Izbornik
Blog : Dosljednost, zaboravljivost ili politikanstvo
on 2007/1/18 19:32:03 (1221 reads)

Jučerašnji Jutarnji list donosi intervju sa Željkom Antunović, pod naslovom «Tražimo da se ispita porijeklo imovine premijera Sanadera». Članak mi je odmah privukao pažnju, tim više što je jučer bio 17. siječnja 2007. Taj datum, sam po sebi nije toliko zanimljiv ali kada ga stavimo u odnos sa 6. prosincem 2004. onda priča polako dobiva svoje konture.

Tog je datuma, naime, na inicijativu kluba zastupnika HNS-a u saborsku proceduru upućen prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za ispitivanje porijekla imovine gospodina Ive Sanadera. Potpisalo ga je 19 zastupnika, među kojima i gospodin Šime Lučin, član SDP-a. Na žalost, samo dan kasnije gospodin Lučin povlači svoj potpis, obrazlažući taj čin stavom Kluba zastupnika SDP-a sa sjednice kluba održane 6. 12. 2004.

Činjenica je da je gospodin Ivo Sanader državni dužnosnik od 1992. godine do danas (na različitim dužnostima). Jednako tako u javnosti i medijima se isticalo da je 1995. i 1996. primio isplate od strane Miroslava Kutle, odnosno njegove Globus grupe. Spominjali su se iznosi od 750.000,00 DEM i od 50.000,00 DEM.

Pokušaj osnivanja povjerenstva imao je za cilj istraživanje stjecanja imovine gospodina Sanadera, počevši od imovine koju je imao u vlasništvu prije stupanja na državnu dužnost (1993. godine) zaključno s utvrđivanjem imovine u drugoj polovici 2004. godine, uključujući i načine stjecanja imovine. Tada, krajem 2004., Željka Antunović i Klub zastupnika SDP-a nisu pokazali interes za dobivanje «jasnog odgovora na pitanje kako je» g. Sanader stekao imovinu, kao što sada grmi sa stranica Jutarnjeg lista. Štoviše, odlukom Kluba zastupnika obvezali su gospodina Šimu Lučina da svoj potpis povuče, čime su izravno utjecali na povlačenje prijedloga odluke.

Danas, dvije godine kasnije, Željka Antunović traži da se ispita porijeklo imovine premijera Sanadera, vođena osjećajem za pravičnost i naglo probuđenim porivom za utvrđivanje istine… ili jednostavno želi demonstrirati odlučnost i odgovornost SDP-a u predizbornoj godini? Šteta što je pri tome zaboravila na dosljednost, pravovremenost i kontinuirani, predani rad.

Link na stranice kluba gdje je tekst prijedloga odluke za osnivanje povjerenstva.