Izbornik
Blog : Monetarana politka
on 2012/12/31 9:19:47 (1015 reads)

HNB spašava strateške investicije otkupom projektnih obveznica

Država i javne tvrtke dio investicija financirale bi obveznicama koje bi otkupljivala središnja banka, čime bi se smanjile kamate i izbjeglo da banke ucjenjuju državu

ZAGREB » Hrvatski laburisti traže da se investicije u koje država i javne tvrtke namjeravaju ući sljedeće godine, dijelom financiraju takozvanim projektnim obveznicama.
– Država i javne tvrtke izdavale bi obveznice za financiranje točno određenih projekata, a njih bi otkupljivao HNB. Time bi se smanjile kamate i izbjegla situacija da banke mogu ucjenjivati državu koje projekte hoće, a koje neće pratiti. Zaista ne mogu dokučiti iz kojeg razloga Vlada ne želi promišljati u tom smjeru. Za to ne postoji suvisao odgovor. Činjenica jest da bankarski lobi pritišće da se o toj temi ne smije javno ni progovoriti ni razgovarati, rekao je za naš list predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. Dodao je da će njegova stranka stoga uskoro organizirati okrugli stol na kojem bi se raspravljalo ovom pitanju.


Nije demagogiija

– Nedavno je guverner HNB-a Boris Vujčić javno pozvao na postizanje konsenzusa o gospodarskoj politici, ali nije ništa rekao o tome da bi se konsenzus postigao i oko monetarne politike. A ona se ne mijenja godinama i svaka se rasprava o tome dočekuje na nož i sasječe u samom začetku. To je izgleda nešto o čemu se u Hrvatskoj ne smije razgovarati. To nije dobro i mi ćemo zato otvoriti tu temu. Naravno da očekujem da će nas opet napasti da smo demagozi jer se tako okarakterizira sve što ne odgovara bankarskom lobiju, rekao je Lesar.
Međutim, optužbe za demagogiju bit će malo teže izvesti obzirom da se s ovom idejom laburista slaže i dio uglednih ekonomskih stručnjaka. Jedan od nji
h, profesor monetarne politike na zagrebačkom Ekonomskom fakukltetu Ivan Lovrinović kaže da mu je drago da se konačno jedna politička stranka počela zauzimati za ono što on traži već nekoliko godina.
– To je jedini pravi način financiranja jednog dijela najvažnijih državnih investicija, primjerice termo ili hidroelektrana. Da je pameti u to bi se odmah išlo. Time bi se izbjeglo dodatno zaduživanje u inozemstvu i povećanje inozemnog duga, a istovremeno bi troškovi kamata bili neusporedivo niži nego da se projekti financiraju iz inozemstva ili pomoću banaka u Hrvatskoj. To bi bili najjeftiniji krediti jer kamata ne bi prelazila jedan posto.

Monetarni suverenitet

Naravno da ih HNB ne bi dijelio šakom i kapom. Treba financirati nekoliko ciljanih većih projekata. A oni moraju biti tržišno orijentirani. Idealan bi primjer tu bio Plomin C. Jer elektrane su najisplativije investicije. HNB bi mogao kupiti 50 posto tih projektnih obveznica, a 50 posto bi se moglo ponuditi tvrtkama i građanima naravno uz kamatu veću od jedan posto, kaže Lovrinović.
Dodao je da bi se kroz projektne obveznice mogao iskoristiti naš monetarni suverenitet, a ne da »guverner HNB-a samo dijeli lekcije Vladi i svima ostalima«.
– Evo mu prilike da zajedno s Vladim surađuje na tom projektu. Hrvatskoj treba financiranje uz niže kamate. A da bi u tom slučaju došlo do inflacije to govore oni koji o monetarnoj politici znaju malo ili ništa. Od ovih projekta središnju banku odbijaju oni koji koji su zainteresirani da se projekti financiraju iz skupih kredita. Treba reći da projektne obveznice koje otkupljuje središnja banka nisu nikakv relikt socijalističke prošlosti već stvar koju u ovom trenutku primjenjuju najrazvijenije kapitalističke zemlje kao što su Njemačka ili Nizozemska. Čudno je da u svim stvarima slijedimo praksu zemalja EU, ali toga nažalost nema ovdje gdje bi to bilo najvažnije, rekao je Lovrinović.Grčić: To nije ozbiljno razmatrano

Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić rekao je da se zna koja je uloga HNB-a, te da ne bio želio komentirati nešto što nije ozbiljno razmatrano.
– Nama treba HNB u smislu da zajedno s poslovnim banakama osigura što jeftinije kredite prije svega za gospodarstvo, a onda i za sve druge potrebe. O modelima i načinima se kontinuirano raspravlja.

Lesar: HNB se ne želi baviti kamatama

– HNB se odrekla se prava vođenja monetarne politike na način da usmjereno djeluje na pad kamatnih stopa. Oni su se fokusirali na tečaj i ništa drugo, a kamatne stope koje su za investitore do tri puta veća nego u zemljama okruženja njih ne zabrinjavaju. Niti se time bavi ovaj guverner, niti onaj prije njega, rekao je Lesar.
Zlatko CRNČEC – Novi list