Izbornik
Blog : Đurđa Adlešić i potvrđivanje potvrđenog
on 2007/6/5 18:55:52 (1025 reads)

Danas, 5. lipnja 2007. godine „Hina“ na servisu za pretplatinke donosi i nevjerojatnu vijest: Đurđa Adlešić u ime HSLS-a i Damir Bajs u ime HSS-a od predsjednika Sabora tražiti će da na dnevni red Sabora prije ljetne stanke uvrsti (njihov) prijedlog zakona o potvrđivanju Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

Nije sada bitno što se HSLS, dio vladajuće koalicije toga sjetio na kraju mandata nego je zbunjujuće to da je Republika Hrvatska Europsku povelju o lokalnoj samoupravi potvrdila 19. rujna 1997. godine. Ako Adlešićka i Bajs misle na povelju donjetu u Strasbourgu 15 listopada 1985. godine (vidi: http://www.poslovniforum.hr/eu/wmu028.asp) (a pod tim nazivom druge povelje nema) i ako je „Hina“ korektno prenjela izjave Adlešičke i Bajsa, biti ćemo jedina država koja dva puta potvrđuje isti međunarodni akt. Potvrđivanje potvrđenoga.

----

HSS I HSLS: U SABORSKI DNEVNI RED UVRSTITI PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU EUROPSKE POVELJE O LOKALNOJ SAMOUPRAVI
BJELOVAR, 5. lipnja 2007. (Hina) - Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić i potpredsjednik HSS-a Damir Bajs najavili su danas u Bjelovaru da će te stranke zatražiti od predsjednika Hrvatskog sabora da se u dnevni red prije ljetne stanke uvrsti prijedlog zakona o potvrđivanju Europske povelje o lokalnoj samoupravi koji su zajednički predložili klubovi dviju stranaka.

Adlešić je na konferenciji za novinare napomenula kako bi se inače moglo dogoditi da taj zakon ne dočeka glasovanje u sadašnjem saborskom sazivu jer su nagomilane točke dnevnog reda, a ovaj je tek 40.

Istaknula je kako je riječ o vrlo bitnu zakonu, jer se njime prihvaća decentralizacija i to ona stvarna financijska za koju se, kako bi se omogućio ravnomjeran regionalni razvoj države, zauzimaju HSS i HSLS. Također je kazala da se zauzimaju za decentralizaciju znanosti i školstva kako Hrvatska ne bi imala neobrazovanu jeftinu radnu snagu.

Potpredsjednik HSS-a Bajs je ustvrdio kako sada 91 posto novca odlazi državi, 4,5 posto Zagrebu, a općinama, gradovima i županijama tek 4,5 posto pa je zbog takve fiskalne centralizacije razlika u BDP-u između pojedinih područja i deset puta, što u tim dvjema strankama smatraju nedopustivim.

Na konferenciji za novinare je najavljeno kako će dvije stranke koje zajedno izlaze na izbore svoj gospodarski program predstaviti za tjedan dana.

Bajs i Adlešić istaknuli su kako očekuju da će njihova lista u 2. izbornoj jedinici pobijediti iako će biti vrlo teško, a Adlešić je ustvrdila kako su neke stranke u toj izbornoj jedinici na svoje liste uvrstile i ljude koji uopće ne žive na tom području. Rekla je kako je "riječ o listi turista koji tek povremeno, u izborno vrijeme, obilaze taj kraj". (Hina)