Izbornik
Blog : Sabor na Internetu
on 2007/1/16 20:56:56 (1317 reads)

U srijedu, 24. siječnja Hrvatski Sabor nastavlja ovogodišnje zasjedanje.
To smo utvrdili (ili dogovorili ako vam tako zvući demokratskije) na današnjoj sjednici Predsjedništva Sabora. Na dnevnom redu četrdesetak točaka od kojih petnaestak Vladinih, ostali oporbeni prijedlozi. I „rukometni zakon“ je na popisu točaka ali uz napomenu predsjednika Šeksa da se može dogoditi da ga i nebude.

Od svih točaka za sada bi samo najavio novi Zakon o zaštiti potošača oko kojeg će očito biti bure barem prema onome što sam jučer i danas dobio od Saveza udruga za zaštitu potrošača. Imaju više primjedbi nego zakon članaka. Pozvao sam ih da sutra dođu na razgovor.

No, ono što me posebno raduje nije vezano na točke dnevnog reda. Na moj upit predsjedniku Šeksu hoće li ova sjednica biti prva (povijesna) koja će se prenositi i na internetu odgovor je pogledom potražio od odgovorne šefice službe za odnose s javnošću.
Na moju radost ona je potvrdila da će obećanje dato ujesen biti ispunjeno i da će 24. siječnja
biti skoro sve spremno za prijenos cijelog toka sjednice Sabora na internetu. Kažem „skoro sve“ jer su i oni došli do problema za koji još nisu pronašli rješenje. Naime, problem kamera za radni stol i govornicu su rješeni ali ne i za rasprave „iz klupa“. Zamišljeno je da zastupnik aktiviranjem mikrofona automatski aktivira i kameru koja se usmjerava prema njemu tako da slika prati ton. No očito i da najmoderniji programi ne mogu riješiti najgluplja ponašanja. Često se naime događa da u želji ometanja govornika pojedini zastupnici uključuju svoje mikrofone a time automatski isključe onoga koji govori. I tako svaki par sekundi uključi se po pet-šest mikrofona a brzina okretanje kamere ipak nije takova da bi mogla pratiti čiji je mikrofon uključen. No, i to će sigurno oni rješiti.

Bitku za Internet-prijenos Sabora započeo sam još prije dvije godine prilikom donošenja Pravilnika o javnosti rada Sabora. Na matičnom odboru za Ustav uspio sam amadmanom intervenirati u tekst i ubaciti odredbu o prijenosu sjednica putem Interneta. To je bilo tek pola puta. Druga polovica prijeđena je osiguranjem sredstava u proračunu za 2006.

I da ne bude zabune: niti sam mislio niti sada mislim da će stotine tisuća građana ove zemlje cijeli dan buljiti u svoja računala i pratiti Sabor i onda kada se kamere HTV-a ugase.

Na prijenosu rada Sabora putem interneta inzistirao sam iz dva razloga:

1. Svim lokalnim elektronskim medijima omogučavamo neovisno od nacionalnih servisa (HINA; HRT) praćenje i korištenje cijelog audio-video materijala za njihove informativne programe bez ikakove naknade.

2. Svim zainteresiranim omogučavamo naknadno pretraživanje audio-video materija po više parametara: točke dnevnog reda, zakonski prijedlog, rasprava predlagatelja, rasprava kluba ili klubova, rasprava pojedinog zastupnika i što je posebno bitno glasanje.

Reče mi danas jedan prijatelj: Čuj, ovo je jako bitno jer naša memorija pamčenja ne traje duže od mjesec dana. A ovako… kada i nakon šest mjeseci možeš nekoga podsjetiti što je radio ili govorio… Naročito ako ne ovisiš o HTV-u. Pa to je zapravo odlično!
Ako i ne bude sve idealno u prijenosu ove sjednice koja će potrajati do 9. veljače službi za odnose s javnošču neću puno zamjeriti. Treba im dati vremena i šansu. Volju imaju.