Izbornik
Blog : Ideološka borba za bolju prošlost se nastavlja
on 2014/1/1 16:14:35 (1096 reads)

Počela je ...... još jednom mogućom političkom i pravosudnom trakavicom. I nastavkom ideoloških podjela hrvatskog društva.
Doista sam mislio da je ona „UDBA je naša sudba“ daleko iza nas. Ali nije. Potrebna je i danas da se sakrije rasprodaja nacionalnog bogatstva i demontaža socijalne države.
*****
ZAKON O PRAVOSUDNOJ SURADNJI U KAZNENIM STVARIMA S DRŽAVAMA ČLANICAMA EUROPSKE UNIJE iz 2010. imao je odredbu:

Sud može, rukovodeći se načelima učinkovite suradnje, svrhovitosti i prava na pošteno suđenje, odlučiti hoće li izvršiti ili odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga:
.... ako je prema domaćem pravu nastupila zastara kaznenog progona ili izvršenja kaznenopravne sankcije, a postoji nadležnost Republike Hrvatske na temelju domaćeg prava;


*****
Dakle sud se mogao ali nije morao pozvati na zastaru.

Onda je u lipnju 2013. vladajuća koalicija (bez glasova Laburista) promijenila zakon:
*****
ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVOSUDNOJ SURADNJI U KAZNENIM STVARIMA S DRŽAVAMA ČLANICAMA EUROPSKE UNIJE:
Razlozi zbog kojih se može odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga
Sud će odbiti priznanje europskog uhidbenog naloga:
.... ako je prema domaćem pravu nastupila zastara kaznenog progona ili izvršenja kaznenopravne sankcije, a postoji nadležnost Republike Hrvatske na temelju domaćeg prava,
******
Jasno piše da se sud MORA pozvati na zastaru.
I sada slijedi sporenje o zastari. Primjenjuje li se zastara prema pravu države koja je izdala eu uhidbeni nalog ili države koja ga mora izvršiti? Jeli DORH u pravu kada tvrdi da je u RH predmet Perković u zastari? Kako bi sud odlučio da je od danas (ne ranije) na snazi dopunjeni članka 31. Ustava po kojoj teška ubojstva ne zastarijevaju? Naravno da bi bilo najbolje da o tome od sada pa nadalje odlučuje samo pravosuđe. A tko ne vjeruje hrvatskom pravosuđu, neka zatraži ispisnicu iz državljanstva – rekao je premijer Milanović.
Evo što o tome kaže EU propis:
****
Okvirna odluka Vijeća od 13. lipnja 2002. o Europskom uhidbenom nalogu i postupcima predaje između država članica

Članka 4.
Razlozi za moguće neizvršenje europskog uhidbenog naloga

Pravosudno tijelo izvršenja može odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga:

4. ako je nastupila zastara kaznenog progona ili izvršenje kazne tražene osobe, u skladu s pravom države članice izvršenja, a ta kaznena djela ulaze u nadležnost te države u skladu s njezinim kaznenim pravom.
****
Doista sam mislio da je ona „UDBA je naša sudba“ daleko iza nas. Ali nije. Potrebna je i danas da se sakrije rasprodaja nacionalnog bogatstva i demontaža socijalne države.
Pa sretna vam 2014. Ideološka borba za bolju prošlost se nastavlja.