Izbornik
Blog : Premijer odbio prijedlog predsjednika Josipovića
on 2013/1/23 13:00:19 (1117 reads)

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade pitanje za vas, i da se poslužim vašim rječnikom, jedno bizarno pitanje. Guverner Hrvatske narodne banke Vujčić nedavno je u jednom mediju pozvao na politički i opće društveni konsenzus oko glavnih ciljeva i načina njihovog ostvarivanja, (ovo je citat iz novina) ali nije bio jasan da li je spreman na raspravu i o monetarnoj politici koju on provodi ili pak kao šef četvrtog stupa vlasti koje se nametnuo samo svima u Hrvatskoj dijeli lekcije. U novogodišnjem obraćanju građanima republike i Predsjednik Republike je rekao: „Želi li Hrvatska krenuti putem izlaska iz krize ne samo gospodarske već i opće društvene te zaustaviti negativne trendove, za to će biti potrebno postići širi društveni konsenzus“.

Sada vas pitam da li je guverner Vujčić vama, kao predsjedniku Vlade službeno uputio inicijativu za postizanje općeg društvenog konsenzusa i da li je Predsjednik republike slijedom svojih ustavnih ovlasti od vama predložio sazivanje sjednice Vlade na kojoj bi se o tome raspravljalo i utvrdila određena platforma na temelju koje bi se taj opći društveni konsenzus mogao postići i mislite li da li o tome vi u Vladi ili mi u Saboru opće o tim inicijativama trebamo raspravljati.
PREDSJEDNIK:
Odgovor na pitanje, poštovani predsjednik Vlade Zoran Milanović.
ZORAN MILANOVIĆ:
Kako očekujete da bi se na jednom imanentno da se izrazim svojim jezikom političkom tijelu kao što je Vlada o kojoj imate najniže moguće mišljenje moglo postići nešto što vi nazivate opći društveni konsenzus što je jedan običan pleonazam ne može bit nego opći društveni konsenzus. Inače nije društveni dakle, konsenzus pretpostavlja isto mišljenje svih ili opći ili ga nema.
O konsenzusu se puno govori, međutim u politici morate donositi odluke, to znate to je teško morate preuzeti odgovornost i kad se poziva na konsenzus onda treba vidjeti i koja odgovornost stoji iza toga. Guverner Narodne banke ima vrlo jasne i važne definirane ovlasti i odgovornosti, monetarna politika. Međutim da se izrazim pučkim jezikom u nekakvoj formaciji momčadi na terenu on ima obrambenu ulogu, uglavnom da štiti makroekonomsku stabilnost i da štiti zemlju od inflacije. To su glavni zadaci, to je recimo uloga jednog prosvijećenog beka odnosno stražnjeg igrača koji tu i tamo može prijeći centar. Ostalo radi Vlada, kreira, igra vezu naprijed natrag i zabije golove ako zna igrati. To je podjela odgovornosti u modernoj državi.
Predsjednik republike je predsjednik republike, on je direktno izabran. Međutim tu vrstu ovlasti nema, i na Vladi se ne može postići opći društveni konsenzus. Vlada je loša Vlada po vašem mišljenju političko tijelo koje mora donositi odluke većinom koje ima, pokuša dobiti naklonost recimo gospodina Miloševića i sličnih koji malo razmišljaju za zakone kao što je Zakon o strateškim ulaganjima, ako ide ide, ako ne ide nemamo vremena čekati i stajati. I to je nažalost ili na sreću naša sudbina, drukčije ne ide.
Ja bih vas još jednom zamolio kada je u pitanju monetarna politika jer često govorite o monetarnoj politici i velikim probojima koji bi kao monetarna vlast, hrvatska monetarna vlast mogla napraviti da budete konkretni jer imam katkad dojam da ste se, da se izrazim rječnikom iz Glembajevih, da li šarmirati od običnih anonimnih populista iz ekonomske škole koji stalno pričaju o devalvaciji u 2012. godini. Čujte, to ne ide a kak ide pogledajte si u Grčkoj, pogledajte si u Portugalu, pogledajte si u državama koje su gradile stotine kilometara nepotrebnih pruga uz one potrebne vitalne nepotrebnih i o tome ću nešto kasnije reći što je bitno, a što je rasipanje novca koje su devalvirale svoj devalvirale svoju valutu i računale da time mogu podići konkurentnost.
Ne ide to, konkurentnost se podiže na njemački način. Sjetite se Italije koja je u 70-tim ili 80-tim godinama svakih pet godina devalvirala liru, to je ta pametna monetarna politika pa bi Hrvati ili ostali navalili u Trst jer je marka bila jača, a mi smo imali marke do sljedeće devalvacije. Kaj na kraju dolazi ono što imamo.
Dakle, budite oprezni kada govorite o monetarnoj politici, shvatite da su njezini okviri vrlo suženi a naročito u zemlji koja je visoko eurizirana i čiji građani bi meni je žao da je to tako ali tako je, bili u strahovitim problemima da se mijenja odnos kune i eura. Kažem nije mi drago zbog toga, ali tu devalvacijsku šansu, taj prostor manipulacije mi smo propustili u devedesetima. Nismo ga ni mogli koristiti jer smo bili u ratu.
Slovenija ga je koristila i to su genijalci iz tih ekonomskih škola o kojima je guverner Narodne banke nešto rekao koristili kao primjer dobrog poslovanja, koliko je to dobro, uz sve Hrvatske probleme vidimo danas u Sloveniji. To nije istinski reformirano gospodarstvo. Hrvatska je u problemima i Slovenska je u problemima. Politika devalvacije je politika sitnih koraka, kratkovidna, i uostalom potpuno bespredmetna u Europi koja je determinirana eurom.
Kao što znate prema ugovoru o EU euro je valute EU bez obzira što ga sve države nemaju.
PREDSJEDNIK:
Hvala lijepa.
Očitavanje poštovanog zastupnika Dragutina Lesara.
DRAGUTIN LESAR:
Ja ću zamoliti pisani odgovor jer od ovoga ništa nisam razumio. Poduke o jezikoslovlju molim uputiti guverneru jer sam citirao izjavu. Ja nisam izmislio izraz „općedruštveni“ nego sam citirao novine.
Što se tiče monetarne politike, gospodine predsjedniče Vlade, o tome s vama neću raspravljati nego čekam guvernera kada dođe. Vi možete podržavati ovu monetarnu politiku ali vas uvjeravam da dio promjena u njoj koje bi se mogle učiniti, ne devalvacija, bi bila uvelike pomoći vama kao Vladi za lakše rješavanje gospodarskih problema.
Ali bih vas ljubazno molio kada pitam što mislite o prijedlogu guvernera HNB-a i predsjednika države o konsenzusu, onda mi odgovorite na to pitanje u pisanom obliku. A predavanje o žoharima da sada opet citiram vlaše istomišljenike iz te ekonomske škole i anđelima koji su doveli Hrvatsku u ovakvo stanje među kojima su i Rohatinski i Vujčić drugom prilikom.