Izbornik
Blog : Lažeš, Sanaderu!
on 2007/3/17 14:27:38 (1067 reads)

Glavna vijest u svim informativnim emisijama elektronskih medija u Hrvatskoj jučer je bila Sanaderova „bomba“. U prva dva mjeseca ove godine gradovi su ostvarili veće prihode od poreza na dohodak nego prošle godine a to je rezultat decentralizacije koju je provela Vlada i poziva gradove koji su povećali cijene komunalnih usluga, da ih vrate na staro. To je ukratko sukus „bombe“ koju je Sanader jučer izgovorio na sjednici Vlade. Tu točku najavio je uzvikom „Imamo bombu!!!“

Sanader laže! Zašto to mislim? Idemo redom.

Prvo, tvrditi da je decentralizacija dala pozitivne učinke na temelju podataka (prihoda) samo za prva dva mjeseca je podvala iz dva razloga:
a) porez na dohodak kojega plaćaju zaposleni i koji je sada u cjelosti prihod lokalne i regionalne samouprave (osim onih 21% koji idu u fond izravnjanja decentraliziranih funkcija) je redovni, mjesečni prihod lokalne i regionalne samouprave i on nema takozvana „sezonska“ odstupanja.
b) porez na dobit koji je sada u cjelosti prihod države ima sezonski karakter jer se oko 80% toga poreza uvijek uplaćuje tokom ožujka i travnja mjeseca (nakon završnih računa).

Drugo, tek nakon što se uplati porez na dobit po završnim računima za prošlu godinu, biti će moguće usporediti prošlu i ovu godinu i utvrditi efekte decentralizacije a objektivne podatke moguće je dobiti tek na temelju prihoda za prih 6 mjeseci ove godine i usporedbe s prošlom godinom.

Treće, Sanader je prešutio odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske koji je prije dvadesetak dana ukinuo odredbe zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave u dijelu poreza na neobrađeno a obradivo poljoprivredno zemljiište, neizgrađeno građevinsko zemljište i na neiskorištene poduzetničke nekretnine. Ta tri poreza u cijelosti su bila prihod općina i gradova i ukidanjem ta tri poreza oni će ostati uskraćeni za oko 120 milijuna kuna.

Četvrto, Sanader je prešutio i to da se u narednih nekoliko mjeseci na temelju poreznih prijava vrši povrat poreza na dohodak onima koji su na to ostvarili pravo. Taj povrat poreza građanima od sada u cijelosti ide na teret općina, gradova i županija. U nekoliko slijedećih mjeseci prihod s naslova poreza na dohodak će im biti umanjen za iznos povrata poreza na dohodak građanima s njihovog područja.

Peto, točna analiza efekata decentralizacije moguća je tek za cijelu godinu kada će se raspolagati s točnim podacima uplaćenih poreza na dohodak i dobit te lokalnih poreza.
Tada će biti moguće utvrditi tri grupe jedinica lokalne samouprave:
a) one kod kojih je efekat decentzralizacije pozitivan jer su i do sada imale vići udio u prihodima s naslova poreza na dohodak a mali ili zanemarivi s naslova poreza na dobit što prije svega ovisi o strukturi poduzetništva i gospodarstva u cjelini.
b) one kod kojih će efekat bit jednak nuli, dakle ni smanjenje ni povećanje
c) one kod kojih će efekat biti negativan jer su značajne prihode ostvarivali s naslova poreza na dobit koji je sada državni prihod a povečani udio u porezu na dohodak neće donjeti toliko koliko su izgubili kod poreza na dobit.

I bila je to bomba. Dimna, puna „smrdljivca“!