Izbornik
Blog : Sada je sve jasno – netko je kukavica
on 2007/1/16 20:42:56 (1152 reads)

U posljednjih nekoliko dana uz Sanaderove satove i Šostarov stiptiz i mediji i blogovi bavili su se i „rukometnim zakonom“. Najavljujući taj zakon premijer Sanader kao glavni razlog naveo je prekratko vrijeme preostalo do Svjetskog rukometnog prvenstva i preduge rokove postupka javne nabave predviđene zakonom.

Ni Sanader ni Kavran (predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza) nisu javnosti objasnili u što su potrošili 7 mjeseci odkada se zana da će Hrvatska biti domaćin prvenstva.
Nisu objasnili ni tko je HRS-u dao jamstvo u ime RH da će sve na vrijeme biti gotovo niti pak su pojasnili tko je u ime gradova domaćina (Zagreb, Split, Osijek, Zadar, Poreč i Varaždin) potpisao kandidature uz jamstva da će svi objekti biti na vrijeme gotovi.

Pod pritiskom javnosti Sanader je prije dva dana „objasnio“ da je Vlada sporni zakon predložila na zahtjev gradova-domaćina. Odmah potom iz Osijeka javljaju da je njihova dvorana u izgradnji. Zadar skoro pa gotova a Varaždin kreće u gradnju i ne treba mu posebni zakon. I kreće nagađanje: tko je taj gradonačelnik koji je predlagao ili tražio taj zakon?
Iz Poreča dolazi tek izjava da bi im taj zakon dobrodošao, Split šuti (sve do večeras).

U međuvremenu u kritiku zakona uključuje se i Ivica Račan a na upit novinara odgovara kako je uvjeren da Grad Zagreb neće koristi „blagodati“ toga zakona i da će sve objekte izgraditi putem javnih natječaja. Na tu izjavu koju je prenjela HTV upozorio sam i na ovom blogu i bio žestoko napadnut. Poznavajući odnose na relaciji Račan - Bandić bio sam uvjeren da tom izjavom Račan šalje javnu poruku Bandiću a ne Sanaderu. Idući dan i Bandić javno izjavljuje da mu „rukometni zakon“ ne treba i da je Zagreb (iako još nije odredio ni lokaciju dvorane) spreman sve odraditi po postojećem zakonu. Zar je doista Split jedini problem zbog kojeg treba posebni zakon kojim bi svjetsko rukometno prvenstvo proglasili državnim interesom?

A kada je nešto „državni intreres“ onda se i izvljaštenje nad vlasništvom zemljišta može provesti, zar ne? Možda je to razlog zašto se lokacija zagrebačke dvorane još nezna?

I onda večeras šok. Sanader javno potvrđuje da je donošenje toga zakona tražio Bandić. I pri tom ga naziva kukavicom!? Zbog toga što se u međuvremenu poukao.
I najavio je Sanader mogućnost da Vlada odustane od zakona. A gradove-domaćine unaprijed proglasio odgovornim za moguća kašnjenja objekata i gubitak domaćinstva odnosno blamaže.

Tko je zapravo kukavica? Kuku, kuku Ivo. Kuku, kuku Milan.