Izbornik
Blog : (Ne)izvjesnost referenduma.
on 2013/11/11 18:14:47 (644 reads)

Hoće li 1. prosinca biti referenduma još se ne zna.
Naime, još uvijek postoje tri osnove po kojima Ustavnu sud može reagirati i poništiti odluku Sabora ili drugim pravorijekom referendum odgoditi ili ga u potpunosti zabraniti.
Prva je ta da Ustavni sud na vlastitu inicijativu preispita odluku Sabora.
Druga je eventualni ZAHTJEV za ocjenu ustavnosti ODLUKE koji mogu podnijeti jedna petina zastupnika, predsjednik Republike, Vlada ili radno tijelo Sabora.
Treća je PRIJEDLOG za ocjenu ustavnosti ODLUKE koji mogu podnijeti sve pravne i fizičke osobe.(čitaj: građanin, udruga.....)


Zadnja je ona Ustavnog suda.
Samo podsjećam: o onom radničkom referendumu o ZOR-u Sabor je pitao Ustavni sud. Oni referendum zabranili. Sada Sabor nije pitao ustavni sud. Imam predosjećaj da će opet uslijediti zabrana.
Da, još samo ovo: podjela koja je oko toga nastala je otišla predaleko. I oni koji su snažno ZA i oni koji su snažno PROTIV najprije pucaju a onda pitaju tko ide. I jedni i drugi zaboravljaju da upravo oni mogu biti većina koja će odlučiti. Ispravna odluka ne donosi se protivljenjem referendumu nego izlaskom i glasanjem. A najveću pak štetu rade oni protivnici koji kao argument ističu trošak. Danas možda nisu svjesni da u skoroj budućnosti tim argumentom rade i protiv referenduma na primjer o mirovinskoj reformi koja im donosi pravo na mirovinu s navršenih 67 godina života. Za muškarce i žene. I izbori su trošak, duplo veći nego referendum. A da i njih ukinemo? I proglasimo nasljednu monarhiju?