Izbornik
Blog : HDZ prijeti: sve ćemo pomesti
on 2014/12/4 14:22:28 (3501 reads)


4. prosinca 2014.
Ja sam stanku zatražio zbog točke dnevnog reda koja se zove Lista kandidata za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a.Vrlo često i u ovoj sabornici javnim istupima žalimo se, prigovaramo na srušeni dignitet i ugled Hrvatskog sabora u javnosti, među građanima Republike Hrvatske i razloge takvom stanju tražili smo svugdje, samo ne među sobom. Na dnevnom redu je rasprava o kandidatima za Programsko vijeće HRT-a, a raspravljamo se o svemu samo ne o kandidatima. Samo ne o kandidatima.


Primijetio sam još jedan problem kojega opet stvaramo mi u Hrvatskom saboru. Naime, toj četvorici članova Programskog vijeća mandat je istekao 26. listopada ove godine. Matični odbor je postupak predlaganja novih kandidata završio 24. listopada. Raspravu otvaramo 4. studenog s najavom glasanja idući tjedan, dva mjeseca i nekoliko dana nakon isteka mandata. Prosinca. Ja mislim i pozivam odgovorne u Saboru koji mogu utjecati na to da nam se više nikad ne dogodi da Sabor skrivi činjenicu da neko tijelo nije u zakonskom roku izabrano ili popunjeno, jer neoprostivo je da Sabor izbor tijela za koje je zakonom ovlašteno radi nakon isteka mandata dva i više mjeseca. Mislim da tajništvo Hrvatskog sabora i predsjedništvo Hrvatskog sabora mora pozvati sva tijela i institucije koje Sabor bira svoje ili imenuje predstavnike da najave isteke mandata dolaze 6 mjeseci prije isteka mandata, da nam se ovo više ne događa. To je proceduralni problem.
Međutim, ono što me zbunilo, uvrijedilo i zabrinulo. U sklopu te rasprave o članovima Programskog vijeća u hrvatskoj sabornici zastupnik Hrvatskog sabora javno je rekao da kad oni dođu na vlast da će na HRT-u pomesti sve koji nisu njima po volji.
Prošlo je potpuno nezapaženo i Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice se nije ogradio od te izjave. Ja neću ovo tretirati kao prijetnju, nego kao najteži oblik vršenja pritiska na novinare i urednike na HRT-u. To je pritisak s porukom da u vremenu koje im je preostalo paze što rade, to je pritisak namijenjen i u funkciji ne samo predsjedničke kampanje, nego i sljedećih parlamentarnih izbora. I kada se to izgovori u Saboru tako javno probajte si zamisliti osjećaj, strah i neizvjesnost novinara i urednika informativnog programa koji između ostalog prate i izvještavanje iz Hrvatskog sabora što se od njih očekuje objektivnost pod prijetnjom da će ih sve pomesti ako oni neće biti zadovoljni njihovim načinom rada.
Ja se ne sjećam ,moguće da je bilo, ali ja se ne sjećam u ovih 11 godina da je netko tako izravno vršio pritisak na javnu televiziju i sve je ostalo bez reakcije. Ako to dozvolimo da Hrvatski sabor, iz Hrvatskog sabora takve poruke idu onda se ljudi u HRT-u mogu zaštititi samo tako da više ništa ne izvještavaju i ne prate jer će se uvijek nekome zamjeriti. I zbog toga gospodine potpredsjedniče smatram da stav Hrvatskog sabora o tom pritisku koji je napravljen bi trebao biti i jači i konkretniji osim vaše replike i moje rasprave.