Izbornik
Blog : Unutarstranačke kandidature za lokalne izbore Hrvatskih laburista
on 2013/1/19 9:07:42 (961 reads)

Uspješno proveden demokratski postupak
Svaki su izbori test povjerenja, ali i prilika za osnaživanje demokracije

Laburisti se ozbiljno pripremaju za lokalne izbore, prvi put se posebno pamti, a uspjeh se s pravom očekuje. Podružnice i ogranci kvalitetno su obavile svoj prvi zadatak, a oni koji nisu još odlučili o svojim kandidatima za načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, imaju još jako malo vremena da to učine.
Trenutno Laburisti imaju šest kandidata za župane i njihove zamjenike,
zatim sedamnaest kandidata za gradonačelnike i njihove zamjenike te dvanaest kandidata z načelnike općina i njihove zamjenike što znači da je ukupno osamdeset i devet članica i članova Laburista spremno preuzeti odgovornost za upravljanje lokalnom zajednicom kao izvršna vlast.


Hrvatski laburisti - Stranka rada ima ogranke u 126 gradova i općina i još 15 ogranaka u Gradu Zagrebu, dakle ukupno 141 ogranak. Županijskih organizacija ima 19 s više od 7.500 članova.
Svi ogranci i podružnice bili su samostalni u donošenju odluke o tome da li će imati ili neće imati kandidate za načelnika, gradonačelnika, župana i njihove zamjenike.
Izvršni odbori su tajnim glasovanjem odlučivali o kandidaturama, nakon toga je predsjedništvo stranke obavilo razgovore sa svim kandidatima i svakom kandidatu je moglo dati pozitivno ili negativno mišljenje.
Konačnu odluku donosile su skupštine ogranaka i podružnica, također tajnim glasovanjem. Glasovanje u općinama i gradovima odvijalo se po principu jedan član - jedan glas, a na županijskom nivou odnosno u podružnicama glasali su delegati koji predstavljaju sve ogranke.
Važno je istaknuti da je predsjedništvo dalo pozitivno mišljenje na sve pristigle zahtjeve , a da je eventualno za pojedinog kandidata i dalo negativno mišljenje, konačnu bi odluku donijele skupštine ogranka ili podružnice, ali ovaj put bi važeća odluka bila donesena dvotrećinskom većinom.
U tijeku je još proces sastavljanja lista za predstavnička tijela i uvjereni smo da će na liste ući oni koji zaslužuju povjerenje građana i svih članova stranke.
Očekujemo da će svi naši ogranci kandidirati s listama za izbor općinskih i gradskih vijeća kao svih 19 županijskih podružnica za županijske skupštine a to pak znači da će se na listama naći više od 2.500 naših članova.

Želimo svim kandidatkinjama i kandidatima, pojedinačnima i na listama, uspjeh na idućim izborima i želimo im da se u potpunosti pripreme uz podršku svojih kolegica i kolega za predstojeće izazove!

Do sada službeno potvrđene i važeće kandidature možete vidjeti na
http://www.laburisti.com/modules/news/article.php?storyid=1725