Izbornik
Blog : Nacionalne manjine i zastupljenost u parlamentima
on 2015/1/13 14:33:38 (3402 reads)

Krajem prošle godine u Saboru je u raspravi (prvo čitanje) bilo pet prijedloga mogućih izmjena i dopuna zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Suština predloženih promjena bila je uvođenje preferencijalnog glasa ili glasova.

Jedan od predlagatelja bio je i Klub zastupnika IDS-a. Osim uvođenja preferencijalnog glasa (jednog uz prohibitivnu klauzulu od 10% - isto kao i SDP) . Taj je klub predložio i uvođenje dvostrukog (oni pišu „dopunskog“) prava glasa pripadnicima nacionalnih manjina. Ukratko: birači nacionalnih manjina imali bi pravo glasa - biranja - zastupnika nacionalnih manjina u posebnoj izbornoj jedinici i još pravo glasa – biranja- zastupnika koji se biraju na općim izborima u toj izbornoj jedinici.

U želji mogućnosti usporedbe našeg zakonodavstva i zakonodavstva drugih država u Europi, putem Europskog centra za parlamentarna istraživanja i dokumentaciju zatražio sam prikaz ustavnih i zakonodavnih rješenja zastupljenosti i načina izbora članova parlamenta iz redova nacionalnih manjina.

Pristigli su odgovori iz 39 parlamenata od čega 26 iz država- članica EU.
Prijevod, sistematiziranje i prikaz odgovora sačinila je Knjižnica Hrvatskog sabora.

Prava Predstavnika Nacionalnih Manjina u Parlamentima - Sažetak Odgovora