Izbornik
Blog : Politička elita i neposredna demokracija
on 2011/12/24 11:43:33 (879 reads)

Počelo je. Izborna šarada je gotova. Birači su odlučili jednu nevjerodostojnu vlast zamijeniti novom. Izbori su ispunili očekivanja većine građana, novi su došli, stari su otišli s vlasti, a neki su po zaslugama čak i nestali iz parlamenta. Mi smo najavili da ćemo biti iznenađenje izbora i to smo potvrdili. Nismo naravno mislili da ćemo sebe iznenaditi, nego svoju konkurenciju, političku javnost i analitičare koji ionako jasno vide sve kad je gotovo. I nije to čudno jer "sova mudrosti uzlijeće u predvečerje", kako bi rekao Hegel. Mi samo nastojimo ostvariti ono što najavljujemo, obećanje za laburiste ima smisao, kao što ga ima i politika koja uvažava građane i njihove potrebe.

I novi premijer često je govorio u kampanji da se bori za povjerenje. Dobio ga je.
Pohvalili smo i nadahnut govor premijera jer je to zaslužio.


Novi sastav Sabora pokazao je da će laburisti biti izuzetno aktivni i fokusirani na obveze koje smo preuzeli. Povjerenje obvezuje i raditi ćemo odgovorno svoj posao u Saboru, često smo to ponavljali u kampanji, a sad konačno to možemo i pokazati.

U petak su donesene i tri odluke. Poduprli smo odluku o promjeni teksta Deklaracije o pristupu Hrvatske Europskoj uniji jer bi se prema njoj referendum morao održati najkasnije 8. siječnja , poduprli smo i Prethodnu odluku o pristupanju RH Europskoj uniji jer je ona nužnost za nastavak procesa i uvijet za raspisivanje referenduma , ali nismo poduprli Odluku o raspisivanju referenduma .
Nije nam sporno referendumsko pitanje nego datum održavanja, 22. siječnja. Smatramo da je u dodatnih tri tjedna postojala i potreba i mogućnost da građani ove zemlje dobe što više kvalitetnih i istinitih informacija, ne samo o sadržaju Pristupnog ugovora nego i o sadržaju pojedinih poglavlja. Željelji smo da konačna odluka o eventualnom ulasku Hrvatske u EU bude odluka većine građana. Ne većine onih koji će izaći na referendum nego većine s pravom glasa.
Uostalom, i iz redova Kukuriku koalicije najavljivali su referendum za veljaču.
I ne samo to, u programu Vlade koji je Saboru predstavio Milanović piše:

“Najkasnije u veljači 2012. provest ćemo referendum o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. Vlada će nedvosmisleno pozvati hrvatske građane da izađu na referendum i izjasne se za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, te tako potvrde i podrže proeuropsku politiku i programe.”

I što se to promjenilo u ovih par dana? Neka mi ne bude zamjereno ali izraziti ću sumnju u namjeru ili želju vladajuće koalicije da održavanjem referendu a već 22. siječnja žele što manji odaziv glasaća .

Laburisti smatraju da na referendum treba izaći signifikanta većina, možda i 7o% građana, te da građani doista trebaju biti bolje informirani od onoga što su čuli kroz agitpropovsku medijsku lakirovku prethodne Vlade. Nudili su nam Europsku uniju kao Potemkinovo selo, a s druge strane razumni i odgovorni stavovi, poput onih predsjednika Josipovića, ukazivali su na ozbiljnost i respekt prema odluci koju trebamo donijeti, svjesni što možemo i što ne možemo očekivati. Što će nam ispunjenje predsjednikove nade da će podrška ulasku biti možda i 70% ako je na referendum izašla trećina građana ili u najboljem slučaju 50%!? Europska unija nije naravno Potemkinovo selo, ona je sredstvo i način da Hrvatska pokaže sposobnosti i ostvari mogućnosti unutar zajednice s kojom dijeli proklamirane vrijednosti i standarde - civilizacijske, političke, pravne i sigurnosne, kulturne i, last but not least, gospodarske interese. S druge strane, problemi koji potresaju Europsku uniju nisu zanemarivi, građani moraju dobro razumijeti o čemu odlučuju i biti posve svjesni svoje odluke i trenutka u kojem ju donosimo.

Referendum je preozbiljna stvar da bi se s njim bavili samo političari. Dovoljno je vidjeti primjer Grčke koja se sjetila građana i referenduma tek kada je gorilo na ulicama Atene. Zakon po kojem nije važno koliko će građana izaći na referendum je naravno loš zakon i služi upravo tome da pokaže unaprijed jasno nepovjerenje prema građanima, da političarima omogući jednostavno kalkuliranje.

Ne veselimo se pogreškama nove parlamentarne većine , dapače, želimo da rade u interesu društva, zato ćemo i dalje inzistirati na poštovanju i jačanju neposredne demokracije, jer to bi doista bila promjena koju očekujemo. Nije samo važan ishod referenduma nego i vrijeme i način provođenja. Građani nisu ovce, oni moraju do kraja stajati iza «milenijskog projekta», ulazak u europu jest ulazak svih građana Republike Hrvatske, oni nosioci i korisnici milenijskog projekta, a Vlada ga samo provodi na opću korist.

Brzina je važna u djelovanju nove Vlade, ali ona u slučaju referenduma nije potrebna. Oprez u vožnji gospodo, ceste su skliske!