Izbornik
Blog : A da i ministra zdravlja damo u outsourcing?
on 2013/9/18 14:07:49 (874 reads)

Aktualno prijepodne
09. sjednica Hrvatskoga sabora
18. rujna 2013. - fonogram
DRAGUTIN LESAR:
Pitanje je za ministra zdravlja.
Poštovani ministre na početku svoga mandata pristali ste na smanjivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 13% i time umanjili godišnji prihod javnog zdravstvenog sustava za oko 2,5 milijarde i bili ste svjesni tog trenutka da nasljeđujete između 4 i 5 milijardi kuna dugovanja iskazanih, neiskazanih sasvim svejedno koje su vam ostavili vaši prethodnici. Uvjeravali ste da kvaliteta i količina prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja neće biti smanjivana.
Danas je započeo štrajk bolničkih liječnika i medicinskih sestara s kojima izražavam solidarnost ne samo zbog toga što je problem u kolektivnom ugovoru nego ukazuju i na stanje sustava, nedostatak oko 4, 4,5 tisuće liječnika, 12, 13 tisuća medicinskih sestara, jedan nakaradni sustav financiranja bolničkog sustava kroz limite koje jednostrano određuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Provodite tobožnju sanaciju bolnica, a zapravo krpate loš financijski sustav započet 1.07. još '96. a iza toga se zapravo krije ukidanje odjela, službi, poliklinika, ambulanata u pojedinim bolnicama jer želite dio usluga učiniti što nedostupnijim osiguranicima, što dalje od njih da stimulirate one koji imaju novac da idu kod privatnika. Povećavate dopunsku osiguranje za najsiromašnije s 50 na 70 kuna.


Moje pitanje glasi, da li ste spremni postaviti zahtjev da se zdravstveni doprinos vrati na 15%, i time dođe do dopunskih 2,5 milijarde za javno zdravstvo u Hrvatskoj ili kao odgovoran i moralan čovjek ponuditi ostavku?
prof.dr.sc. RAJKO OSTOJIĆ:
Hvala lijepa.
… /Govornik nije uključen./ … predsjedniče. Ne volim govoriti o sebi ali citirat ću vas kao odgovoran i moralan čovjek ponovio bih to, snizili bi doprinos sa 15 na 13%. Zašto? Zato jer smo time snizili cijenu rada i naši radnici, naš proizvod je postao konkurentniji. Prema kao odgovoran i moralan, sada citiram vas, bi to isto napravio. S druge strane nažalost morali smo podići PDV u apsolutnom iznosu potpuno je isti proračun dapače, on je rastao paradoksalno ali je rastao posljednjih godinu dana.
U pravu ste, Clean start je pokazao da smo naslijedili točno 5 milijardi kuna i da, uvodimo red i zakon u nered i bezakonje i to je ono što radimo. Žao mi je da upotrebljavate poštovani gospodine zastupniče Lesar riječ nakaradni, žao mi je da to radite jer financiranje sadašnjih bolnica je po DTS sustavu koji je uveo moj prethodnih gospodin Milinović. Znači one bolnice koje rade, koje više rade će dobiti više novaca.Gospođa Vesna Fabijančić je iz Velike Gorice ili gospodin Šuker 6.grada u Hrvatskoj po veličini nemaju bolnicu, dolaze meni na Rebro, u … u gužvi pod sirenama 40 minuta. Varaždin, Čakovec odakle ste vi gospodine Lesar je 11km udaljenost biciklom pa jedno 33 minute, hodanjem 1,45 minuta, automobilom 8 minuta. Da, radimo master plan bolnice, do sada su o tome pričali a mi ćemo napraviti.
Hvala vam na vašem pitanju poštovani gospodine Lesar.
Očitovanje poštovanog zastupnika Dragutina Lesara.
DRAGUTIN LESAR:
Poštovani gospodine ministre.
U Hrvatskoj cvate demokratski elitizam, većina je uvijek u pravu i uvijek ćete dokazivati da jedino vi imate pravo, a manjina bi trebala šutjeti jer što god kaže nije u pravu. Meni je žao što ste i vi prihvatili takav način ponašanja jer svojedobno dok ste bili oporbeni zastupnik niste gajili i njegovali takve odnose između manjine i većine, sada nažalost to radite.
Gospodarski efekt smanjenje zdravstvenog doprinosa je nula odnosno pretočen, prelijen je u profite a ne sniženje cijene rada koje bi bila povećala našu konkurentnost što vam dokazuju podaci o gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj. Vi ste smanjenjem doprinosa osiromašili javno zdravstvo i ništa drugo kao i kod smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu profit im je povećan. Najavljujete da ćete privatizirati ili kako to kažete u outsourcing dati sve pomoćne djelatnosti u zdravstvu i vi ste zarazili javno-privatnim partnerstvom tako osjetljivom sektoru kao što je zdravstvo. Neki koji se time bave špekulanti na tržištu već jedva čekaju kada ćete i to provoditi da sve što možete dati privatnicima i riješiti se iz javnog sustava.
Na listama čekanja je oko 640 tisuća pacijenata, sve što radite stimulirate ih i tjerate da oni koji imaju novac idu privatnicima rješavati i to je ono što se zove amerikanizacija javnog zdravstva u Hrvatskoj kojega vi potiho provodite jer sve što ste napravili je samo to da ih stimulirate da idu u privatne jer u javnom zdravstvu usluga je sve manja.
I na kraju tko će imati korist od vaše reforme i svih reformi unatrag 9, 10 godina? Mirovinci i mirovinski fondovi jer će ljudi nažalost kraće živjeti, privatnici koji će se bogatiti na javnozdravstvenom sustavu u ovim pomoćnim djelatnostima i ne daj Bože da to toga dođe, pogrebna poduzeća.