinara (predsjednica upavnog odbora zaklade Romana Jordan i direktor Janko Staršek) veoma su „pažljivi“ prema Hrvatskoj. Sigurno se još sjećaju naslova iz Hrvatskih novina „Kuda ide struja iz Hrvatskog dijela NE Krško?“

Open in new window


Pismo u većoj rezoluciji nalazi se ovdje.