Izbornik
Blog : Odbor za Ustav protiv Ustavnog suda
on 2013/10/31 9:23:13 (598 reads)

I informativnim emisijama nekih televizija sinoć ali i u nekim novinama danas pojavila se netočna informacija da je Odbor za zakonodavstvo Sabora na svojoj jučerašnjoj sjednici promijenio sporni dio (po upozorenju Ustavnog suda) Odluke o raspisivanju državnog referenduma koju je predložio odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav .
To naprosto nije točno.
Prvo, Odbor za zakonodavstvo nije mogao promijeniti odluku nego eventualno predložiti amandmane na prijedlog odluke. To nije učinio. Čak što više, zaključak Odbora glasi:


1. Odbor za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora na 64. sjednici održanoj 30. listopada 2013., raspravljao je o Prijedlogu odluke o raspisivanju državnog referenduma, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, aktom od 24. listopada 2013.
2. Odbor za zakonodavstvo jednoglasno podupire donošenje ove Odluke, a na njezin tekst nema primjedaba.
3. Za izvjestiteljicu na sjednici Hrvatskog sabora Odbor je odredio Ingrid Antičević Marinović, predsjednicu Odbora za zakonodavstvo.
PREDSJEDNICA ODBORA ZA ZAKONODAVSTVO
Ingrid Antičević Marinović
Izvor:
http://www.sabor.hr/izvjesce-odbora-z ... davstvo-o-prijedlogu-od02

Drugo, jedino Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav može izvršiti promjenu Odluke prije plenarne rasprave jer je taj odbor predlagatelj. A taj odbor nije imao sjednicu i nije razmatrao Upozorenje Ustavnog suda da je dio odluke protuustavan.

Treće, ako u međuvremenu Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav prijedlog Odluke o raspisivanju državnog referenduma ne uskladi s Upozorenjem Ustavnog suda, na plenarnu sjednicu ide odluka od 24. listopada ove godine. U toku rasprave može se intervenirati amandmanima i prijedlog uskladiti s upozorenjem Ustavnog suda. Ako amandmani budu odbijeni na usvajanje ide, po mišljenju Ustavnog suda, protuustavna odluka.

PS: u cilju pomoći u lakšem razumijevanju Odluke i Upozorenja Ustavnog suda, u točci 1. i 3. sporne su riječi: „da se pristupi promjeni Ustava“. Ustavni sud smatra da se na tom referendumu donosi odluka o promjeni Ustava a ne pristupanju promjeni ustava. To su dva potpuno različita postupka.